Jesús Navas en FC Sevilla zijn ambitieus.

De man die onze landgenoot TomDeMul (23) van een basisplaats houdt, is niet de eerste de beste. Zijn trainer Ma-noloJiménez noemde Jesús Navas (24) onlangs zelfs de beste flankspeler in heel Europa, misschien zelfs in de hele wereld. “Dat is natuurlijk een mooi compliment”, glimlacht de betrokkene. “Zeker omdat het uit de mond komt van een echte kenner.” Sinds kort mag Navas zich ook Spaans international noemen. “Een oproeping heeft lang op zich laten wachten. Maar misschien ben ik net op het goede moment bij de nationale ploeg geraakt. Ik wil er ook alles aan doen om er nu bij te blijven. Erbij zijn op het WK zou alvast een jongensdroom zijn die uitkomt.”

De eerste trainer die Navas een basisplaats gunde bij FC Sevilla was JoaquínCaparrós, de huidige coach van Athletic Bilbao. “Als je als coach een speler ziet met die kwaliteiten, moet je elke dag blij zijn dat je die in je rangen hebt”, zegt hij.

In het begin van zijn carrière speelde Jesús enkele wedstrijden samen in eerste klasse met zijn oudere broer Marcos, maar die wilde meer speelminuten en ging achtereenvolgens zijn geluk beproeven bij Ejido, Xerez en Albacete. Momenteel is hij aan de slag bij derdeklasser Guadalajara. “Hij is nog jong genoeg om relatief snel terug te keren op het hoogste niveau”, blijft Jesús in de kwaliteiten van zijn broer geloven.

Ondertussen heeft Navas zelf de handen vol bij FC Sevilla, dat vanavond CSKA Moskou partij geeft in de achtste finales van de Champions League. “Ons eerste doel is via de competitie een nieuwe kwalificatie afdwingen voor die Champions League. Maar we blijven natuurlijk ook op de loer liggen om van de minste uitschuiver van Real Madrid of Barcelona te profiteren. En de finale van de Copa del Rey tegen Atlético Madrid moeten we gewoon winnen. Het zou te jammer zijn die prijs nog aan ons te laten voorbijgaan, nadat we achtereenvolgens bekerhouder Barcelona, ploeg in vorm Deportivo La Coruña en een altijd moeilijke tegenstander als Getafe uitschakelden.”

Gaizka Toquero (25), de kale spits van Athletic Bilbao, is de grote publiekslieveling van de Baskische supporters. “Het enige dat ik met Cristiano Ronaldo gemeen heb, is dat we allebei voetballers zijn”, verklaarde hij onlangs.

Cristiano Ronaldo (25, Real) wordt met zijn jaarloon van 13 miljoen euro beschouwd als de best betaalde voetballer ter wereld.

Manuel Pellegrini, de coach van Real Madrid, zit in het oog van de storm. Almaar meer circuleert de naam van José Mourinho (Inter) als zijn mogelijke opvolger. “Ik kan begrijpen dat er kritiek is, maar niet dat men me openlijk verwijten toestuurt”, zegt de Chileen. “Ik heb alleszins nog altijd een zeer goede relatie met voorzitter Florentino Pérez.” Dat belet niet dat de Koninklijke, na de 1-0-nederlaag tegen Lyon in de heenmatch van de achtste finales van de CL, vol aan de bak zal moeten om te vermijden dat ze voor de zesde opeenvolgende keer in dit vroege stadium wordt uitgeschakeld.

Valencia had na het verlies van 6 november 2007 tegen Rosenborg niet meer verloren op het Europees toneel. Club Brugge maakte een einde aan die reeks van achttien wedstrijden zonder nederlaag. De Franse linkerverdediger Jérémy Mathieu (27) scheurde de buitenste kruisbanden van zijn linkerenkel. Voor hem is het seizoen afgelopen.

José María del Nido, de voorzitter van FC Sevilla, wil niet dat de Spaanse bekerfinale gespeeld wordt in het Santiago Bernabéustadion. Hij vreest in dat geval immers voor de veiligheid van de supporters.

De Mexicaanse bondscoach Javier Aguirre (ex-Osasuna en Atlético Madrid) verklaarde dat hij na het WK in Zuid-Afrika graag naar Spanje wil terugkeren. Dat werd hem niet in dank afgenomen.

Potchefstroom, zo heet de universitaire campus waar de Spaanse nationale ploeg tijdens het WK zijn tenten zal opslaan.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier