Na de onverhoopte vijfde plaats is een terugval voor KV Kortrijk dit seizoen onvermijdelijk. Een echte leegloop na het droomseizoen bleef uit, maar met Laurent Ciman, Jimmy Hempte, David Vandenbroeck en Christian Benteke verloor KVK toch vier cruciale basispionnen, trainer Georges Leekens niet eens meegerekend. Het Kortrijkse bestuur ambieert de veilige middenmoot en trok oude bekende Hein Vanhaezebrouck aan om mirakelman Leekens te vervangen. Voor Vanhaezebrouck de ideale kans om op bekend terrein zijn trainerscarrière opnieuw op de rails te zetten. De liefde voor het spelletje en de gedrevenheid lijken in elk geval intact gebleven. Net als zijn coach wil KV Kortrijk het komende jaar maar al te graag bevestigen dat het zijn plaats verdient in het Belgische voetbal.

ï VERDEDIGING

Tijdens de voorbereiding uitte Vanhaezebrouck zijn ongerustheid over de achterste linie: met amper zes verdedigers voelt hij zich niet helemaal gerust. Door het vertrek van Vandenbroeck en Ciman moest KVK op zoek naar een nieuw centraal duo. Baptiste Martin kwam over van Auxerre en kan uitgroeien tot een certitude. In de basiself krijgt hij Karim Belhocine naast zich. Ook huurling Rami Gershon (van Standard) kan een oplossing zijn centraal, al wordt de Israëliër vooral op de linksachter verwacht. Loris Reina en Mustapha Oussalah zijn op die positie de vaste invallers. Uit Hongarije haalde Kortrijk Chemcedine El Araichi terug, een ervaren rechtsback met meer dan 150 eersteklassewedstrijden op de teller. Ook El Araichi kan desnoods depanneren in het centrum. Wat de doelman betreft, kan Vanhaezebrouck wel op zijn twee oren slapen. Voor het derde opeenvolgende jaar leent Club Brugge Glenn Verbauwhede uit. Nu de troebelen tussen Vanhaezebrouck en Verbauwhede uitgeklaard zijn, is het aan de flamboyante keeper om zijn status van puntenpakker te bevestigen.

ï MIDDENVELD

Leekens’ luitenant, Nebojsa Pavlovic, krijgt ook van Vanhaezebrouck een vast stekje als breker voor de verdediging. In een meer terughoudend elftal kan er ook plaats zijn voor Wouter Vrancken, maar vermoedelijk verhuist hij naar de bank als luxe-invaller. Met Mohamed Messoudi, Davy De Beule en Sven Kums blijven de goudhaantjes van vorig jaar op post. Op voorwaarde dat hij zijn rendement nog wat opkrikt, wordt Kums zonder probleem opnieuw de onbetwiste motor van de Kortrijkse machine. Messoudi krijgt dit seizoen op links de concurrentie van aanwinst Mario Carevic, wiens traptechniek een interessant wapen vormt. Voor Vanhaezebrouck is Brecht Capon geen echte rechtsachter. Capon kwam definitief over van Club Brugge, maar zijn situatie is voorlopig nog onduidelijk. Krijgt hij zijn kans als rechtsmidden, of moet hij mee knokken met de vier andere spitsen voor de twee plaatsen voorin?

ï AANVAL

Ilombe Mboyo wist aangenaam te verrassen in de voorbereiding en mag op een basisplaats mikken. Afhankelijk van de tactiek is er ook nog plaats voor de oorlogmakende Giuseppe Rossini of voor de meer beweeglijke LeonBenko en Ibou Sawaneh. KVK hoopt dat die laatste, ook zonder Benteke, zijn niveau van vorig seizoen kan halen.

ï CONCLUSIE

Met een samengebleven middenveld, dat veel andere eersteklassers jaloers maakt, mag Kortrijk hoger mikken dan louter het behoud. Hein Vanhaezebrouck blijft trouw aan zijn idealen en maakt er een doel van om verzorgd en positief te voetballen. De verdediging vormt echter de achilleshiel van KVK. Vooraan loopt niet meteen een echte goalgetter, maar de spitsen kunnen wel op steun rekenen van infiltrerende middenvelders met scorend vermogen. Kortrijk hoopt meer dan ooit op een nieuw Benteke- of Cimaneffect: de volledige ontbolstering van één of meerdere gehuurde spelers.

DOOR BREGT VERMEULEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier