FC Groningen beschikt met Pedro Kamata weer over een eigenzinnige en flegmatieke balkunstenaar.

Tijdens zijn eerste grote wedstrijd voor FC Groningen, vorige week in een galawedstrijd thuis tegen Spaans kampioen Valencia, viel hij nog wat tegen. Terwijl Pius Ikedia (Ajax) en Glen Salmon (NAC) al meteen indruk maakten, raakte Pedro Kamata (20) nog veelal verstrikt in zijn eigen acties. Toch zijn de verwachtingen rond de jonge Franse spits hooggespannen. Niet onlogisch, want Kamata kwam maar liefst vijftig keer uit voor de verschillende Franse jeugdelftallen. De zoon van Angolese vluchtelingen kwam op eenjarige leeftijd naar Frankrijk, ging wonen onder de rook van Clermont-Ferrand en ontwikkelde, mede dankzij zijn fragiele bouw, al snel een fabelachtige techniek. Het duurde daarop niet lang eer het pocketvoetballertje van Moulins door het grote AJ Auxerre werd gescout. Daar dartelde hij jarenlang over de linkervleugel.

FC Groningen heeft wat exotische, eigenzinnige en flegmatieke balkunstenaars betreft een naam op te houden. Bij het begin van de jaren tachtig diepte toenmalig voorzitter Renze de Vries plotsklaps Fandi Ahmed uit de oerwouden rond Singapore op. Een decennium later maakte ineens ene Milko Djurovski, een Macedoniër afkomstig van Partizan Belgrado, zijn opwachting. Lutje Fandi en Milko de Magiër zorgden, behalve voor veel beroering, vooral voor veel genot. Het tweetal was mateloos populair in het Oosterpark.

Zij die het kunnen weten, voorspellen nu al dat Kamata vergelijkbare reacties zal losmaken. Scout Martin Koeman bijvoorbeeld, die hem aan het werk zag bij de invallers. “Hij is snel, heeft een zeer goede techniek en levert doorgaans prima voorzetten af. Ik vond hem echt een openbaring.” Trainer Dwight Lodeweges zag de belofte voor diens komst naar Groningen nog niet zelf aan het werk. “Maar uit wat ik tot nu toe heb gezien, kan ik maar één conclusie trekken : hij wordt een echte publiekslieveling.” Wilbert Suvrijn, ex-prof in Frankrijk en tegenwoordig spelersmakelaar, kent hem beter. Na een tip ging hij hem volgen. “Steeds sprong hij erboven uit. Potentieel geïnteresseerde clubs haakten echter altijd af op zijn geringe gestalte : 1 meter 67 en vel over been. Ik heb hem FC Groningen geadviseerd, omdat ik denk dat hij gebaat is bij de sfeer van deze club. Noem het een cruciale tussenstap.”

Of hij bij meteen een vaste basisspeler wordt, valt nog te bezien. “We moeten hem de tijd geven om te groeien en te wennen”, zegt technisch manager Henk Veldmate. “Hij is misschien nog wel iets té individualistisch en wil te veel acties maken.”

Pas vorige week kreeg de club de vrijgave vanuit Frankrijk, waardoor hij mag worden opgesteld in officiële wedstrijden. Althans, voorlopig. FC Groningen weet dat het nog opleidingskosten dient te betalen. (FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier