De tweedeklassers Antwerp, KV Kortrijk en KV Mechelen nemen straks samen met de eersteklasser Lierse deel aan de eindronde, waarvan de winnaar volgend seizoen in eerste mag spelen. Hoe sterk zijn de teams en waar liggen hun zwakke punten ?

Maandagavond werd in het bondsgebouw de kalender voor deze nacompetitie samengesteld. In principe, zo klonk het vorige woensdag op de bond, zou de eindronde al morgen/donderdag kunnen beginnen, maar de ervaring leert dat ploegen het te kort dag vinden om na een loting op maandagavond alles rond voorbereiding en ticketverkoop al te regelen voor een start op donderdag. Dus is allicht niemand vragende partij voor zo’n midweekse aftrap. Dus beginnen waarschijnlijk zondag pas de intense drie weken, waaraan sinds vorig seizoen ook de voorlaatste in de eindstand uit de eerste klasse deelneemt. Toen wentelde Lierse trouwens die dreigende degradatie af. Lukt dat dit seizoen opnieuw, of stijgt één van de kwartfinalisten uit de Belgische beker ?

Lierse

Waarom zou Lierse het behoud verzekeren ?

Omdat Lierse de eindronde al van vorig jaar kent en die ervaring nu kan aanwenden. Het was toen de enige profploeg, wat in een competitie met twee wedstrijden per week een extra troef was. Het blijft ook qua entourage een volwaardige eersteklasser, die ook in de eindronde massaal gesteund werd door een enthousiast publiek en ook dit seizoen ondanks de belabberde situatie nooit voor minder dan 6600 toeschouwers speelde. Op papier heeft Lierse ook de beste ploeg, met een goeie mix van jong talent en ervaring, meer dan vorig seizoen. Het is niet meer het lelijke eendje uit de heenronde. Met bikkelaars als Janssens, Verheyen, Kums en Miller is Lierse na de winterstop met 20 punten uit 17 wedstrijden gevoelig versterkt. Weinig Lierse spelers hebben elders in eerste al onderdak gevonden en vechten dus niet alleen voor de club, maar ook voor zichzelf. Plus : het heeft al maanden niets meer te verliezen, vocht uit een verloren gewaande positie terug en zit in een opwaartse spiraal.

Waarom zou Lierse zakken ?

Omdat de ploeg, elke keer als de redding in het bereik lag, faalde om de kloof te dichten. Omdat het een slopend seizoen is geweest met een lange inhaalbeweging waarbij de spelers al maanden tot het uiterste zijn moeten gaan.

Omdat Lierse geen typische afwerker heeft die de ploeg met een goal door een moeilijk moment helpt : het kwam in competitie niet eens aan één goal per match en slikt al heel het seizoen te makkelijk goals, geeft te makkelijk een voorsprong prijs of komt op een stomme manier op achterstand.

Omdat het nu al jaren sportief en financieel het water aan de mond voelt en misschien beter ineens gaat herbronnen in tweede.

KV Mechelen

Waarom zou Mechelen promoveren ?

Runner up in de tweede klasse na een sterke eindspurt. Had Mechelen in de beginfase van het kampioenschap niet wat gestruikeld, was het misschien rechtstreeks gepromoveerd. De ploeg speelt gedurfd, aanvallend voetbal en kan dat omdat het kan terugvallen op een goeie verdediging. Dankzij hen en de ervaring van een oude rot als Bert Dhont komt het talent van spelers als NanaAsare, een 22-jarige Ghanees die nu nog eigendom van Feyenoord is, maar gegeerd door diverse eersteklassers, of Antun Dunkovic goed tot zijn recht. Heeft de achterban – zeker thuis maar ook op verplaatsing – om de ploeg naar een hoger niveau te tillen. Net op tijd fit voor de eindronde is Bart Van Zundert, achterin van kapitaal belang. Een troef.

Waarom zou KV Mechelen niet promoveren ?

Anders dan Antwerp ( Fraizer) of kampioen Dender ( Gunter Thiebaut) heeft KV Mechelen geen typische targetman in zijn rangen lopen, al heeft Bjorn Vleminckx (ex-Beveren) wel zestien keer gescoord en is hij vooral de laatste weken in vorm. Maar haast alle spitsen van Malinwa zijn op hun best als tweede aanvaller. Mechelen begint als ploeg in vorm, het won de laatste periode. Maar net niet kampioen worden, gaat dat geen sporen nalaten in zo’n alles-of-niets-competitie als de eindronde ? Mechelen heeft een jonge ploeg. Is die mentaal weerbaar genoeg ?

KV Kortrijk

Waarom zou KV Kortrijk promoveren ?

Een outsider voor de promotie. Net als KV Mechelen is de ploeg al een tijd goed op dreef, bijna foutloos in de voorbije twaalf wedstrijden en ook in de tweede periode mee bovenin. Vooral op het einde viel op dat Kortrijk amper een tegendoelpunt pakte. Er staat wat : een mix van ervaring en jeugd. Met het duo Christian Landu TubiAloys beschikken de West-Vlamingen voorin over snelheid en torinstinct (allebei dertien goals). De topschutter is een schaduwspits, Ivica Jarakovic (veertien goals). En Mehdi Makhloufi kan via een vrije trap uit het niets scoren. Klasse en werkkracht op het middenveld en een stevige organisatie achterin. Hein Vanhaezebrouck houdt graag veel volk achter de bal. Kortrijk is moeilijk te ontwrichten en heeft de traditie mee, het promoveerde de vorige keer ook via de eindronde.

Waarom zou KV Kortrijk niet promoveren ?

Kortrijk won thuis wel van kampioen Dender, maar kon in de rechtstreekse duels tegen de andere eindrondekandidaten geen zege laten optekenen. Op Mechelen verloor het, de andere duels eindigden op een gelijkspel. Voetballend zat er meer in, soms was het spel te stereotiep. Ook bij het centrale duo achterin kan je je vragen stellen. Hoe doen zij het tegenover snelle, wendbare spelers ? Ook een vraagteken : hoe verteren de spelers die minder trainen dan de andere ploegen, de snelle opeenvolging van wedstrijden ? En een tikkeltje bizar : Xavier Chen speelt volgend seizoen voor KV Mechelen en moet dus straks zijn toekomstige ploegmaats de promotie beletten.

R. Antwerp FC

Waarom zou Antwerp promoveren ?

Antwerp liet het de voorbije weken wat afweten, maar Warren Joyce, die zijn spelers onlangs nog vier dagen verlof gaf om wat te recupereren, maakt zich sterk dat hij de ploeg net op tijd weer in vorm krijgt. Een eindronde is een aparte competitie, zeggen de optimisten. De ploeg beschikt ook over de beste doelman van de drie tweedeklassers. Als de Serviër Predrag Ristovic zijn vorm kan aanhouden, kan hij punten redden, eventueel matchen beslissen. Het publiek, dat met twee thuisnederlagen op rij wat op zijn honger zit, kan de ploeg zoals in de beker naar winst stuwen. Twee keer winst tegen KV Mechelen in de competitie geeft ook een psychologisch voordeel. Antwerp beschikt met Mohamed Cissé, Alexandre Di Gregorio, Mamam Souleymane, Darron Gibson en Campbell ook over een paar sterke individualisten. En de Engelsen brengen teamspirit en vechtlust.

Waarom zou Antwerp niet promoveren ?

Antwerp tekende een slecht derde periodekampioenschap op, waarin het voorin helemaal de rol moest lossen. Krijgt de coach het tij nog gekeerd ? Is de kleedkamer wel hecht genoeg ? De Engelsen mogen van hun coach wat meer naar Engeland terug en trainen daar wel met Manchester United, maar spelen toch. Wat de Belgen al eens irriteert, vooral omdat de stijl van voetballen hen niet altijd op het lijf is geschreven. Soms mag het best wat academischer. Favoriet voor de titel met Nieuwjaar, maar toen verdwenen achterin Jonathan Evans en voorin de Chinees Fangzhuo Dong. Dong was een speler van flitsen, die met een actie uit het niets voor een goal kon zorgen en, vooral, veel aandacht afleidde van topschutter Campbell. Die had het nadien veel moeilijker om het gewicht van de aanval te dragen, want nieuwkomer Peter Utaka stelde teleur. Lukt dat in een eindronde wel ? S

door Peter T’Kint en geert foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier