Hoe lang nog ontloopt Valverde zijn straf?

Drie dagen lang (nog tot morgen/donderdag) komt voor het Interna-tionaal Sporttribunaal TAS in Lausanne de zaak- Valverde voor. De Spanjaard vecht de schorsing aan die op Italiaanse wegen tegen hem loopt.

Buiten Italië fietst Valverde vrij rond, ondanks zijn betrokkenheid in Opera-ción Puerto, de bloeddopingzaak rond EufemianoFuentes. Al voor de start van de Tour 2006 dook in het politiedossier de weinig verhullende codenaam ‘VALV. (PITI)’ op – Piti verwijst naar de naam van Valverdes hond. Fuentes was geen onbekende voor Valverde: hij was zijn dokter bij Kelme, zijn eerste profploeg.

Een hard bewijs tegen Valverde kwam op tafel toen Ettore Torri zich met de zaak ging bemoeien. De ijverige dopingbestrijder van het Italiaans olympisch comité liet aantonen dat bloedzak 18 uit Fuentes’ praktijk in Madrid bloed bevatte van de beschuldigde renner.

Terwijl Valverde onverstoorbaar de sportieve successen bleef opstapelen, belandde Operación Puerto in de doofpot. Fuentes’ vrouw vergeleek de zaak ooit met de doos van Pandora: “Als die op een dag geopend wordt, blijft van de Spaanse sport nog slechts een ruïne over.” In Le Monde werden eind 2006 Real Madrid en Barcelona genoemd als klanten van Fuentes, ook tennisspeler Rafael Nadal werd beschuldigd.

De Spaanse staatssecretaris voor Sport, Jaime Lissavetzky, ontkende altijd de betrokkenheid van niet-wielrenners. Tegelijk was hij er als de kippen bij om Valverde publiekelijk te verdedigen. Het is Lissavetzky bekend dat Fuentes een product is van een systeem dat de Spaanse staat ooit zelf installeerde om te scoren op de OS van Barcelona. Fuentes was op die Spelen van 1992 de dokter achter de succesvolle Spaanse atletiekploeg.

Spanje had nog geen dopingwet toen Operación Puerto losbarstte. Het Spaanse gerecht verschool zich graag achter die lacune. Eén keer wekten de rechters de indruk dat ze de koe bij de hoorns zouden vatten: begin vorig jaar, toen ze beslisten dat het onderzoek heropend moest worden. Een (vergeefse) poging om de kansen van Madrid, dat de Spelen van 2016 wilde organiseren, niet te hypothekeren?

Intussen berichtten de Spaanse media dat zeker nog tot 2011 in Operación Puerto geen strafrechtelijke uitspraken verwacht moeten worden. Sportief hangt Valverde meer onheil boven het hoofd: mogelijk wordt zijn schorsing dan toch nog wereldwijd overgenomen.

De bal ligt in het kamp van het TAS, dat deze week in eerste instantie zijn schorsing op Italiaanse bodem kan bekrachtigen. In maart moet het TAS nog een tweede oordeel in de zaak-Valverde vellen. Dan zal het zich uitspreken over de beslissing die de Spaanse wielerfederatie heeft genomen om tegen Valverde geen disciplinaire procedure in te leiden.

Valverde nam intussen het vliegtuig naar Australië, waar hij volgende week deelneemt aan de Tour Down Under.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content