Op zoek naar de beste Hazard

Eden Hazard © belgaimage

De Rode Duivels moeten het alweer zonder Eden Hazard stellen. Zijn transfer naar Real Madrid in de zomer van 2019 is het begin van een calvarietocht geworden. Zien we hem ooit nog op topniveau?

Het verhaal gaat dat, toen Eden Hazard op zijn veertien jaar in het opleidingscentrum van Lille OSC terechtkwam, hij meteen vroeg of hij geen lessen Spaans kon krijgen. Hij wilde die taal namelijk al leren voor wanneer hij bij Real Madrid zou spelen. Het was dan ook geen verrassing dat hij op de dag van zijn presentatie bij de Koninklijke zei: ‘Ik droom al van dit moment sinds ik kind was.’ Maar hoe langer hij het witte shirt draagt, hoe meer de droom in een nachtmerrie verandert.

We hoeven u het verhaal niet meer te doen van zijn overgewicht in de zomer van 2019, zijn moeizame start bij Real, de trap van Thomas Meunier op zijn enkel in de Champions Leaguewedstrijd tegen PSG eind november vorig jaar en de daarna aanslepende problemen. Is de rechterenkel van Hazard zijn achilleshiel aan het worden?

Het begon allemaal op een training bij de Rode Duivels in juni 2017. Daar liep hij een enkelbreuk op. Hij werd meteen geopereerd. Het gebroken bot, onderaan het kuitbeen, werd vastgezet en verstevigd met een elastisch titanium plaatje. Hazard maakte in september terug zijn opwachting bij Chelsea en zou dat seizoen nog probleemloos 52 wedstrijden spelen voor The Blues, om daarna ook nog eens te schitteren met de Rode Duivels op het WK 2018.

Enkels maken tijdens het voetballen echter constant draaibewegingen. En zeker die van Eden Hazard, die graag wegdraait met de bal aan de voet en daarbij roteert op zijn enkels. Door de aanwezigheid van dat titanium element kan er zo stress in het bot ontstaan, wat kan leiden tot een microscheurtje. Als zo’n microscheurtje vastgesteld wordt, is de aangewezen behandeling: rust. Dat deed Hazard dan ook, maar toen hij in februari van dit jaar na twee wedstrijden alweer herviel, was er nog maar één oplossing: een operatie. Begin maart ging de aanvoerder van de nationale ploeg onder het mes bij een vermaarde chirurg in Texas. Wat er tijdens die ingreep precies gebeurd is, is nooit naar buiten gekomen, maar er wordt van uitgegaan dat het titanium plaatje verwijderd werd en vervangen werd door een nieuw. Sinds die operatie hebben we de beste Hazard echter nog niet gezien. Opvallend bij zijn rentree in La Liga in juni was dat hij niet met het hem eigen zelfvertrouwen voetbalde. De angst om te hervallen speelt dan ongetwijfeld ook een rol. Bovendien kon onze landgenoot ook toen geen reeks wedstrijden neerzetten, want die verdraaide enkel bleef maar opspelen (onder meer vochtophoping).

Is de rechterenkel van Hazard zijn achilleshiel aan het worden?

Dat hij vorige week, na alweer een mislukte seizoensstart bij Real, uitviel met een spierblessure, was dan ook een serieuze domper. Op sociale media wordt Hazard al vergeleken met Kaká en Gareth Bale, die, eens bij Real Madrid, plots veranderden in mannen van glas. Maar Zinédine Zidane blijft erin geloven: ‘Ik zie het positief in. Hij heeft nu gewoon een spierblessure omdat hij zo hard aan zijn terugkeer heeft gewerkt.’ De Franse coach kan zijn poulain ook niet afvallen, want het is door zijn aandringen dat Hazard nu bij Real voetbalt.

Voorzitter Florentino Pérez is, volgens ingewijden, nooit een fan geweest van onze landgenoot en hij vond diens komst dan ook niet echt nodig. Het vorige seizoen – 1 goal en 7 assists – is niet van dien aard geweest dat de voorzitter zijn mening over de duurste speler uit de clubgeschiedenis heeft herzien. Dat hij voor de tweede keer op rij met overgewicht uit zijn vakantie teruggekomen zou zijn, hielp de perceptie over hem zeker niet keren. Het is allemaal koren op de molen van een deel van de Spaanse media, die vindt dat de Belg slechte eetgewoontes heeft en zich niet verzorgt zoals het moet.

Zolang Hazard niet presteert, zullen die verhalen blijven opduiken. Onze landgenoot werd immers ingehaald als de man die Real Madrid nieuw leven moest inblazen na het vertrek van Cristiano Ronaldo in 2018 en het daaropvolgende rampseizoen 2018/19. Hazard, die in januari 30 wordt, heeft die torenhoge verwachtingen nog niet kunnen inlossen. Misschien, zo merkte een Spaanse columnist op, mag hij zich gelukkig prijzen dat er in Spanje voorlopig nog zonder publiek gevoetbald wordt. De kans is niet onbestaande dat hij op dit moment door de veeleisende fans in Bernabéu uitgefloten zou worden. Dat zou een trieste primeur in zijn carrière zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier