Rio 2016 is, vooral in Barra de Tijuca, een privaat vastgoedproject. Tot de jaren zestig was dit deel van Rio de Janeiro niet meer dan een zandbank, een paar meren en een vervuilde boel waar afvalwater zo in zee stroomde. Maar toen gooiden projectontwikkelaars zich op deze ruimte en begon de ontginning. Gekozen werd voor luxe. Condominiums met bewakingsagenten, chique winkels, grote villa’s met heuse voetbalvelden en tenniscourts in de tuinen én de zetels van grote bedrijven als TIM, VIVO, Shell en Esso Brazilië of Nokia wisselen elkaar hier af langs brede avenues. Ook de Braziliaanse voetbalbond én het Braziliaans Olympisch Comité hebben hier hun zetel.

Barra is een wijk voor de elite, 87 procent behoort tot de betere middenklasse. Geen vijf procent van Rio woont hier, maar ze betalen wel ruim 30 procent van de belastingen die de stad/staat int. In dertig jaar tijd ging het aantal inwoners in deze wijk van 25.000 naar 135.000, wat gevolgen had voor de verkeersdrukte. Van Rio Centro naar Barra, daar doe je in ‘normale’ omstandigheden een uur over. In de spitsuren is dat makkelijk het dubbele. Een betere ontsluiting via het openbaar vervoer was dan ook een must.

In Barra komt ook het olympisch dorp. Logisch, de flats voor de delegaties, 3604 in totaal, worden begin 2016 aan het IOC overhandigd en een jaar later terugbezorgd aan de bouwheren. Die brengen ze nu op de markt, al kunnen de kopers er dus ten vroegste in 2017 in. ‘Ilha Pura’ is de naam van het project. Veel van de flats zijn al verkocht. Het moeten exclusieve torenblokken worden, met een panoramisch zicht op zee, de nieuwe golf en de lagunes, bossen en bergen die deze zone omsluiten.

Boven Ilha Pura hangt evenwel een schaduw. Brazilië is al meer dan een jaar in de ban van een groot corruptieschandaal rond het grootste bedrijf van het land, Petrobras. Dat schandaal deinde uit naar de politieke en industriële topwereld. Bij Operação Lava Jato (Operatie Carwash) zijn zeven grote constructiebedrijven (waaronder Odebrecht) betrokken die op dit moment bezig zijn met de bouwwerven van de Olympische Spelen. Ze bouwen de metro, het olympisch dorp of de olympische arena’s. Verscheidene toplui zijn al in verdenking gesteld en riskeren forse straffen. Eduardo Paes, burgemeester geworden van Rio dankzij de financiële steun van al die bedrijven, ontkende al officieel dat dit gevolgen zou hebben voor de bouw van de olympische projecten in zijn stad.

Brazilië is in de ban van een groot corruptieschandaal.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content