Fiorentina oogt vermoeid wegens smalle kern.

Sinds Parma in 2005 verrassend de halve finales van de UEFA Cup bereikte, breken de Italiaanse ploegen in dat toernooi nog weinig potten. Dat Fiorentina straks in zijn kwartfinale tegen PSV niet als favoriet begint, komt echter niet alleen daardoor. De Italiaanse club staat immers voor een dilemma: voluit voor Europees succes gaan of toch alles op de competitie zetten nu een CL-ticket zo nadrukkelijk in beeld is. Drie jaar geleden liet Pietro Carmignani, de toenmalige coach van Parma, bij de Europese wedstrijden consequent zijn beste spelers op de bank. Terecht, want zo verzekerde het team op de laatste speeldag van de competitie alsnog het behoud.

Fiorentina lijkt echter gewoon niet gewapend voor een strijd op twee fronten. Sinds de transferperiode in de winter beschikt coach Cesare Prandelli over minder spelers. Er is een nijpend tekort aan middenvelders en in de verdediging – waar drie spelers vertrokken, met daarbij Anthony Vanden Borre – terwijl er slechts één nieuwkomer werd gehaald. Het ritme van twee wedstrijden per week met twaalf spelers voor zeven plaatsen (vier verdedigers en drie middenvelders) is in dit stadium van de competitie erg moeilijk, veel spelers zitten al op hun tandvlees.

Zo verloor Fiorentina op 19 maart tegen Napels met 2-0. Bij die nederlaag viel vooral de fysieke en mentale vermoeidheid op, met daarbij ook een gebrek aan tactische discipline. Fiorentina miste in de verdediging duidelijk AlessandroGamberini, die ook niet fit geraakt voor het duel tegen PSV. MartinJörgensen, die zowel achteraan als op het middenveld kan spelen, zegde door problemen met de bil een selectie voor de Deense nationale ploeg af en is helemaal uit vorm. Positief is dan weer wel dat de Roemeense spits AdrianMutu, die tegen Everton niet kon meespelen, terugkeert uit blessure. De Roemeen scoorde in de competitie 15 keer in 22 wedstrijden en groeide dus uit tot een zeer degelijke vervanger van Luca Toni, die nu het mooie weer maakt bij Bayern München. Ander positief nieuws is dat de 23-jarige Giampaolo Pazzini almaar regelmatiger presteert. De aanvaller slaagde er zelfs in om een gevestigde waarde als Christian Vieri, ondertussen al 34, naar de invallersbank te verwijzen.

AC Milanspits Pato (18) vierde zijn eerste selectie voor Brazilië door de winning goal aan te tekenen in de oefeninterland tegen Zweden, die werd georganiseerd om de vijftigste verjaardag te herdenken van de verovering van de wereldtitel door de Brazilianen in Zweden.

Stefano Colantuono, die als coach van Palermo aan de competitie was begonnen vooraleer op 26 november na een 5-0-nederlaag tegen Juventus zijn ontslag te krijgen, werd opnieuw ingehaald. Hij vervangt er zijn opvolger Francesco Guidolin, die door Maurizio Zamparini voor de vierde keer de laan werd uitgestuurd. De voorzitter zelf moet ook voor de tuchtraad verschijnen omdat hij verklaarde dat de competitie niet reglementair verloopt.

Cagliari kreeg de drie punten terug die het sporttribunaal op 29 februari had afgenomen als gevolg van een geschil tussen voorzitter Massimo Cellino en de vroegere speler Gianluca Grassadonia.

Matteo Bagnaresi (28) werd het slachtoffer van een ongeval in een tankstation toen hij op weg was naar Juventus-Parma. De Parmafan verloor het leven nadat hij was omvergereden door een minibus van een Juventussupporter. Het duel werd uitgesteld.

Gaby Mudingayi (Lazio) kwam niet in actie tegen Inter. Ook Anthony Vanden Borre (Genoa) bleef tegen Reggina op de bank. Doelman Jean-François Gillet zette na een 2-0-zege met Bari tegen Tries-tina een grote stap in de richting van het behoud.

Patrick Viera (Inter) speelde omwille van een verrekking in de linkerbil niet mee met Frankrijk tegen Engeland, maar de Franse middenvelder kwam tegen Lazio in de 72ste minuut op het veld.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier