Bestuursleden van KV Mechelen zijn schuldig bevonden aan een poging tot matchfixing. Ze werden terecht bestraft, en ook de club deelde in de brokken.

Evenwel: uitsluiting van Europees en nationaal bekervoetbal, is dat een passend verdict? In een normale wereld moest Malinois degraderen, daar is zowat elke serieuze waarnemer het over eens.

Iedere beschuldigde heeft sowieso recht op verdediging. Dat dit echter weer eens gebeurde via allerlei gewiekste procedurele trucs van ‘gespecialiseerde’ (peperdure) advocaten, doet de haren ten berge rijzen. Ook de KBVB én het BAS moeten zich diep schamen. De bond vanwege zijn vermolmde en totaal inefficiënte reglementering. Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport wegens zijn uiterst dubbelzinnige vonnis, dat ook nog eens ‘naar de letter van de wet’ werd gemotiveerd.

Zijn de ontslagen of ontslagnemende Mechelse toplui slachtoffers van deze koehandel? Niet noodzakelijk, want men mag vermoeden dat ze opnieuw zullen opduiken in een eretribune of aanverwante skybox. Is het de club? Neen, want behalve het verlies van luttele miljoenen euro’s wordt KV Mechelen bespaard van het vagevuur in 1B. Lokeren dan? Wie om sportieve redenen degradeert, hult zich best in nederig stilzwijgen.

De échte gedupeerden? Ons nationaal voetbalbestel in zijn geheel, dat voor de zoveelste keer een bijzonder kwalijke reputatie torst, en dat voor ontelbare jaren. Vooral echter de bedrogen Belgische voetbalfans, die verweesd en machteloos moesten toekijken hoe het degoutante spektakel zich voor hun ogen ontrolde. En die zich vertwijfeld afvragen: wat staat ons nog allemaal te wachten?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier