P ers- en pr-verantwoordelijke Pol Van Den Driessche van Cercle Brugge was tot een tijdje geleden politiek hoofdredacteur bij VTM. Hij brengt nog af en toe eens een ‘coryfee’ van daar mee om bijvoorbeeld een fandag van groen-zwart op te fleuren. Welke omroepster moet hij dringend eens overtuigen om masseuse te worden bij jullie ?

“Goh … Daar kan ik echt geen naam op plakken. Ik kijk bijna nooit tv. Ik woon in Westende op 300 à 400 meter van het strand en zit in mijn vrije tijd meestal buiten. Ik ga graag wandelen met mijn hond Rocky, een kruising tussen een Mechelaar en een Deense dog. Elke ochtend om halfacht, voor de training, ben ik in het zand al met hem aan het spelen.

“Ik surf ook graag. Vroeger skate ik altijd en deed ik aan snowboarden. Maar dat was een beetje te gevaarlijk met het oog op mijn voetbalcarrière. Mijn ooms surften en wekten zo mijn interesse voor die sport. Het is golfsurfen ; je ligt op je buik op een plank en zwemt crawl, en bij een goede golf ga je rechtop staan en dan show verkopen hé, zoals met de bal eigenlijk. Dat is voor mij het toppunt van ontspanning. Je voelt je vrij in dat water, niemand roept of zaagt. Op zee ben je los van de wereld.”

Stel dat je op de dijk van Oostende wandelt en je ziet Zheyun Ye, de zogenaamde ‘gokchinees’, daar op een bankje zitten. Wat doe je ?

“Ik wandel hem gewoon voorbij. Die man heeft mij niks misdaan, ik hem ook niet. Ik hou me daarbuiten.”

Wat zegt de stelling van Pythagoras jou ?

“( lacht) Niet veel. Die komt uit de wiskunde zeker ? Ik heb daar op school niks over gezien. Ik ben als loodgieter afgestudeerd, we hebben alleen in het laatste jaar een uurtje per week wiskunde gekregen, om mee te kunnen doen met de examens van de stad.

“Ik ging totaal niet graag naar school. Het was al voetbal wat de klok sloeg bij mij. Ik koos voor loodgieterij omdat veel vrienden uit het voetbal ook in die richting zaten. En ook omdat toiletten, badkamers en verwarming zaken zijn die in de toekomst niet zullen verdwijnen.

“Toen ik nog bij Oostende speelde, werkte ik overdag fulltime in de bouw. Als je dat twee jaar gedaan hebt – van ’s ochtends vijf uur tot ’s namiddags halfvijf op pad en dan om vijf uur nog eens trainen – dan besef je wel in wat voor luxesituatie je als profvoetballer zit.”

Van welke tennisspeelster krijg je kriebels in de buik ?

“Doe mij maar Maria Sharapova.”

Wat vind je een domme regel in het voetbal ?

“Die nieuwe, die zegt dat je direct geel krijgt als je van je oren maakt. Als je in de emotie van een wedstrijd zit, zeker weet dat je geen fout maakt en de scheidsrechter toch hoort fluiten, dan is het normaal dat je daar in een opwelling even op reageert. Iedereen kan zich vergissen, maar als je in zo’n situatie even reclameert, moet je daar toch niet direct voor bestraft worden ? Ik denk dat veel kleinere ploegen op die manier benadeeld zullen worden. Als er veel kaarten voor discussies komen, komen er ook veel schorsingen, en de kernen bij zulke teams zijn meestal niet zo groot …”

Ken je het verschil tussen hooi en stro ?

“Stro is voor de beesten, om te eten. En euh … hooi … Wacht … Nee, ik weet het niet.”

Stel dat ze alle Cerclespelers in een reeks van ‘Temptation Island’ steken, wie bedriegt dan zijn partner zeker niet ?

“Als daar een vrouw zit die je volledig aanspreekt, je gevoelens opwekt … En dat in een omgeving met hele dagen amusement, cocktails, geen zorgen aan je hoofd, alles wat je wil … Ik zou voor niemand mijn hand in het vuur durven steken. Ook voor mezelf niet.”

Als je een zoon van veertien zou hebben en je vindt hem op een dag aan de computer terwijl hij een pornosite zit te verkennen, wat zou je dan doen ?

“Gelukkig zijn omdat hij gezond is ( lacht). Er komt zo veel bloot op televisie, je moet ermee leren leven. Als zoiets gebeurt, moet je daar gewoon eens over praten, even uitleggen hoe dat ineen zit, hem erop wijzen dat hij daarmee moet opletten, maar je niet kwaad maken. Wie doet dat niet op zijn veertiende ? Iedereen zoekt wat uit. Het instinct van een man, zeker ?” S

Kristof De Ryck