Bordeaux behaalde zijn zesde titel.

Omdat de media het hele seizoen vooral aandacht hadden voor Lyon, PSG en Marseille haalde Bordeaux bijna op kousenvoeten zijn zesde titel uit de clubgeschiedenis binnen. Met dank aan coach Laurent Blanc, die als een sluwe vos heel het seizoen de druk van de ploeg weghield door te blijven verklaren dat zijn team geen titelkandidaat was.

In het competitieslot was zijn ploeg echter onverstoorbaar: de Girondins haalden in de laatste elf wedstrijden het maximale aantal punten. Bordeaux herstelde zich dus wonderbaarlijk sterk van het dipje van februari, met dank aan vedette Yoann Gourcuff, die tijdens de laatste vier speeldagen telkens de weg naar de netten vond.

Kenners schrijven de titel toe aan verschillende factoren. Van groot belang is alvast het werk van Blanc, die op amper twee jaar voortdurend vooruitgang boekte met zijn selectie. Na de tweede plaats van vorig jaar leek Bordeaux immers aan zijn maximum te zitten. Ook de coaching van de ex-international oogt indrukwekkend. Met tien goals van invallers is Bordeaux het team waarbij de vervangers de meeste impact hadden op het wedstrijdbeeld.

Een andere belangrijke factor was ook de ijzersterke conditie van de spelers, die wordt gesymboliseerd door het loopvermogen van middenvelder Alou Diarra en verdediger Souleymane Diawara. Heel veel dankt Bordeaux echter ook aan zijn offensieve slagkracht. Gourcuff maakte niet alleen twaalf doelpunten, maar toonde ook zijn absolute klasse door zijn teamgenoten naar een hoger niveau te tillen. Zo scoorde ook Marouane Chamakh na twee mindere seizoenen opnieuw twaalf keer. Ook de Argentijn Fernando Cavenaghi bleef even efficiënt voetballen als vorig seizoen, ook als hij als invaller werd ingezet. De flankspelers Mathieu Chalméen Benoit Trémoulinas hadden door hun onverdroten inzet een ruim aandeel in het succes. Na Benoît Pedretti (Auxerre) was Chalmé trouwens de middenvelder die dit seizoen in de Ligue 1 het vaakst aan de bal was.

De Braziliaanse aanvallende middenvelder Juninho (34), aanvoerder en boegbeeld van Lyon, het team waarmee hij zeven titels behaalde, meldde dat hij volgend seizoen andere oorden wil opzoeken.

Frédéric Antonetti verruilt Nice voor Rennes. Daar wordt hij de opvolger van Guy Lacombe. Lorienttrainer Christian Gourcuff, voor wie zowel Monaco als Nantes belangstelling hadden, kondigde aan dat hij blijft.

Yoann Gourcuff (22), die in Frankrijk tot Speler van het Jaar werd verkozen, tekende een contract voor vier jaar bij kampioen Bordeaux. De middenvelder was uitgeleend door AC Milan, maar de Girondins lichtten voor een bedrag van 15 miljoen euro de aankoopoptie die ze op hem hadden. Naar verluidt zou hij maandelijks een slordige 400.000 euro verdienen.

FC Nantes slaagde er niet in het behoud te verzekeren. Het zette een punt achter de samenwerking met trainer Elie Baup. Ook Le Havre en Caen degraderen.

Bordeaux, Marseille en Lyon haalden

een CL-ticket. Toulouse en Rijsel spelen samen met de Franse bekerwinnaar Guingamp in de Europa League, de opvolger van de UEFA Cup. PSG, dat nochtans lang meedeed voor CL-kwalificatie, vist helemaal achter het net. De ploeg uit de hoofdstad blijft ook volgend seizoen verstoken van Europees voetbal.

Montpellier, Boulogne-sur-mer en Lens spelen volgend seizoen opnieuw in de Franse hoogste afdeling. FC Metz en Straatsburg konden op het einde de druk rond een even-tuele promotie niet aan en blijven dus net als het FC Tours van aanvoeder Gaëtan Englebert in tweede klasse.

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier