Na het ontslag van Hein Vanhaezebrouck en in afwachting van de komst van Frankie Vercauteren, was assistent-trainer Pierre Denier vorige week nog eens interim-hoofdtrainer. Maar ook op speeldag 17 kreeg Racing Genk een les in nederigheid.

P ierre Denier hield vorige week op training een pleidooi voor een terugkeer naar de eenvoud, het plezier en de bezieling van het spel: niet te veel theorie, maar vooral pittige partijtjes die het heilige vuur aanwakkeren. Hij had, zei hij, ook al snel een plannetje klaar voor de thuiswedstrijd tegen Westerlo.

Dat was niet het spelsysteem waarmee hij als interim-hoofdtrainer op 23 mei in het Koning Boudewijnstadion de Cofidis Cup won tegen KV Mechelen en waarvoor hij bij aanstaande hoofdtrainer Hein Vanhaezebrouck te rade was gegaan. Sinds maandag 23 november, precies zes maanden na de onvergetelijke triomf in Brussel, heet een 3-4-3-concept in Genk namelijk onrealistisch te zijn. ‘In het belang van de club’ verklaarde voorzitter Herbert Houben dat toen in de pers. ‘Toevallig’ was hij daarover met ‘vier trainers met een fatsoenlijk palmares’ in gesprek geraakt en alle vier vertelden ze hem voor waarheid dat 3-4-3 te hoog gegrepen is.

Trond Sollied noemde met drie achterin voetballen ooit Russische roulette. Hij pleegde die uitspraak in de tijd dat Emilio Ferrera het met SK Beveren deed. Toevallig was het Sollied bij wie Genk meteen na het ontslag van Vanhaezebrouck terechtkwam, maar een akkoord werd er niet bereikt. De Noorse trainer, die zijn fatsoenlijke palmares volgens hemzelf mede dankt aan zijn gevoel voor timing, bleek zelfs met zijn 4-3-3 niet zo happig om zich aan ‘Operatie Play-off 1’ te wagen.

In elk geval zocht Genk dit keer een ervaren trainer met een grote stressbestendigheid, iemand die vrij was bovendien en vertrouwd is met de Jupiler Pro League. Frankie Vercauteren, blijkbaar gelouterd door allerlei lotgevallen bij Anderlecht en de KBVB, was wél happig. Donderdagavond tekende hij tot het einde van dit seizoen met een optie op het volgende. Een veel korter contract dus dan het driejarige van Vanhaezebrouck dat na een halfjaar al verbroken werd en de club heel veel geld kostte. Vercauteren benadrukte dat hij een man blijft van de continuïteit, maar het aanbod aannam omdat hij ervan overtuigd is dat er meer uit het spelerspotentieel te halen is dan tot nu toe is gebeurd.

Zijn discours gaat doorgaans meer over rendement dan over attractiviteit, maar ook hij staat meer om onbuigzaamheid dan om flexibiliteit bekend. Wie de lessen in tactiek van Vanhaezebrouck té uitvoerig vond, boft misschien wel. Vercauteren gaf aan dat zijn boodschap kort en bondig en duidelijk zal zijn.

Zondag maakt hij in Gent zijn debuut in de dug-out, zaterdag zat hij nog in de tribune. Denier kondigde voor de zeventiende speeldag vanaf de eerste minuut vuur, druk naar voren en oorlog in de zestien meter aan, maar zelfs na de uitsluiting van Günther Vanaudenaerde op het uur bleek zijn elftal daar helemaal niet toe in staat. Hij behield de 4-3-3-veldbezetting van de voorbije weken, maar gaf ze wel een iets andere invulling. Onder meer rekende hij op het eergevoel van Elyaniv Barda, Kevin De Bruyne en Stein Huysegems, potentiële spelbepalende spelers op wie Vanhaezebrouck de laatste tijd weinig of geen beroep deed. De eerste twee bracht hij aan de aftrap, de derde liet hij invallen. In de verdediging keerde aanvoerder João Carlos terug uit blessure en schoof Eric Matoukou door naar de rechterflank. Op het middenveld moest Anele naast Dániel Tözsér de balrecuperatie verbeteren, kreeg De Bruyne zijn favoriete, centrale offensieve rol en verhuisde Thomas Buffel daardoor naar rechts. Barda was diepe spits. Het plannetje werkte niet. Nog voor het halfuur wisselde Denier Buffel en De Bruyne weer van plaats, maar wat hij ook nog probeerde, Genk bleef ontstellend zwak voetballen en op 0-0 steken.

Achteraf zei hij dat deze vijfde opdracht als interim-hoofdtrainer de moeilijkste van allemaal was. Op de radio had hij het over een ploeg met de kwaliteiten voor de betere middenmoot.

door christian vandenabeele

Denier had het achteraf over een ploeg met de kwaliteiten voor de betere middenmoot.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content