Achttien keer veranderde Georges Leekens in zijn trainerscarrière van werkgever, maar weinig periodes waar hij zo boeiend over praat als die bij KV Kortrijk. Omdat hij de club meteen naar zijn hand zette, omdat hij met Lorenzo Staelens, Eddy Snelders en Nico Broeckaert over spelers beschikte met het vermogen om een actie vooruit te denken. Hoe intelligenter een groep, hoe gemakkelijk om als trainer te werken, vond Leekens en hij aanziet ook daarom zijn eerste periode bij KV Kortrijk, 1988/89, als een van de meest verrijkende uit zijn carrière. Later keerde hij nog eens naar het Guldensporenstadion terug.

Drieëntwintig keer veranderde Henk Houwaart in zijn carrière van werkgever, maar er zit glinstering in zijn ogen als hij praat over de tijd bij KV Kortrijk. Hij gooide alle buitenlanders buiten, op de Algerijn Djamel Zidane na. Die kreeg alle ballen, ging drie man voorbij en was met zijn onvoorstelbare en onvoorspelbare bewegingen de smaakmaker van een heerlijk voetballende ploeg. Houwaart kan er lyrisch over verhalen. Niet dat het stadion afgeladen vol zat, maar er was in die periode, tussen 1979 en 1983, volop ambiance. Ook Houwaart keerde later nog eens naar het Guldensporenstadion terug.

Sinds KV Kortrijk elf jaar geleden failliet ging, is het een grijze muis die zichzelf verbeten op de voetbalkaart probeert te zetten. Voor de terugwedstrijd van de halve finale van de beker tegen Bergen waren er vorige week woensdag amper 4792 toeschouwers. KV Kortrijk rekruteert uit een beperkt gebied: het centrum van de stad. Er is nauwelijks interesse uit de omliggende gemeenten. En de Kortrijkzaan volgt het voetbal wel, maar hij gaat niet naar het stadion. Teletekstsupporters heeft iemand het ooit genoemd en dat lijkt een rake omschrijving. Straks kan KV Kortrijk voor het eerst Europa induiken. Het krijgt in het licht van de bekerfinale een unieke kans om zijn horizon te verruimen.

Met een overtuigende 1-3-zege op AA Gent timmert Club Brugge verder aan de weg naar de top. Twaalf punten en dertien doelpunten in vier wedstrijden, langzaam maar zeker giet Christoph Daum zijn ploeg in de juiste vorm. Te snel werd de Duitser door sommige voetbalkenners als een defensieve en zelfs destructieve trainer bestempeld, terwijl zijn werkmethode overal identiek is: de verdediging stabiliseren en van daaruit snel omschakelen. De komst van Jordi Figueras helpt daarbij al evenzeer als de groeiende vorm van Fredrik Stenman, die met zijn haarscherpe voorzetten ook het aanvalsspel verrijkt. De wedstrijd in Gent was een gipsafdruk van de voetbalfilosofie van Daum: druk zetten op de tegenstander, op een gecontroleerde manier opbouwen.

Club, dat in de resterende vijf wedstrijden nog vier keer thuis speelt, staat nu in Hannover voor een nieuwe test en treft daar een ploeg die de bal ook in thuiswedstrijden liever aan de tegenpartij laat. Ook Anderlecht gaat donderdag, net zoals Standard, op zoek naar Europese grenzen. Opmerkelijk was de manier waarop paars-wit zondag in het kolkende Sclessin een snelle achterstand uiteindelijk toch in een zege omboog. Niet met sprankelend, maar met volwassen voetbal. Georganiseerd en gedisciplineerd. Dat moet een opsteker zijn voor de moeilijke wedstrijd op AZ.

De komende wedstrijden in de Europa League vormen het geraamte van dit nummer dat een nieuwe, frisse look heeft gekregen. Nationale en internationale reportages, diepgaande interviews, opinies en analyses, in een wereld met een overvloed aan (sport)informatie, in een wilde storm van woord en beeld, blijft Sport/Voetbalmagazine verder kijken dan de waan van het moment en zich afvragen wat er overblijft als de lichten zijn gedoofd.

Nieuwe rubrieken zorgen voor het nodige evenwicht en ritme in dit blad dat een scala van gevarieerde onderwerpen bevat: van de Champions League tot verrassende stukjes in de marge van ons voetbal, van de play-offs tot anekdotische bedenkingen uit een rijke voetbalhistorie. Maar steeds met verheldering en verdieping als journalistiek kompas.

DOOR JACQUES SYS

KV Kortrijk krijgt een unieke kans om zijn horizon te verruimen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier