Charleroi heeft er een fantastisch seizoen op zitten, het bereikte, één jaar vroeger dan voorzien, play-off 1. Een tijdje terug werd immers een plan voor drie jaar uitgetekend, waarin dat doel werd vooropgesteld in het seizoen 2015/16. Het doel voor dit seizoen is dan ook al het goeie bevestigen en de groei op een positieve manier doortrekken. Dat kan, de as van vorig seizoen is gebleven, Charleroi heeft er een rustige transferzomer op zitten.

VERDEDIGING

Niks veranderd. In doel is de stevige en ervaren Penneteau de absolute nummer een. De getalenteerde Mandanda blijft nummer twee. Dit gezegd zijnde zou het nog altijd kunnen dat deze te goed is om zich tevreden te stellen met de rol van doublure en dat hij nog voor het einde van de transferperiode vertrekt. Wat dat betreft is er ook centraal in de verdediging nog het vraagteken rond Dewaest. Die verbergt zijn ambitie niet, maar gaat hij ook weg? Voorlopig is hij er nog en is hij een vaste waarde naast de onderschatte Martos. Dit duo is een van de beste in België. Dewaest is fysiek sterk, Martos’ kracht is zijn opstelling. Op rechts haalde Marinos het in de loop van vorig seizoen op François, die verdedigend minder sterk is, maar wiens voorzet tot de beste van België behoort. Linksachter N’Ganga vocht na zijn blessure sterk terug. Hij is een stevige concurrent voor Willems die ontplofte in het tweede deel van vorig seizoen. Op vinkenslag ligt een derde mogelijke linksachter: de Fransman Boulenger, deze zomer overgekomen van Lens. Willems kan ook centraal terecht, net als nieuwkomer Dessoleil, overgenomen van Virton. Geen onbekende van het huis, zijn carrière startte bij Charleroi.

MIDDENVELD

De ster van de ploeg, Kebano, is er ook nog steeds, wat misschien de beste ’transfer’ van de zomer is. Rond hem is de ploeg gebouwd. Marcq is de patron en de waakhond op het middenveld, in een verdedigende rol. Naast hem Saglik, die een belangrijkere rol kreeg tijdens de play-offs en het daar haalde van de meer ervaren Geraerts (33) en Diandy, die tot het beste, maar ook tot het meest slechte in staat is. Veel werd verwacht van Daf, maar die boekte weinig vooruitgang. Op de flanken heb je links Tainmont, wiens acties en voorzetten doen denken aan een ouderwetse winger. Saglik en ook Gálvez López zijn daar een alternatief. Op rechts heeft Ndongala zich op het einde van vorig seizoen opgedrongen, hij speelde uitstekende play-offs. François is daar ook een alternatief, net als Mata, die goeie dingen toonde, maar soms regelmaat mist.

AANVAL

De enige sector waar werk aan de winkel was. Charleroi had geen grote doelschutter vorig seizoen. Fauré en Coulibaly wisselden mekaar af en kenden elk apart een sterke periode: Fauré van oktober tot december, Coulibaly tijdens de play-offs. Beiden zijn weg. Door Pollet terug te halen rekent Charleroi erop een spits te hebben die er op een seizoen 15 maakt. Pollet heeft er wel twee slechte ervaringen in Anderlecht en Gent op zitten. Verder rekent Charleroi in de spits op jongens uit lagere reeksen: Stevance is een werker die een goed seizoen kende bij Seraing. Hij heeft een neus voor goals. Ferber is een Carolo die bij buur Olympic doorstootte en mooie dingen toonde in Bergen.

CONCLUSIE

Charleroi heeft zijn sterkhouders behouden en riskeerde weinig op de transfermarkt. De nieuwkomers komen uit lagere reeksen en kennen vaak al het huis. Er is weer een achterban, vorig seizoen gegroeid, iets wat noodzakelijk is voor een club die elk jaar bij de top zes wil eindigen. Maar moest daarvoor niet iets meer risico worden genomen?

DOOR STÉPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier