Het onverwachte ontslag van voorzitter Philippe Dufermont en algemeen directeur Benoît Roul van Excelsior Moeskroen roept veel vragen op.

Begin vorige week meldde Excelsior Moeskroen dat voorzitter Philippe Dufermont omwille de vele verplaatsingen die hij voor zijn business in Europa moet doen, de dagelijkse leiding van de club wil overlaten aan een nieuwe voorzitter, zijn neef Jean-Pierre Dufermont. Die zou volgens de club een beleid gaan voeren dat in dezelfde lijn ligt. Algemeen directeur Benoît Roul nam dan weer om persoonlijke redenen ontslag, maar zowel Dufermont als Roul blijven lid van de raad van bestuur. Een en ander roept onvermijdelijkvragen op. Moet Dufermont nu echt nog meer reizen dan vroeger? Is het gelijktijdige ontslag van Dufermont en Roul toeval? Of heeft het te maken met het feit dat het gerecht zopas heeft ontdekt dat Jean-Pierre Detremmerie twee jaar geleden het gebouw van de vroegere Sarma, dat eigendom was van de stad, aan Dufermont verkocht en dat die de 600.000 euro daarvoor op de rekening van Excelsior stortte? Dufermont ziet daar echter geen graten in: “Dat gebeurde omdat de club absoluut zijn licentie moest halen. Het kan dat ik nu nog eens voor het gebouw moet betalen aan de stad ook. Maar dat stoort me niet. Ik heb al vijf miljoen euro in de club gestoken, die ik niet zal terugzien, maar ik ga daar niet over klagen. Het was mijn eigen keuze.”

Van cruciaal belang is ook de vraag of Dufermont de club effectief financieel zal blijven steunen als hij er niet langer de baas is? Een ingewijde verklaarde ons alvast dat Dufermont de kraan dicht wil draaien en dat sommige contracten zo duur zijn dat de club het einde van het seizoen niet zal halen. Volgens Dufermont zelf is er echter geen vuiltje aan de lucht. Hij betwist ook dat er meer achter zijn vertrek zou zitten. “Het werkt gewoon niet vanop afstand. Om de vijf minuten kreeg ik vorig seizoen telefoontjes over van alles en nog wat. En om in het weekend toch maar in het stadion te kunnen zijn, bracht ik nog meer uren in vliegtuigen door dan ik al gewoon was. Dat is allemaal enorm afmattend. Toen ik op 5 juli mijn 56ste verjaardag vierde, voelde ik dat ik het wat kalmer aan moet beginnen doen. Dat Roul me volgt, is normaal, want ook buiten het voetbal zijn onze belangen verstrengeld. De nieuwe voorzitter zal zijn werk overnemen. En ik blijf de club financieel zeker ondersteunen. Al hoop ik wel dat ook andere belangrijke spelers uit de regio hun verantwoordelijkheid zullen opnemen.”

Feit is wel dat Moeskroen sinds het vertrek van Jean-Pierre Detremmerie in juni 2005 allesbehalve een stabiele club kan worden genoemd. Edward Van Daele was daarna voorzitter tot november 2006 en werd opgevolgd door Francis D’Haese. In maart 2007 kwam Philippe Dufermont in de voorzittersstoel zitten en sinds vorige week is hij opgevolgd door Jean-Pierre Dufermont. En ondertussen vervulden achtereenvolgens Roland Louf, Alain Tirloit, opnieuw Louf, en Benoît Roul de andere sleutelrol van algemeen directeur. Zo kan er natuurlijk nooit een project op lange termijn ontstaan. Er is ook al onderhandeld met een geheimzinnige Amerikaans-Russische investeerder en zeer twijfelachtige mecenassen uit Kazachstan. De club heeft de mond vol van een toekomst die gebouwd is rond de eigen jeugd, maar laat altijd maar nieuwe buitenlanders komen en het vroeger zo geroemde jeugdopleidingscentrum Futurosport is ondertussen eigendom geworden van de inter-communale IEG, die zo ook een reddingsboei kon bieden aan de club. “Met wat er allemaal voor mijn komst is gebeurd, heb ik niets te maken”, sust Dufermont. “Eigenlijk had ik dadelijk de natuurlijke opvolger van Detremmerie moeten zijn. Maar nu zit de structuur goed.”

Hoe het ondertussen sportief verder moet, blijft een open vraag. Met Philippe Saint-Jean en Marc Brys werden eerder twee trainers ontslagen die aan een project voor de lange termijn leken te werken en in zestien maanden deed de club liefst 50 transfers. “Maar nu hebben we een zeer goede kern”, zegt Philippe Dufermont. “In juni 2009 zullen we opnieuw de balans op maken. Goede resultaten betekenen dat ik al bij al goed gewerkt heb. Dan zal ik mijn investeringen voortzetten. Zoniet moet ik de conclusie trekken dat ik er geen verstand van heb en de voetbalwereld beter laat voor wat hij is.” S

door pierre danvoye – beeld: reporters

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content