Dennis van Wijk, trainer én technisch directeur van SV Roeselare, haalde zes nieuwe spelers naar Schiervelde. Drie Nederlanders, een Serviër, een Kroaat en een jonge Belg moeten het tij doen keren.

Harrie Gommans (25), aanvaller – Nederlander

‘Laatbloeier die vlot scoort’

Aad de Mos: ” Gommans komt het best tot zijn recht als hij lopende mensen rond zich heeft. Ik zou hem omschrijven als een balvaste en kopbalsterke targetspits die maar een half kansje nodig heeft om te scoren. Bij Vitesse heb ik heb hem één seizoen getraind: het is een jongen die volgens mij wel past bij een club als Roeselare. In een warme omgeving komt hij tot onbolsteren. Hij doet me een beetje denken aan Piet den Boer, ook een laatbloeier.

“Gommans speelde in 2005 een half seizoen bij Westerlo. Toen Jan Ceulemans naar Club Brugge vertrok, zag Gommans het daar niet echt meer zitten. Maar toch denk ik dat Harrie het in België kan maken. Tijdens zijn twee seizoenen bij MVV scoorde hij aan de lopende band. In een goed collectief, en dat is er bij Roeselare, biedt hij zeker een toegevoegde waarde.”

Arturo ten Heuvel (31), verdediger – Nederlander

‘Assists en uitvoetballen’

Theo Bos (trainer Vitesse Arnhem): “Bij FC Den Bosch heb ik twee jaar met Ten Heuvel gewerkt. Toen speelde hij vooral als linkermiddenvelder, zowel in een 4-4-2 als in een 4-3-3. Hij kan ook in de verdediging uit de voeten, maar dan meer in een opbouwende rol. Een echte ‘killer’ in een-tegen-eensituaties is hij zeker niet. Wanneer ik hem uitspeelde als verdediger, dan was dat meestal naast twee mandekkers.

Arturo is een bescheiden en rustige jongen, gewoon een goede voetballer. Zijn sterkste punt is zijn traptechniek. Bij Den Bosch zorgde hij per seizoen wel voor een stuk of twintig assists. Hij is ervaren, maar wel niet echt een leiderstype. Aan zijn coaching kan nog gewerkt worden. Hij wou graag een avontuur in het buitenland. Helaas is dat er niet meteen van gekomen en zat hij daardoor een half seizoen zonder club.”

Sherjill MacDonald (24), aanvaller – Nederlander

‘Mac is back’

Ted van Leeuwen (hoofd scouting Vitesse Arnhem): ” The Mac is back ( lacht)! Bij AGOVV Apeldoorn, waar ik toen technisch directeur was, namen we hem over van Anderlecht. Na een half seizoen kon Sherjill echter al naar West Bromwich Albion. Daar heeft hij de pech dat de manager, Tony Mowbray, en zijn assistent Mark Venus hem bijna als hun eigen zoon beschouwen. Ze eisen nog meer van hem dan van andere spelers. Mac speelt er niet zo vaak, maar ondanks interesse van Nederlandse en Engelse clubs willen ze hem niet laten gaan.

Hugo Broos: “MacDonald heeft veel talent, maar haalt er niet alles uit wat erin zit. Al ken ik hem uiteraard alleen van zijn periode bij Anderlecht ( van 2001 tot 2004, nvdr). Ik had het gevoel dat hij verwachtte dat alles vanzelf zou gaan. Intrinsiek dus een zeer goede speler, maar volgens mij niet sterk genoeg op het mentale vlak.

Ted van Leeuwen: “Een probleem met mentaliteit? Daar heb ik nog nooit iets van gemerkt. MacDonald traint hard, al heeft hij wel wat structuur nodig. Maar het is een jongen die zichzelf kan motiveren. Qua potentieel moet hij zeker niet onderdoen voor Klaas-Jan Huntelaar, die ik ontdekt heb. In principe kan hij op alle posities in de aanval spelen. Roeselare heeft een goede zaak gedaan, ik wou hem deze winter graag naar Vitesse halen.”

Mladen Lazarevic (25), verdediger – Serviër

‘Linksachter met veel inhoud’

Zvonko Varga (beloftetrainer Partizan Belgrado): “De jonge international Ivan Obradovic versperde dit seizoen Mladen Lazarevic de weg bij Partizan. Hij is amper nog aan spelen toe gekomen en mist dus waarschijnlijk wel wat wedstrijdritme. Mladen is een linksachter met veel inhoud, hij dweilt normaal vlot de flank af. Al zal het zeker niet eenvoudig zijn om meteen paraat te staan in een onbekende competitie.”

Ivan Perisic (20), middenvelder – Kroaat

‘Box-to-box’

Didier Frenay (ex-Roeselare en tegenwoordig spelersmakelaar): ” Perisic is een van de grootste talenten uit Kroatië. Twee jaar geleden speelde hij op een jeugdtoernooi in Anderlecht en viel toen al in de smaak bij verschillende Europese ploegen. Ivan is het prototype van de moderne middenvelder: technisch onderlegd en hij kan gevaarlijk infiltreren, wat ze tegenwoordig een box-to-box noemen. Sochaux leent hem uit, in de hoop dat hij aan spelen toe komt. Bij Roeselare zal hij veel bijleren, maar hopelijk ook bewijzen dat hij talent heeft.”

Zdravko Reic (sportjournalist Slobodna Dalmacija, een Kroatisch dagblad): “Op tweede kerstdag speelde Perisic een indoortoernooi in Split, samen met grote namen als Zlatko Zahovic, Igor Tudor en Milan Rapaic. Perisic werd uitgeroepen tot speler van het toernooi. Zeer veel vista en een verfijnde vrijschoptechniek zijn voor mij zijn grootste troeven. De supporters van Hajduk Split zijn nog kwaad op het bestuur omdat ze hem twee jaar geleden een te mager voorstel hebben gedaan. Daardoor is hij helaas vertrokken naar Frankrijk.”

Jérémy Huyghebaert (20), linksachter – Belg

‘Rijpen bij Roeselare’

Geert Broeckaert (adjunct-trainer Exc. Moeskroen): ” Jérémy is een echt jeugproduct van Moeskroen, in 2007 nam ik hem voor het eerst op in de A-kern. Op het einde van vorig seizoen heeft de club hem voorgesteld om op uitleenbasis bij een tweedeklasser aan de slag te gaan. Maar dat zag Jérémy blijkbaar niet zitten, want hij koos deze zomer voor Auxerre. Naar mijn aanvoelen heeft vooral zijn manager daar een belangrijke rol in gespeeld.

“Jérémy is een talentvolle voetballer met veel kwaliteiten. Zijn techniek en een uitstekend positiespel beschouw ik als zijn sterkste punten. Misschien komt hij nog wat ervaring en kracht te kort, vandaar dat we hem wilden uitlenen. Deze zomer liet ik zijn naam trouwens al eens vallen bij Wim De Coninck. Als hij veel mag spelen, kan hij bij Roeselare een rijpere voetballer worden. Mentaal zal het natuurlijk niet eenvoudig zijn, door de aanhoudende degradatiedruk. Jérémy is geen vechter pur sang. Maar ik weet hoe Dennis van Wijk werkt, hij houdt de spelers wel wakker.” S

door bregt vermeulen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier