Juventus wil graag winnen met mooi voetbal.

Tijdens de traditionele ontvangst van Juventus op de Villar Perosa, het domein van de familie Agnelli, lichtte John Elkann de doelen toe van het seizoen dat komend weekend van start gaat. De topman van Ifil, de holding van de familie Agnelli – die nog altijd de meerderheid van de aandelen bij de topclub in Turijn bezit – beoogt twee zaken: beter doen dan vorig jaar en het publiek vermaken. Beter doen na een seizoen waarin Juventus tweede werd, betekent kampioen worden. Alleen wordt er gestreefd naar mooi voetbal en niet langer uitpakken met het fysieke werkvoetbal van voorheen. Daartoe investeerde de club in Braziliaans talent: het gaf 21 miljoen euro uit voor Felipe Melo (Fiorentina) en 24,5 miljoen voor Diego (Werder Bremen). Samen met zijn salaris gedurende vijf jaar, bonussen in geval van Europese successen en de vergoeding voor de manager, kan Diego Juventus 65 miljoen euro kosten. Voor zijn komst deed hij van zich spreken toen hij op een jacht nabij Ibiza gespot werd met de Duitse popster Sarah Connor. En dat terwijl de Zuid-Amerikaan verloofd is met Bruna Leticia Araujo die hij leerde kennen op de schoolbanken.

Tot en met afgelopen weekend kwam Diego op het veld één keer in beeld: op 28 juli presteerde hij sterk in Sevilla tegen de Zuid-Koreanen van Seongnam. Niet alleen zijn knappe goal, maar vooral zijn prestatie als tweede spits – altijd in beweging – begeesterde de fans. Met zijn dribbels toonde hij de speler te zijn die Juventus nodig had. Minpunt was dat de Braziliaan na een uur naar de kant moest met een dijblessure aan het rechterbeen dat, als gevolg van een oude blessure, minder gespierd is dan het linkerbeen. Ook afgelopen weekend bleef Diego aan de kant in een vriendschappelijk driehoekstoernooi met Inter en Milan. Tijdens zijn afwezigheid greep trainer Ciro Ferrara terug naar de klassieke 4-4-2 terwijl hij eerder opteerde voor een 4-3-1-2, die Diego in tactisch opzicht de meeste vrijheid garandeerde.

Intussen verklaarde John Elkann dat voor Juventus de tranfermarkt dicht is. Ook spelers op overschot mogen door de grote blessurelast niet meer weg. De Deen Christian Poulsen, die eerder een paar transferaanbiedingen weigerde, moet blijven nu middenvelder Mohamed Sissoko nog een maand out is. Ook Sergio Bernardo Almiron, die naar AS Bari zou vertrekken, blijft in Turijn. Juventus wil de komende maand goed doorkomen. In competitie ontvangt het komend weekend Chievo, alvorens de verplaatsingen naar Rome (eerst naar AS Roma, op de derde speeldag naar Lazio) aan te vatten. Op 15 of 16 september wacht dan de eerste opdracht in de Champions League.

De Squadra speelde afgelopen woensdag 0-0 gelijk in Basel tegen Zwitserland. Het was de derde opeenvolgende interland waarin Italië niet kon scoren. Dat gebeurde niet meer de laatste twintig jaar. Verdediger Fabio Cannavaro (Juventus) speelde zijn 127e interland, waardoor hij nu recordinternational is en Paolo Maldini achter zich laat.

Als Francesco Totti (32) zich in maart fris genoeg voelt, stelt hij zich weer ter beschikking van bondscoach Marcello Lippi met het oog op het komende WK. De 58-voudige Italiaanse international kapte na het WK 2006 met de nationale ploeg.

In de derde ronde van de Coppa Italia, de eerste waarin een aantal eersteklassers aantraden, zijn al vier clubs uit de Serie A uitgeschakeld. AS Bari en Bologna verloren thuis na penalty’s van Empoli en Frosinone, beide tweedeklassers. Parma ging op eigen veld onderuit tegen derdeklasser Novara. Cagliari was niet in staat te winnen bij tweedeklasser Triestina. De acht topclubs uit de Serie A gaan pas in de vijfde ronde aan de slag. Het is de eerste keer dat de hele bekercompetitie met rechtstreekse uitschakeling werkt.

Milan trok een nieuwe doelman aan. Flavio Roma (35) verdedigde acht jaar het doel van AS Monaco en kwam drie keer voor de Italiaanse nationale ploeg uit. Hij gaat, zolang Dida en Christian Abbiati out zijn, met Marco Storari kampen om de plaats van eerste doelman. Roma tekende voor een seizoen en is de vervanger voor Zeljko Kalac, die vertrekt.

Inter kan minstens een maand geen beroep doen op de Argentijnse international Esteban Cambiasso (24). De middenvelder liep in een oefenduel tegen Juventus een blessure op aan de rechterknie en werd geopereerd.

Siena gaat experimenteren met een leugendetector, ontworpen aan de universiteit van Padua. Het instrument wordt ingezet in de strijd tegen doping. De test, waarin aan spelers tussen zestig à zeventig vragen gesteld worden, duurt een kwartier.

Cristiano Zanetti (32) keert terug naar Fiorentina, waar hij als prof debuteerde in het seizoen 1994/95. De middenvelder komt van Juventus waar hij drie jaar voetbalde. Zanetti tekende voor twee jaar en zal 1,4 miljoen euro per seizoen verdienen.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier