Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

De Engelse topclubs willen overzees spelen.

Ze staan al met drie (Manchester United, Chelsea en Arsenal) in de top vijf en met vier (Liverpool) in de top tien van de rijkste clubs (qua inkomen, de schuldenberg telt niet mee) van de wereld, maar ze willen meer. Dezer dagen wordt over het Kanaal immers stevig gedebatteerd over een gedurfd plan om vanaf het seizoen 2010/11 overzees competitiewedstrijden af te werken. Een 39ste wedstrijd, ergens in de VS, Azië of het Midden-Oosten.

De FIFA en UEFA reageerden hevig en zijn tegen. “Nooit onder mijn bewind”, zei SeppBlatter. UEFA-voorzitter Michel Platini noemde het plan een cynische grap. Ook de fans reageren afwijzend. Toen Portsmouth vorige zomer naar Hongkong trok, konden amper 300 diehards volgen. Sportief is het ook vreemd, het gegeven dat je in één seizoen drie keer tegen dezelfde ploeg moet spelen. Het is de teams om geld te doen, dat geven ze bij pakweg Middlesbrough grif toe. “Wij maken 25 miljoen euro verlies. Alles wat geld in het laatje kan brengen, daar moet je over nadenken, hoe vreemd iets op het eerste gezicht ook lijkt.”

Toch is het plan geen nieuw gegeven. In januari lieten twee Russische teams, Zenit Sint-Petersburg en FC Moskou, weten te onderzoeken of hun competitiewedstrijd volgend seizoen niet op Stamford Bridge – de thuishaven van Chelsea in Londen – kon worden gespeeld. En in oktober bleek de organisatie van een American Footballwedstrijd op Wembley tussen de Miami Dolphins en de New York Giants een groot succes.

De Engelse topteams maken in hun zomervoorbereiding nu al ruimte voor trips naar het buitenland. Manchester United toert geregeld door Azië. Het sloot voor juli 2008 al een contract af voor een minitoernooi in Zuid-Afrika. Andere teams trokken naar de VS of Japan. Alleen Arsenal weigert dat consequent, vooral om medische redenen. Het plan is om vanaf januari 2011 in vijf gaststeden competitiewedstrijden te spelen. Dubai en Qatar staan te springen, de rest reageert afwachtend. De Amerikaanse voetbalbond wacht op het fiat van de FIFA, de Aziatische federatie reageerde afwijzend.

Cesc Fabregas (21) onderhandelt met Arsenal over een nieuw contract. Bizar, want in 2006 verlengde de Spanjaard al met acht (!) jaar. Maar de middenvelder en de Londense club praten over nieuwe cijfertjes, nu de belangstelling van Real Madrid en FC Barcelona toeneemt.

Vorig weekend stonden de achtste finales van de FA Cup op het programma. De topper werd zaterdag gespeeld tussen Manchester United en Arsenal. Uitslag: 4-0. De andere kwartfinalisten zijn: Bristol (III), Wolverhampton (II), Barnsley (II) dat Liverpool thuis versloeg, Chelsea, WBA (II) en Portsmouth. Sheffield (II) en Middlesbrough spelen een replay.

Volgende zondag wordt een eerste trofee uitgereikt. Op Wembley treffen Tottenham en Chelsea elkaar om 16 uur in de eindstrijd om de Ligabeker, de Carling Cup. Bekerhouder Chelsea hoopt op de derde winst in vier jaar. Voor Tottenham is het de eerste finale sinds zes jaar.

Honderd kilogram. Zo veel weegt de gezamenlijke kern van Tottenham volgens de Spaanse manager Juande Ramos te zwaar. Sinds hij overnam, werkt zijn fitnesscoach druk aan de spelers die vet in spieren moeten omzetten. Ze slankten al de helft af.

De Duitse middenvelder Dietmar Hamann (34) verlengde zijn contract bij Manchester City tot 2009.

Bryan Robson heeft het bij Sheffield United niet kunnen redden. Hij kreeg dit seizoen de ambitieuze tweedeklasser niet op de rails en werd vorige week vervangen door Kevin Blackwell.

PETER T’KINT

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content