Dit weekend gaat voor de tweede keer de Koddaert Ladies Open van start in Torhout. Na de Diamond Games het grootste vrouwentoernooi in België. Volgens medeorganisatrice Laurence Courtois op maat gemaakt voor de Belgische markt.

In de geschiedenis van het Belgische vrouwentennis wordt Laurence Courtois nogal makkelijk over het hoofd gezien. Nochtans past de 32-jarige Kortrijkse perfect in het rijtje tussen Ann Devries, Sandra Wasserman, Sabine Appelmans, Dominique Monami, Kim Clijsters en Justine Henin. In 1996 was Courtois het nummer 37 van de wereld, daarbij stond ze tweemaal in de finale van een WTA-toernooi, haalde ze vier dubbeltitels en was ze lid van het Fed Cup-team dat in 2001 wereldkampioen werd. Courtois werd de laatste jaren maar zelden opgevoerd om haar oordeel te geven over de nationale tennisweelde maar stelde haar kennis van zaken ten dienste van enkele tennisevenementen. Nu zorgt ze er mee voor dat de Koddaert Ladies Open in Torhout – met 75.000 dollar aan prijzengeld na de Diamond Games het grootste vrouwentoernooi in België – in goede banen wordt geleid. Dit weekend start voor Courtois een razend drukke periode met het toernooi, een verhuis, de zorg voor haar twee kindjes én haar tennisschool op TC Gym Schoten.

Laurence, hoe ben je bij de Koddaert Ladies Open terechtgekomen?

Laurence Courtois: “Eind vorig jaar heb ik een telefoontje gekregen van Jean- Pierre Heynderick, de bezieler en hoofdsponsor van het toernooi. Vorig seizoen was het nog een 10.000-dollartoernooi maar zat het qua organisatie al op het niveau van een WTA-evenement. Heynderick wou mij erbij om het nog wat beter te maken, wat randactiviteiten erbij te betrekken en het nog verder uit te bouwen.”

Wilden jullie onmiddellijk een 75.000 dollar opvoeren? Dat is toch een serieuze verhoging van het budget?

“Nee, we hebben eerst samengezeten met de federatie om te kijken welk toernooi het interessantst was voor het huidige aanbod van speelsters. Waar dan een ITF-toernooi van deze categorie uit is gegroeid omdat dat momenteel een meerwaarde biedt voor de Belgische meisjes. Tammy Hendler heeft dat nodig, Kirsten Flipkens nu ook weer en Yanina Wickmayer kan ook nog juist meedoen. Het is ideaal.”

Heynderick lijkt pro Belgisch tennis.

“Hij is tennisgek. En eigenaar van een staalbedrijf. Een enorme ondernemer. Hij wil altijd iets doen met zijn geld. En momenteel is dat iets positiefs voor het Belgische tennis. Vandaar dat dit een breed evenement wordt, dat nu al leeft in de regio.”

Je krijgt naast het tennis dan ook een indrukwekkend omkaderend programma.

“Juist. Dinsdagavond is er een debatavond met Ivo Van Aken en Georges Leekens, geleid door Tom Coninx, over wat je moet doen als je kind talent heeft. Met vier andere gasten, waaronder Gella Vandecaveye, die telkens een deeltje van het onderwerp zullen toelichten. Op vrijdag is er een seminarie van Nexp, het managementvehikel van Elke van Dongen, de vrouw van Carlos Rodriguez. Eddy Kuypers, de conditietrainer van Justine, komt er spreken.”

Over naar het sportieve luik dan maar: wat verwacht je van het toernooi?

“Op het eerste zich geeft het een sterke indruk. Ik schat dat we een vijftal speelsters uit de top 100 gaan zien en dat de rest tussen 120 en 180 gaat schommelen. Deze meisjes willen natuurlijk allemaal nog een plekje afdwingen op de hoofdtabel van Roland Garros (uiteindelijk werden het vier speelsters uit de top 100 en is de laatste rechtstreeks geplaatste deelneemster het nummer 196, nvdr).

Yanina Wickmayer

Waar willen jullie heen met dit toernooi?

“Nog veel doorgroeien wordt moeilijk. De bedoeling is dat we een evenement organiseren dat aansluit bij de speelsters die we hebben. Groter gaan is niet haalbaar in België. Zelfs Bob Verbeeck heeft dat moeten ondervinden met zijn Gaz de France Stars in Hasselt (vorig jaar ter ziele gegaan WTA-toernooi van 175.000 dollar, nvdr).

De WTA maakt het met een hervorming van de kalender zeker niet makkelijker voor de kleinere organisaties. Ze lijken enkel oog te hebben voor het grote geld.

“Juist. En dat is spijtig. Maar daarom denk ik ook dat als je met een toernooi van 75.000 à 100.000 dollar uitpakt, door de herstructurering deze categorie van toernooien sowieso een sterkere bezetting gaat krijgen. Niet alle meisjes zullen immers aan de bak komen in het WTA-circuit.”

Wat vind jij van die evolutie? De WTA wil minder maar hoger gedoteerde toernooien op de kalender. Daardoor verschuift alles naar Azië en het Midden Oosten, waarbij goeddraaiende evenementen als de Diamond Games uit de markt geprijsd worden.

“Ik vind die evolutie zeker niet positief. Voor de speelsters die nog aan hun carrière moeten beginnen zal het alleen maar moeilijker worden om een plaatsje te verwerven in dat eliteclubje. Op lange termijn gaat het heel slecht worden voor het circuit. Sport is uiteindelijk emotie terwijl het puur om het geld gaat draaien. Voor onze Belgische meisjes zal het ook niet eenvoudiger worden.”

Hoe zie jij dat Belgische vrouwentennis evolueren in pakweg de periode na Justine Henin?

“We zullen nog wel af en toe een uitschieter hebben, maar zo’n brede basis als vroeger niet meer.”

En Yanina Wickmayer is de uitschieter voor de volgende jaren?

“Zeker weten. Ze heeft alles om door te breken. In het vrouwentennis moet je niet technisch sterk zijn, je moet gewoon een stevig lichaam hebben, hard op de bal kunnen kloppen en hier (wijst naar het hoofd, nvdr) goed zitten. Yanina is onvoorstelbaar op dat punt. Met haar kracht en service … dat is haar troef, hè. Supertop gaat ze niet worden maar de top 30 moet ze zeker kunnen halen. Ze heeft het lichaam en de mentaliteit om het te maken. Kirsten (Flipkens, nvdr) heeft op dat punt al het tegenovergestelde bewezen. Ze heeft wel de handigheid maar beschikt niet over een sterk lichaam en mentaal is ze fragiel.”

Kan je ermee leven dat het vrouwentennis bijna enkel nog rond kracht draait?

“Ik vind dat spijtig want ik was zelf helemaal niet zo’n speelster.”

Je bent ook trainster van jonge meisjes. Hou je rekening met die evolutie?

“Ik werk alleszins heel veel op terugslag, drivevolley en de bal snel nemen. Dat is een beetje jammer maar ik tracht toch in de coördinatietraining ook veel slice en volleys te steken, zodat ze zich blijven ontwikkelen. Ik hoop dat de tenniswereld vanzelf weer omslaat naar de andere richting. Zo hoorde ik toch al dat de jonge Russische meisjes veel meer op volleys aan het trainen zijn.”

Je hebt de tennismicrobe nog goed te pakken?

“Het blijft mijn passie. Ik ben graag met die kinderen bezig. Al train ik alleen de beteren (lacht verontschuldigend).”

Ga je op termijn ook weer reizen?

“In de toekomst wel. Acht weken per jaar zou ik wel zien zitten.”

Jij zou de begeleiding kunnen verzorgen voor landencompetities bij de jeugd?

“Ik heb een mail gestuurd naar de VTV, maar daar is nooit iets uitgekomen.”

Fed Cupcoach?

“Op dit moment doet Sabine (Appelmans, nvdr) dat heel goed, maar op termijn ga ik me zeker kandidaat stellen.”

Eerst nog de Koddaert Ladies Open in goede banen leiden. Succes! S

door filip dewulf – beelden reporters

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content