Onder trainer René Hauss (1968-1973) scheerde Standard hoge toppen: de Luikenaars speelden drie keer op rij kampioen en haalden twee keer de finale van de beker. Hauss bracht Standard definitief aan de top van het Belgische voetbal en boekte ook Europees een paar bescheiden succesjes (kwartfinales in de Europacup 1 in 1970 en 1972). Laszlo Bölöni wacht de lastige opdracht om de vurige Standardaanhang voor de tweede keer zo’n glorieperiode te bezorgen. De Roemeen bouwde vorig seizoen met succes verder op de stevige basis die Michel Preud’homme had neergezet, en wordt dit seizoen opnieuw geconfronteerd met hoge verwachtingen. Is zijn team voldoende gewapend om Europees, in de beker én in de competitie de ambities waar te maken?

VERDEDIGING

Amper 26 doelpunten moest Standard vorig seizoen toestaan, een cijfer waarmee de verdediging van de Rouches zich tot de beste van het land mocht kronen. Toch is de achterhoede nu het zorgenkindje voor de landskampioen. Het vertrek van Oguchi Onyewu (transfervrij naar AC Milan) laat een gat in het hart van de defensie. Er wordt gerekend op het duo Mohamed SarrTomislav Mikulic om de sleutel op de deur te houden. Sarr moet, na een nogal bleek seizoen, opnieuw op zoek gaan naar zijn beste vorm. Voor Mikulic wordt het de vraag of hij de status van luxe-invaller kan ontgroeien. Als Bölöni wat meer gestalte in zijn ploeg wil, kan hij ook opteren voor de Braziliaan Alex de Moraes of voor Eliaquim Mangala. Op de rechtsachter bestaat er geen twijfel over Marcos, idem voor Sinan Bolat in doel. Na de winterstop speelde Landry Mulemo degelijke wedstrijden als linksachter, maar dit seizoen zal hij rekening moeten houden met concurrentie uit onverwachte hoek: ex-Bergen aanvaller Cédric Collet wordt omgeschoold tot linksback.

MIDDENVELD

Steven Defour maakte een opmerkelijke evolutie door: hij verdeelde het spel, zette onvermoeibaar druk op de tegenstander in balbezit en zorgde te gepasten tijde voor een venijnige versnelling. In de centrale as slaagde Axel Witsel er steeds beter in om Defour aan te vullen. Na zijn overwinning in de Gouden Schoen kende Witsel even een dipje, maar globaal gezien boekte hij vorig seizoen vooruitgang. Wanneer Standard een resultaat wil vasthouden kan ook Benjamin Nicaise uitstekend van pas komen op het middenveld. Wilfried Dalmat is normaal een vaste waarde op rechts, maar hij kan zich niet permitteren om uit vorm te raken. Réginal Goreux en Gregory Dufer azen immers ook op de positie van rechtsmidden. Een van de revelaties zou wel eens Mehdi Carcela kunnen zijn, een fluwelen linkervoet die eind vorig seizoen al de neus aan het venster stak.

AANVAL

Indien geen van de Standardspitsen onverwachts een toptransfer versiert, blijft de voorlinie ongewijzigd. Het trio Dieumerci Mbokani, Igor De Camargo en Milan Jovanovic staat garant voor techniek, kracht, snelheid en tactisch doorzicht. In de wachtkamer staat daarnaast een aantal jongeren te popelen om speelminuten te verzamelen: Christian Benteke, Cyriac, maar ook nieuwkomer Moussa Traoré. De Ivoriaan toonde zich in de voorbereiding zeer gretig en verraste in positieve zin.

CONCLUSIE

Aan de oevers van de Maas blijft men volop de kaart van de jeugd trekken. Een formule die al twee jaar zijn nut bewezen heeft, al is overdaad natuurlijk nooit gezond. Bölöni kan op dit moment een ploeg op de been brengen die normaal gezien altijd meestrijdt voor de titel. Maar eventuele late transfers kunnen uiteraard een stok in de wielen steken. Want, als een of meerdere sterkhouders uit Luik zouden vertrekken, dan rijst de vraag of Standard genoeg maturiteit, vakmanschap en présence heeft om dit belangrijke seizoen tot een goed einde te brengen.

DOOR PIERRE BILIC

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier