Germinal Beerschot – zeg nooit meer GBA – ziet er helemaal anders uit dan twaalf maanden geleden. Slechts 13 spelers schieten er over van toen. Vorig jaar presenteerde het team zich ook heel internationaal met bijna één buitenlander op twee (11 op 23). Het nieuwe Beerschot daarentegen klinkt erg Vlaams, met amper zes buitenlanders op 29 kernspelers (één op vijf). Van Ajax blijft trouwens alleen het talent Daniel Cruz over. Jong is Germinal Beerschot wél gebleven : net als vorig jaar bedraagt de gemiddelde leeftijd 22,7 jaar. Voor het eerst werden vanaf de start (vier) spelers uit de eigen jeugd ingepast.

Trainer Marc Brijs is nieuw in eerste klasse, nooit werkte of voetbalde hij hoger dan in derde afdeling. Brijs vertrekt vanuit een 4-4-2, maar wil spelers die soepel van systeem omschakelen. De nieuwe trainer trekt veel naar zich toe en houdt van lange trainingssessies. Eindelijk kan clubdokter Chris Goossens het trainingsprogramma uitwerken, dat hij al jaren voor ogen heeft. Trainer, bestuur en medische staf zitten dan ook op één lijn : er zal dit seizoen hard en veel gewerkt worden op het Kiel. De resultaten zullen aantonen of dat het vertrek van topschutter Paul Kpaka kan compenseren. Van de 117 goals die de ploeg de voorbije twee seizoenen maakte, nam hij er 43 voor zijn rekening.

Verdediging

Met Carl Hoefkens heeft Brijs achterin de nieuwe organisator ter vervanging van de sterk presterende Aaron Mokoena. Hoefkens is verbaal vaardig, coacht ook goed en staat zijn man in de duels. Naast hem lijkt Boldiszar Bodor eerste keus te zijn. Kurt Van Dooren, bij Lierse indertijd te licht bevonden en door Brijs bij derdeklasser Berchem opgevist, lijkt net te kort te komen voor een basisplaats. Bodor overtuigt ook als linksachter, maar daar lijkt Pieter-Jan Monteyne, nog altijd maar 20, vaste waarde te zullen zijn, ondanks een minder seizoen. Rechtsachter wordt waar- schijnlijk de bij AA Gent doorge-stuurde Wim De Decker die de concurrentie aangaat met Germi-nals jeugdproduct Bart Van Zundert, vorig jaar uitgeleend aan tweedeklasser Geel. In doel lijkt Luciano da Silva opnieuw de voorkeur te krijgen op Bram Verbist.

Middenveld

Dé vraag blijft : hoe snel is Daniel Cruz straks weer inzetbaar ? Tenzij Philip Haagdoren na een anoniem seizoen opnieuw een basisplaats af-dwingt, moet de Colombiaan als creatieve speler voor de aanvoer naar de spitsen zorgen. Daarvoor wil Brijs hem van de linkerflank weghalen en achter de spitsen uitspelen. Daar bevond zich vorig jaar immers het probleem van Germinal, want ook Petter Rudi kreeg, na het wegvallen van Marc Degryse, de aanvoer maar niet op gang.

Verhuist Cruz naar het centrum, dan mag Dirk Huysmans op links nog eens laten zien dat hij prestaties kan leveren die in verhouding staan tot zijn talent. Ook Fode Camara, vorig jaar naar de B-kern gestuurd, krijgt een nieuwe kans. Op rechts is Steve Cooreman, de nieuwe aanvoerder, voor het eerst sinds hij op het Kiel voetbalt helemaal blessurevrij. Cooreman heeft energie te over en moet zich opwerpen tot één van de pijlers van het nieuwe Germinal Beerschot. Centraal duelleren Bert Dhont en Tim Reigel om een plaats. En de jonge Agyeman Dickson moet nu maar eens laten zien waarom hij de Edgar Davids van Beerschot genoemd wordt.

Aanval

Hier nijpt het schoentje bij Germinal Beerschot. Samen scoorden Kpaka en Kwame Quansah vorig seizoen 28 van de 49 doelpunten. Kristof Snelders viel toen naast de ploeg omdat Franky Van der Elst Quansah complementairder vond zijn met Kpaka. Snelders moet in principe met Koen Schockaert het aanvalsduo vormen, maar dat hun prestaties in de voorbereiding tegenvielen, zorgde al voor diepe twijfels. Toch heeft Brijs een goed oog in de ontwikkeling van Schockaert, die de afgelopen vijf jaar nooit basisspeler was. Omdat niet kan beoordeeld worden hoe Robby Van de Weyer zich herpakt na zijn zware blessure, werd de krappe voorhoede uitgebreid met een Braziliaanse spits, Victor de Oliveira.

Conclusie

Voorlopig wil Marc Brijs met Germinal Beerschot kampioen van de rechterkolom worden. Afwachten of jeugdig enthousiasme, hard werken en aardig voetbal daarvoor volstaan. Het kan als Brijs erin slaagt een systeem op poten te zetten waarin voorin iemand makkelijk tot scoren komt, maar precies het gebrek aan aanvallende kracht dreigt alvast de competitiestart moeilijk te maken. Een makkelijke opdracht is het niet om uit deze kern een basiselftal te distilleren. Germinal Beerschot heeft immers veel spelers die elkaar waard zijn. Anderzijds stelt dat de nieuwe trainer in staat om op training de onderlinge concurrentie maximaal uit te spelen. Een tiende plaats straks zou op luid gejuich onthaald worden op het Kiel.

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier