Belgische spitsen slagen voor eerste examen.

Team Sky loste dit weekend een waarschuwingsschot voor de boeg van de twee Belgische ProTourploegen. De Spanjaard Juan Antonio Flecha, die al jaren in ereplaatsen grossiert, bezorgde het nieuwe Britse team met zijn overwinning in de Omloop Het Nieuwsblad een entree door de grote poort. In Kuurne-Brussel-Kuurne behaalde Ian Stannard de derde plaats achter zijn Nederlandse medevluchters Bobbie Traksel (Vacansoleil) en Rick Flens (Rabobank).

De tijd dat het openingsweekend te herleiden viel tot een tweestrijd tussen Quick-Step en Omega Pharma-Lotto is voorbij. Toch is het geruststellend dat hun leidersfiguren op schema zitten voor de aprilklassiekers. In de Omloop dolde Tom Boonen, de handjes los op het stuur, met de tegenstand. Hij fietste met het speelse gemak waarmee hij als wereldkampioen het voorjaar van 2006 naar zijn hand zette. Boonen staat scherp, wat perspectieven biedt voor Milaan-Sanremo over twee weken. Dat Philippe Gilbert zijn status van Belgiës nummer één komt bedreigen, moet hem ongetwijfeld motiveren.

Gilbert acteert op dit tijdstip van het jaar niet op hetzelfde niveau als twee jaar geleden. Toen schudde hij in de Omloop een magistraal nummer uit zijn benen. Nu werd hij op de kasseien van de Lange Munte door Flecha zonder genade uit de wielen gereden. Het conditieverschil toont aan dat Gilbert zijn ambities heeft aangepast aan zijn nieuwe stand. Hij richt al zijn pijlen op de monumenten, te beginnen vanaf Milaan-Sanremo.

Met Jürgen Roelandts beschikt Gilbert over een luxehelper, die nadrukkelijk aan de deur komt kloppen. De Vlaams-Brabander was dit weekend de enige die twee dagen na elkaar in de voorlinies meestreed. Zijn rol wordt dit voorjaar cruciaal, nu de internationale verbreding aan de top zich verder doorzet. Voor het eerst in de 65-jarige geschiedenis van de Omloop stond er geen Belg op het podium.

De rol die Roelandts vertolkt bij Omega Pharma-Lotto kon Sylvain Chavanel in het openingsweekend niet evenaren bij Quick-Step. Boonen moet vastgesteld hebben dat zijn ploeg nog niet op het niveau van de kopman presteert. Stijn Devolder haakte in de Omloop bij de eerste tempoverhoging in het peloton af, na nog geen 150 km wedstrijd. De West-Vlaming heeft nog slechts een maand om zijn achterstand weg te werken.

Meer dan ooit echter moeten bij de conclusies na het openingsweekend voetnoten worden geplaatst. Door het noodweer hebben de favorieten Kuurne voor zichzelf geneutraliseerd. Quick-Step, dat voor het eerst sinds 2004 niet tot scoren kwam in de Belgische openingstweedaagse, ontnam er zichzelf alle kansen op revanche. Het was in Kuurne dat de troepen van Patrick Lefevere de voorbije vier jaar hun weekend kleur gaven.

Wat dan gezegd van Nick Nuyens? In de Omloop waren drie lekke banden nodig om hem af te stoppen. De spits van Rabobank lijkt klaar voor een eerste grote klassieke overwinning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier