Beste meneer Van Holsbeeck, deze brief bevat elementen die niet nood- zakelijk speciaal aan u gericht zijn, maar aangezien u zich ten overstaan van de supporters profileert als de persoon die het dagelijkse leven van Anderlecht bepaalt (uiteraard zijn er nog anderen), lijkt het mij niet meer dan logisch om u enkele zaken te vertellen die mij als Anderlechtsupporter tegen de borst stuiten.

“Het jeugdcentrum wordt mijn absolute prioriteit”, liet u zich – ongeveer in deze bewoordingen – ontvallen bij uw aanstelling als manager van de club. Een zeer goed, om niet te zeggen fantastisch idee zo’n jeugdcentrum, waar talenten zich in de best denkbare omstandigheden kunnen ontwikkelen. Alleen, bijna vier jaar later blijft het akelig stil rond dit project. “De stad Brussel heeft het beloofde bedrag om aan de bouw te beginnen nog niet gestort”, is het standaardantwoord van de club als die met een vraag over dit project wordt geconfronteerd. Staat Anderlecht dan compleet machteloos tegenover het Brussels gewest ?

“De aansluiting met de Europese (sub)top” is ook een standaardzinnetje als het over de ambities gaat van Anderlecht. Ik heb er even de statistieken op nagekeken. Daaruit blijkt dat Anderlecht sinds het seizoen 2003/04 – ongeveer de periode van uw aanstelling – allesbehalve aansluiting maakt met die Europese kleppers. Straffer nog, Anderlecht verliest terrein. Stond de club rond 2004 op een behoorlijke 38ste plaats in de ranglijst, dan moet hij zich nu tevredenstellen met een weinig hoopvolle 53ste plaats.

Uiteraard is het niet mijn bedoeling om u alleen verantwoordelijk te stellen voor die achteruitgang, maar het valt toch niet te negeren dat Anderlecht, ondanks de hoogste transferuitgaven uit de geschiedenis van de club (niet alleen transferbedragen maar ook hoge lonen voor zogenaamd gratis spelers) er helemaal niet op vooruitgaat ?

Tot slot stel ik vast dat “moeilijke jongen” Mbokani zich op en top professioneel gedraagt bij Standard. Hij komt geen enkele training te laat en van het “leven op z’n Afrikaans” merken de Luikenaars al evenmin iets. Meneer Van Holsbeeck, het past niet echt bij de klasse van Anderlecht om de reputatie van een speler te besmeuren omdat die speler wegens een gebrek aan speelkansen z’n geluk elders wenst te beproeven. De scouting mag dan wel uitgebreid zijn met scouts in elk continent, me dunkt blijven er ook best enkele scouts in het Astridpark zelf om de eigen jeugd door te lichten, want daar zit zeer veel kwaliteit.

Nog één ding : elk lid van de technische staf van Anderlecht haalt in nagenoeg elk interview uit naar de “zwakke” Baseggio, die “geen toekomst meer heeft bij de club”. Is het dan niet vreemd dat diezelfde Baseggio niet naar Standard mag vertrekken – qua niveau vergelijkbaar met Anderlecht ? Als een speler toch veel te zwak is voor Sporting, dan hoeft u toch niet te vrezen dat hij Standard beter zou doen spelen. Toch ?

NICOLA PUTTER, MAASMECHELEN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier