Racing en KV Mechelen, allebei gesticht in 1904, beleven mooie momenten in de beker. Beide zitten in de kwartfinale. We zochten Raoul Peeters op, ooit trainer van zowel Racing als KV.

allebei gesticht in 1904,

beleven mooie momenten in de beker. Beide zitten in de kwartfinale.

We zochten Raoul Peeters op,

ooit trainer van zowel Racing als KV.

R aoul Peeters (62) woont al een hele tijd in Mechelen en trainde zowel Racing Mechelen als KV, hoewel hij bij die laatste club nooit echt actief was (zie kader). De geknipte man dus om de ziel van de twee clubs bloot te leggen.

Wat vind je van Racing en KV?

Raoul Peeters: “Ze komen allebei van ver. Er is tussen de twee ploegen op dit moment veel gelijkenis. De twee voorzitters zijn twee totaal verschillende mensen, maar hebben allebei een hart voor de club én staan met beide voeten op de grond. Met Peter Maes en Regi Van Acker hebben zowel KV als Racing een goeie trainer. Ik heb Maes nog als doelman gehad bij RC Mechelen. Het voordeel dat KV op Racing heeft, is Fi Vanhoof. Hij kende successen, maar ook moeilijke periodes en bleef altijd heel rustig, ook begin dit seizoen. Racing is met Willy Bevers even die weg opgegaan, maar de man heeft onlangs als sportief manager ontslag genomen. Een groot deel van zijn takenpakket ligt nu bij Regi Van Acker, maar daar heb ik deze bedenking bij: een trainer is nooit een constante bij een club. Die zou dus niet mogen waken over de goeie lijn.

“Ik heb de bekerwedstrijd van KV tegen Anderlecht gezien: veel volk, goeie ploeg. Ik denk dat KV Mechelen geen probleem zal hebben om zich te redden. Ik zag ook de wedstrijd van Racing tegen Waregem en ontdekte ook daar een goeie ploeg. Technisch sterk, zeker voorin. Ik denk dat ze dit seizoen met Racing rekening zullen moeten houden in de strijd om het kampioenschap. Er leeft opnieuw iets.”

Bond

Welke achtergrond hebben de twee?

“Mechelen is lang een socialistische stad geweest, al dan niet in combinatie met de liberalen. De meeste politici van het schepencollege hadden een voet binnen bij Racing. Misschien zag je er hier en daar ook eentje op KV, maar de meerderheid zat bij de buren. Nu is dat onderscheid weg, je ziet politici op Racing, maar evengoed een dag later op KV.

“KV Mechelen heeft katholieke wortels. Vroeger leefde dat, zoals het ook in andere grote steden met twee ploegen leefde. Ik heb het onderscheid in Roeselare gekend, in Brugge, in Oostende. Onze maatschappij was destijds helemaal verzuild.

“Ook opvallend: Racing heeft quasi alle voorzitters van de Belgische voetbalbond tot zijn supporters mogen rekenen. Oscar Van Kesbeeck, advocaat en liberaal volksvertegenwoordiger, de man naar wie het stadion is genoemd, was in de jaren 30 voorzitter van de Belgische voetbalbond. Louis Wouters, zijn schoonzoon, was de voorganger van Michel D’Hooghe. En François de Keersmaecker, de huidige bondsvoorzitter, is getrouwd met de aangenomen dochter van Louis Wouters. FransMeulemans, nog ondervoorzitter van de bond geweest, was voorzitter van RC Mechelen. Meulemans, Jan Peeters, De Keersmaecker, al die mannen liepen als jurist stage bij Wouters. Jan was nooit betrokken bij Racing, maar kwam vaak kijken. Wellicht heeft die band de club soms geholpen, maar sportief hebben ze nooit de doorbraak naar de top gekend. Er waren grote successen na de oorlog, de generatie van Rik DeSaedeleer, met allemaal goeie voetballers uit het Mechelse. Maar toen ze in 1958 uit de eerste klasse verdwenen, zijn ze slechts een paar keer teruggekeerd. En telkens was het spartelen.”

Is er een stijlverschil?

“De laatste 20, 30 jaar heeft Racing geprobeerd om goed voetbal te brengen. Veel techniekers. Je haalt geen HeinzSchönberger weg bij Tilleur als je geen belang hecht aan techniek. KV Mechelen koos altijd iets meer voor atletische mensen. Al is dat relatief, ik herinner me Racingers die startten met een witte broek, maar die bleef die kleur niet lang houden. Ik heb nog derby’s meegemaakt tegen het Europese KV. Thuis 0-4 en ginder 5-1. Moest je een week niet buitenkomen.”

Wie is de populairste?

“KV Mechelen heeft altijd een veel grotere aanhang gehad. De inwoners van Katelijne, Bonheiden, Keerbergen, … komen allemaal naar KV. Racing moet het meer hebben van de mensen in de stad en wat aanhang uit Hombeek. Zij komen aan een gemiddelde van 800 à 900 mensen, terwijl het bij KV over heel andere cijfers gaat. Ik heb zeven derby’s meegemaakt, altijd waren de supporters van KV in de meerderheid. Ik denk dat het historisch groeide en te maken heeft met de successen van KV. Racing had ook in eerste alleen voor een derby een vol huis. Tegen pakweg Anderlecht zat het nooit vol. Racing heeft ook een tijd last gehad van hooliganisme, gelukkig is dat nu min of meer weg.

“Het voetbal in Mechelen leeft wel. Toen een tijdje terug de oude vedetten door KV nog eens naar de club werden gehaald, hoorde je dat er in hun glorieperiode minder volk was dan nu.”

Kloof

Voor wie kiest de (voetballende) jeugd in de stad?

“Voor KV. Het nationale voetbal in de derde klasse is vergeleken bij dat van de eerste klasse dag en nacht verschil. En dan weet je dat de goeie jongeren naar KV gaan. Maar dat de betere jeugd ook daar vertrekt. Chatelle, Defour, Ogunjimi …”

Voor wie kiezen de mensen uit het zakenleven?

“Voor KV. Ik ben in de vorige bekerronde bij beide teams gaan eten voor de wedstrijd. De ene had 700 man, de ander 100. Voor Racing is dat al veel.

“En dat was altijd zo. KV heeft een superperiode gehad en daar zijn ze op Racing een tijd niet goed van geweest. En dan kwam de nostalgie naar het verleden telkens boven. Maar op nostalgie kan je niet bouwen. Racing is nostalgie, nog meer dan KV.

“De meeste bedrijven in de buurt zijn multinationals. Die liggen niet wakker van het Mechelse voetbal. En dat is op veel plaatsen zo. Ik kende FonsBastijns heel goed, die heeft nog vier jaar in Duffel gespeeld, voor hij terugkeerde naar Brugge. Toen we in Oostende iemand nodig hadden die wat van voetbal kende én van de bedrijfswereld, sprak ik Fons aan. Die wilde dat proberen. Na drie maanden vroeg hij om te stoppen. Hij raakte nergens binnen en vond dat hij zich belachelijk maakte. KV heeft nu wel iemand die deuren open krijgt: Marc Faes. Ook qua organisatie heeft KV mensen in voltijdse dienst. Racing, daarentegen, werkt met vrijwilligers.

“Racing heeft twee opvallende pogingen gedaan om de kloof te dichten. Eerst met zakenman Vic Pauwels. KV had John Cordier, Racing zou Pauwels krijgen. De supporters hebben het bestuur lang kwalijk genomen dat ze met Pauwels uiteindelijk geen akkoord bereikten. Het bestuur had zijn twijfels. Per slot van rekening was Pauwels iemand van de KV en was hij daar weggegaan vanwege Cordier. Twee krokodillen in dezelfde vijver, dat ging niet. Het bestuur vroeg zich af of Pauwels de club niet zou gebruiken, laat staan eventueel misbruiken. Of het afspringen van de onderhandelingen een geluk voor Racing is geweest of niet, weet niemand. Want in een stad als Mechelen is het op hoog niveau houden van twee ploegen heel moeilijk.

“Een tweede omstreden deal was die met de Georgiërs. Een soort poging om het gat dat KV op het einde van de jaren 90 had gelaten op te vullen. Ik denk dat het bestuur van Racing met volle overtuiging die overnamepiste bewandelde, tot het parket zich met de zaak ging moeien. Op, zo wordt hier in de stad verteld, aanstoken van de andere kant. ( lacht) Of dat waar is, weet ik niet, en wat er fout was met het dossier evenmin, maar ze hebben echt met de schrik gezeten. Nadien hebben ze in de miserie gezeten en is Mon Phlips, die een metaalbedrijf in Hombeek heeft, de ploeg komen redden.”

Fusie

Doen de politici voldoende voor het voetbal?

Bart Somers spreekt zo nu en dan over het nieuwe stadion, maar Bart Somers zegt veel. Ik heb hem ook al horen spreken over de Olympische Spelen. Maar er is nog een verschil tussen praten en doen … Ik heb in Duffel andere dingen gezien. Oké, dat is ‘maar’ vierde klasse, maar toch. Er zijn weinig stadsbesturen die voluit voor een ploeg gaan. Dat snap ik ook: al het geld zomaar aan het voetbal geven, gaat niet.”

Wanneer komt het nieuwe stadion er?

“Beide clubs voetballen in oude stadions, maar dat heb je in België wel meer. Het duurt in ons land altijd zo lang. Hier viel in 1992 een eerste keer het woord gemeenschappelijk stadion, zegt Mon Phlips. KV is vragende partij, Racing niet. Zij zijn nog eigenaar van hun terrein. Ik hoor nu als streefdatum voor het nieuwe stadion 2012 vallen. Vraag is wat voor stadion je gaat neerzetten? Hou je rekening met Malinwa en ga je voor 30.000 man? En moet Racing daar dan zijn volk in kwijt? Voor Racing hoeft het niet echt, ze zitten er gezellig en de mensen in de flats rondom zien voetbal vanuit de loge.”

Eén stadion, één ploeg! Komt er ooit een fusie?

“Neen. Ik ben 62, ik denk niet dat ik die ooit nog meemaak. Een echte Racinger is nooit voor KV en omgekeerd ook niet. Ik heb voor de lokale televisiezender nog analyses gedaan van de derby of van wedstrijden van KV. Dan moet je echt op je woorden letten. Van de KV-fan kreeg ik de commentaar dat je hoorde dat ik een Racinger was. En Racingfans vinden altijd dat ik geen slecht woord over KV kan zeggen … Zo gevoelig ligt het.”

Conclusie?

“KV hoort thuis in de eerste klasse. Racing kan daar eventueel ooit nog wel eens geraken. Tweede klasse moet kunnen, derde klasse altijd. Ik heb op al die niveaus gewerkt, tweede klasse is soms miserie. Naar Eupen, Virton, of KVSK United … Dat zijn verre verplaatsingen hoor. Dan was het in derde leuker, vooral omdat ik er een paar keer kampioen werd. ( lacht)” S

door peter t’kint

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content