Sinds Lierse in 2010 opnieuw naar de hoogste afdeling promoveerde, kende de club nog geen seizoen rust. Sportief sputterde de motor, met drie bijna-degradaties en ondermaats voetbal tot gevolg, en ook extrasportief was er geen greintje stabiliteit te bespeuren. De aanhang nam de spelersgroep en het bestuur de laatste jaren dan ook flink op de korrel. Voorzitter Maged Samy greep in. Om de band met de aanhang opnieuw te verstevigen werd notoir Liersesupporter Walter Grootaers als ondervoorzitter en pr-manager aangetrokken.Samy blijft de kapitein van het geel-zwarte schip, maar Grootaers, die de taken van ex-CEO Jesse De Preter grotendeels op zich neemt, zal vaker op het voorplan treden. “Grootaers is het nieuwe gezicht van de club, terwijl ik hem vanuit de luwte steun. Vorig seizoen werd ik omgeven door de foute mensen. Ik ben ervan overtuigd dat het met deze omkadering niet opnieuw uit de hand zal lopen en we samen met de supporters een positief verhaal kunnen schrijven”, aldus Maged Samy.

Onder impuls van Grootaers zaten de verschillende supportersgroepen en Samy al enkele malen samen. Oude vetes werden uitgepraat en beide kampen kregen zelfs verontschuldigingen ingefluisterd. Als het van Grootaers afhangt, wordt Lierse een schoolvoorbeeld van overleg en openheid. “In de toekomst moeten we problemen snel en openlijk uitklaren. We mogen het niet meer uit de hand laten lopen, zoals dat vorig seizoen wel is gebeurd.” In samenspraak met de aanhang werkt Grootaers zelfs aan een charter. “Daarin worden de normen, waarden en tradities van de club vastgelegd, zodat niemand er ooit nog aan kan raken. De ruzie tussen bestuur en supporters mogen we nooit vergeten, zodat ze zich ook nooit meer kan herhalen.”

Het is Lierse menens om de fans meer te betrekken bij de werking van de club. Er gaan steeds meer stemmen op voor supportersinspraak in het bestuur, zoals dat in Duitsland al langer ingeburgerd is. Ook bij Grootaers vallen die opmerkingen niet in dovemansoren. “Het aandeelhouderschap voor de supporters is ongezien in België, maar ik geloof erin. Technisch en juridisch is zoiets moeilijk te realiseren, want aandelen geef je niet zomaar gratis weg. We bekijken daarom hoe clubs uit het buitenland dit doen, om hun werkwijze ook hier toe te passen. Op termijn moeten de fans aandeelhouder worden.”

Om de goede intenties kracht bij te zetten en de dalende toeschouwersaantallen een halt toe te roepen, verlaagt Lierse dit seizoen zijn abonnementsprijzen. Afgehaakte abonnementhouders kregen een supportersgids in de bus om hen zo opnieuw warm te maken voor een avondje Lisp. Die aanpak werkt, want waar er begin vorig seizoen een daling van zo’n 700 abonnees merkbaar was, verkochten de Pallieters nu al vijftien procent meer seizoenskaarten dan tijdens dezelfde periode vorig jaar.

De inbreng van Liers bloed lijkt de club dus weer op het goede pad te brengen, al blijft het imago van de eersteklasser besmeurd door de openlijk uitgevochten vetes. Toch vindt ex-CEO en Lierseman pur sangNeel De Ceulaer dit gezichtsverlies onterecht. Hij hamert op wat de club al jaren voor de maatschappij doet. “Lierse steunt al sinds 2008 tientallen sociale projecten. Zo stellen we een huis ter beschikking aan het daklozencentrum, zamelden we geld in voor Colombiaanse straatkinderen en helpt de club langdurig werklozen aan een job door ze karweitjes te laten opknappen in het stadion. In het verleden hebben we die projecten niet genoeg in de verf gezet en daar gaan we nu verandering in brengen. Lierse moet opnieuw de positieve aandacht krijgen die het verdient.”

De hernieuwde band tussen aanhang en bestuur wordt ook bij de harde kern op vreugde onthaald. De typische Kempense nuchterheid, die bij Samy vaak zoek raakte, hopen zij terug te vinden in de nieuw aangestelde oud-coryfeeën. “Samy kent onze cultuur niet en liet zich regelmatig leiden door zijn opvliegende temperament”, zegt Bert Jansen, woordvoerder van de fanatieke supportersgroep Yellow Black’s Army. “Wij ijveren er al langer voor om het bestuur en de technische staf te versterken met mensen die meer voeling met de aanhang hebben. De eerste vergaderingen met Samy en de nieuwbakken pr-manager verliepen uiterst constructief. We zijn er nog lang niet, maar de basis voor een goede verstandhouding is gelegd.”

DOOR JAN BARTOSIK

“De ruzie tussen bestuur en supporters mogen we nooit vergeten.” Walter Grootaers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier