FCV DENDER IS IN TROEBEL WATER BELAND. DE FUSIECLUB DIENDE EEN ONVOLLEDIG LICENTIEDOSSIER IN EN VREEST VOOR EEN WEIGERING. AANVALLER EN BOEGBEELD GUNTER THIEBAUT, IN ZIJN DERDE PERIODE BIJ DENDER, RELATIVEERT DE SITUATIE.

Waar maak je je het meeste zorgen over: de licentieproblemen of het degradatiegevaar, met acht punten voorsprong op nummer 17 Tubeke?

Gunter Thiebaut: “Over het sportieve maak ik mij alleszins geen zorgen. We zijn zeker tweede klasse waard, al hebben we de pech dat we dit jaar wereldkampioen gelijke spelen zijn, met 11 draws op 23 wedstrijden. Het financiële is zorgwekkend, maar ik weet dat de betrokken mensen er alles aan doen om het op tijd in orde te krijgen.”

Hoe manifesteren die licentieproblemen zich binnen de kleedkamer?

“Voorlopig valt het goed mee. Ik heb destijds de aanloop naar het faillissement bij Eendracht Aalst meegemaakt en dat leefde toen veel meer. Er wordt nu ook over de situatie gepraat, maar daarom niet elke dag, omdat iedereen wel beseft dat je daarmee geen stap verder raakt. Ik verwacht ook geen leegloop, omdat de meeste jongens nog onder contract liggen of de club nog een optie op hen heeft voor volgend jaar. We zijn bovendien niet de enige tweedeklasser met financiële zorgen, dus de plaatsjes zijn niet dik gezaaid.”

De financiële problemen gaan nog steeds terug op de promotie naar eerste klasse in 2007 en de aanpassingen aan het stadion die daarvoor vereist waren.

“Dat verhaal blijft de club achtervolgen. Er is toen heel veel geïnvesteerd, helaas kort daarna gevolgd door de degradatie, waardoor alle tv- en sponsorgelden plots weg waren. Onbegrijpelijk dat de bond toen Moeskroen de hand boven het hoofd hield, terwijl iedereen wist dat het boven zijn stand leefde. Zes maanden later waren die failliet, maar ondertussen zat Dender wel in tweede met een stadion dat niet vol raakte, en een pak schulden.”

Ook de fusieverhalen komen weer bovendrijven als het sportief minder gaat.

“Ik denk dat een fusie dan ook onvermijdbaar is, en dan heb ik het niet alleen over het samengaan met vierdeklasser Terjoden-Welle, maar ook – hoe moeilijk dat ook ligt – over Eendracht Aalst. Op deze manier doorgaan is voor beide clubs niet lang meer houdbaar. Vandaag is dat niet bespreekbaar omdat het sentiment nog de bovenhand haalt. Alle begrip daarvoor, maar ooit zullen die emoties plaats moeten maken voor gezond verstand. Meestal komt dat er in het voetbal pas van als het water de clubs aan de lippen staat en de dreiging om kopje onder te gaan te groot wordt. Hopelijk is het dan nog niet te laat.”

Terug naar het sportieve. Wat is de hand van coach Vital Borkelmans in deze ploeg?

“Wie hem als speler aan het werk zag, weet dat hij bekendstond om zijn gedrevenheid en zijn enthousiasme. Als coach is hij net hetzelfde. Vital is altijd positief ingesteld en hij projecteert dat op zijn spelersgroep. Alleen vind ik dat hij af en toe net iets harder mag optreden in plaats van alleen maar te zalven. Als je er al een tube zalf op hebt gesmeerd en het helpt nog niet … Maar goed, dat is ook eigen aan zijn karakter natuurlijk.”

Hoelang ga je zelf nog door? Met zeven goals in veertien wedstrijden heb je opnieuw je waarde bewezen.

“Mijn contract loopt nog een jaar, dus ga ik ervan uit dat ik volgend jaar nog voor Dender speel. Mocht dat niet zo zijn, dan ben ik klaar voor een nieuw leven, dat ik nu al volop aan het voorbereiden ben. Ik steek enorm veel tijd in het managementbureau dat ik samen met onder anderen Ole Tobiasen (ex-Ajax) beheer. Het Belgische voetbal bulkt van het talent, zeker ook in de lagere reeksen, alleen loopt het vaak fout bij de training en de begeleiding. Ik ben zelf ooit begonnen in vierde, maar ben ondertussen wel al veertien jaar prof. Ik zie het als mijn missie om de jongens die ik onder mijn hoede heb de kans te geven om hetzelfde neer te zetten.”

DOOR JENS D’HONDT

“Dender draagt nog steeds de gevolgen van de promotie naar eerste.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier