De duimschroeven worden aangedraaid bij AA Gent, waar de nieuwe trainer Michel Preud’homme met argusogen alles opvolgt. De oud-doelman moet de Buffalo’s tegen de competitiestart een nieuw gezicht geven. ‘Er was nood aan een sterke hand!’

Het AA Gent van voorzitter Ivan De Witte en manager Michel Louwagie is hyperambitieus. Met de aanstelling van Michel Preud’homme als hoofdtrainer werd de toon meteen gezet. De hand van de oud-international is al duidelijk zichtbaar. Zo verklaarde hij op de officiële website van de Buffalo’s: “Ik vind van mezelf niet dat ik iets speciaals doe: professioneel zijn en denken vind ik normaal. Het heeft natuurlijk ook te maken met je instelling: wil je alles geven of slechts een deel? Onze voorbereiding is van levensbelang. Ik wil mijn spelers in optimale omstandigheden naar de competitiestart loodsen. Ze moeten klaar zijn voor 34 topprestaties. De trainingsfaciliteiten optimaliseren is belangrijk, net als het aanpassen van je oefenduels. Het is alsof je honderd meter moet lopen in tien seconden. Als je de gehele voorbereiding die afstand in vijftien seconden aflegt, dan weet je dat je op een dag van de wedstrijd niet of je die in tien seconden kan afhaspelen. Ik werk liever naar een honderd meter in negen seconden, dan ben je zeker dat het zal lukken binnen die eis van tien.” Die eenvoudige vergelijking zegt genoeg.

Preud’homme besteedt meer aandacht aan het fysieke en mentale aspect. De gebouwen aan het oefencomplex van AA Gent lijken van buiten nog hetzelfde, maar van binnen zijn ze dat niet meer. Daar is ‘operatie verbouwing’ volop aan de gang. Dat ondervonden we vorige week, toen we vier dagen lang alles van kortbij volgden.

Dinsdag 1 juli

15 u. 45

Luid gebulder aan de Waarmoezeniersweg, waar drie werkmannen druk in de weer zijn op het trainingsveld van de A-kern. De opdrachten zijn duidelijk verdeeld: een werkman sjouwt met een waterslang, de tweede rijdt rond met een tractor, terwijl de derde met een gespecialiseerd toestel gaatjes prikt in de ondergrond.

Ondertussen weerklinkt het geluid van toeslaande deuren. De spelers verdwijnen in verschillende wagens en trekken naar de Blaarmeersen, waar ze een fitnesssessie volgen. Met meer dan 30 contractspelers is de selectie veel te groot.

Assistent-trainer Stan van den Buijs is er echter van overtuigd dat er een natuurlijke selectie zal plaatsvinden. “Elke speler beseft dat hij zijn plaatsje moet veiligstellen. Wij streven voor elke positie naar een dubbele bezetting. Zij moeten ons nu overtuigen van hun goede wil en intenties. Het is een brave groep, ze zullen mekaar meer moeten corrigeren. De jongens die het te gemakkelijk opnemen en te veel teren op hun talent, zouden wel eens verrast kunnen opkijken. Op 17 juli vertrekken we naar Nederland op oefenkamp. Tegen dan worden er belangrijke knopen doorgehakt. Om functioneel te kunnen werken, moeten we deze selectie afslanken.”

Woensdag 2 juli

9 u. 50

Een loden zon houdt het oefencomplex in haar greep. Zes begeleiders komen met de glimlach naar buiten. Preud’homme maakt grapjes met Manu Ferrera, Van den Buijs en doelmannentrainer Jan Van Steenberghe. Physical trainerRenaat Philippaerts en Roel Vaeyens leiden de opwarming en lopen mee. Na een half uur worden de voetbalschoenen aangetrokken, hetgeen gepaard gaat met een verplichte drankpauze. Er worden vier groepjes gevormd voor een partijtje balbezit, waarbij Preud’homme de korte dekking benadrukt en vraagt om veel beweging zonder bal. In een latere fase worden ook de doelmannen ingeschakeld. Met het fluitje in de mond en gevat reagerend probeert Preud’homme in het Engels het competitie-element te integreren. Hij dolt met Bernd Thijs, die een schouderklopje krijgt wanneer een bal door een oneffenheid in het veld van zijn voet springt. De zes verliezers moeten tien sit-ups doen.

“Er is meer discipline, de aanpak is veel strikter”, ervaart Jonas De Roeck. “Het respect voor de persoon Preud’homme is groot. Dat merk je ook aan de buitenlanders. Zijn charisma dwingt iets af. Alles wordt meer en beter gecontroleerd, een logische kwestie. Het aantal telaatkomers op training is nu miniem, terwijl dat op het einde van vorig seizoen irritant werd. Altijd dezelfde jongens. Minstens een derde van de groep nam het niet te nauw met de afspraken. Toen werd dat getolereerd, nu zal daar geen sprake van zijn. Zelfcontrole, dat werkt niet bij onze kern. Er was nood aan een sterke hand!”

11 u. 35

Bij het uitlopen roept Preud’homme Roberto Rosales bij zich. Hij maakt hem duidelijk dat de rechterflankspeler niet te impulsief mag reageren en de situatie beter moet leren inschatten.

“De trainer brengt zijn boodschap op een heel serene manier”, stelt Davy De Beule. “Hij verwijst ook graag naar de mentale sterkte die we moeten tonen. Constant onze grenzen willen en durven verleggen, hij duldt totaal geen laksheid. Hij staat iets dichter bij de groep, wil alle details in zich opnemen. Echt niks ontsnapt aan zijn aandacht. Preud’homme kiest het liefst voor de directe aanpak.”

De Roeck vult aan. “Het heeft te maken met zijn motto: willen winnen. Daar legt hij, bij elke oefening, de nadruk op. In ons hoofd moeten we die knop omdraaien. Kunnen we op een technische of tactische manier niet het verschil maken, dan moet onze mentaliteit en collectieve kracht naar boven komen. Het truitje moet nat zijn.”

19 u. 30

AA Gent wint zijn eerste oefenduel bij derdeklasser KSV Oudenaarde met 0-3 (tweemaal Dominic Foley en een goal van nieuwkomer Valery Sorokin). Preud’homme kiest voor een 4-4-2-veld-bezetting en twee verschillende elftallen in elke helft. Eventjes steekt ergernis de kop op, wanneer aanvoerder Dario Smoje en Marko Suler door nonchalance wat kansen weggeven. Opvallend is de aanwezigheid van voorzitter De Witte en een deel van het bestuur. Na het duel vindt een geanimeerd gesprek plaats tussen Preud’homme en Louwagie. Ondertussen groeten de spelers de supporters.

“De coach wil pressing op de helft van de tegenstander spelen”, weet Suler. “Daarbij zullen we onze verantwoordelijkheid moeten opnemen. Een aanwijzing dat we heel scherp moeten blijven en de concentratie goed zullen moeten bewaren.” Van den Buijs waakt hierover: “Nu merk je nog veel schrik om fout te doen. Daarom legt Michel de trainingen ook veel stil om aan te tonen wat hij exact verlangt. De flankspelers moeten naar binnen durven komen, de spitsen mogen niet te veel afhaken. Vrij ingrijpende details.”

Donderdag 3 juli

10 u. 25

Een opeengepakte wolkenmassa voorspelt weinig goeds. Op een korte bespreking binnenskamers volgt een halfuurtje opwarming geleid door Vaeyens. Michel Preud’homme onthield blijkbaar goed de les van het afgelopen EK in Zwitserland en Oostenrijk. Voetbal is geen sport meer, maar eerder een wetenschap. Om aan de top te spelen, moet je je laten begeleiden door fysiologen en medici. Daarnaast heb je een coach nodig die tactisch uitstekend is onderlegd en zijn spelersgroep door en door kent.

Wie aan een uitlooptraining dacht, heeft het verkeerd voor. In de vier hoeken van het veld worden de spelers opgedragen om in vier beurten te lopen aan bepaalde snelheden, met een recuperatietijd van slechts een minuut. Scouts Gunther Schepens en Gilbert De Groote kijken geamuseerd toe, net als een supporter die aan Preud’homme in onvervalst Gents vraagt of zijn spelers niet gaan doodvallen. Invallersdoelman Alexandre Martinovic ziet immers zwaar af en dreigt te vallen, Bernd Thijs en Kenny Thompson blinken uit door hun goede vorm.

“Door die nieuwe speelstijl, een hoge druk ontwikkelen, moet je kunnen terugvallen op een stevige basisconditie”, weet De Roeck. “We trainen heel prestatiegericht. Via duurtrainingen en extensieve intervaloefeningen moeten we onze weerstand verhogen. Het is echt op de tanden bijten – ik zag veel jongens naar lucht happen -, maar de coach hamert erop dat we gedurende het seizoen daar meermaals de vruchten van zullen plukken. Standard bewees het vorig jaar door vaak in het laatste half uur van een wedstrijd nog te scoren of het verschil te maken. Ook hadden ze weinig blessures.”

Ook Christophe Grondin merkt een groot verschil. “We zijn een andere weg ingeslagen. Spreek maar gerust van een effect-Preud’homme. Ik heb de indruk dat de tradities vanuit Frankrijk, Engeland en Duitsland stilaan hun intrede doen in België. Dat betekent concreet dat er meer in groepen wordt gewerkt, dat alle gegevens van de spelers beter worden opgevolgd. Een gunstige evolutie.”

Die indruk bestaat ook bij De Beule. “Alles ruikt meer naar professionalisme”, beweert de middenvelder. “We zitten in een groeifase, het is de bedoeling van dit initiatief om binnen de drie jaar echt aan te sluiten bij de top. Preud’homme wil hier iets neerzetten. Eenmaal je geproefd hebt van succes, dan hoop je dat zo snel mogelijk te bevestigen. Bewust legt hij de lat hoog, je voelt dat hij enorm ambitieus is. Uit het lange en uitgebreide persoonlijke gesprek dat ik met hem voerde, kon ik afleiden dat hij de spelersgroep vooraf al goed had geanalyseerd.”

11 u. 35

Opnieuw staat een partijtje balbezit op het programma, met de integratie van een spelelement: de groep die als eerste tien opeenvolgende passes haalt, krijgt een punt. De richtlijnen van Preud’homme zijn duidelijk (“hou het simpel”, “ontvang de bal, denk na, handel en speel”, “beweeg”, “concentreer je, ik weet dat je moe bent” en “zoek de vrije ruimte op”). Een wedstrijdje elf tegen elf sluit de training af. Pas om 12 u. 35 trekken de spelers naar de douches. Preud’homme vervangt de oefensessie in de namiddag door een recuperatietraining en verzorging.

“Wanneer je het aantal uren optelt dat we al op het oefencomplex doorbrachten, dan mag je spreken over een wereld van verschil met de vorige coaches”, zegt De Beule. Hij wordt bijgetreden door De Roeck. “De gedaanteverwisseling is enorm. Het stopt duidelijk niet bij dat likje verf in het spelershome. We trainen veel langer en intensiever. Bij Sollied werd gekozen voor een rustige opbouw, nu mag je stellen dat we er al stevig invlogen. De aanstelling van een physical trainer is een pluspunt, want alles gebeurt heel gecontroleerd.”

Vrijdag 4 juli

9 u. 50

Hetzelfde ritueel van de voorgaande dagen: Vaeyens geeft een kwartier opwarming. Het daarop volgende partijtje handbal vijf tegen vijf leidt tot de nodige hilariteit en scherpe duels. Preud’homme roept aanwijzingen.

“Veel mensen hebben een verkeerd beeld van Michel”, zegt Van den Buijs. Hij oogt vaak heel gespannen, maar geloof me: hij is heel rustig, lacht veel en is blij met de uitdaging die hem bij AA Gent wacht. Alleen verlangt hij van iedereen concentratie en een volledige overgave zodra we op het veld staan. Daar is hij bijzonder radicaal in. Wie niet meewil, zal achterblijven. Een duidelijker signaal bestaat niet, want wij willen zo hoog mogelijk eindigen en gaan alleen door met de winnaars.”

Grondin: “Vorig seizoen misten we wat rigueur, de juiste mentaliteit om maximaal te presteren. De nieuwe coach pompt dat er nu wel in. Ook in zijn eerste toespraak voor de groep maakte hij duidelijk dat maximale concentratie heel belangrijk wordt.”

11 u. 05

Na nog wat stabiliteits- en evenwichtsoefeningen wordt de groep in twee gedeeld om de automatismen in te studeren. Sorokin doet zijn scheenbeschermers om. De rol van de twee controlerende middenvelders (afwisselend Thijs- Phiri, Grondin- Maric en Thijs-Maric) blijkt cruciaal, want zij moeten het hele veld oversteken. Van den Buijs trekt met de centrale verdedigers naar het tweede veld om hun traptechniek te verfijnen. Om vijf na twaalf eindigt de training, met ex-speler Tim Matthys – na zijn medische testen voor Zulte Waregem in het UZ – als aandachtig toeschouwer. Van Steenberghe trakteert in het trainerskabinet voor zijn 36ste verjaardag.

Je merkt aan alles dat er een goed gevoel heerst. Zelden sloot een trainer qua eisen, visie en uitstraling zo nauw aan bij de wensen van de clubleiding als Preud’homme en zijn technische staf op dit moment bij AA Gent. Het bouwen en verbouwen is begonnen. De cultuur-schok is compleet.

“Positief denken staat voorop”, zegt De Roeck. “De trainer verwijst constant naar onze kwaliteiten: we hebben kracht, gestalte en spelers met veel technische bagage in onze rangen. Daar moeten we gebruik van maken. We mogen heel ambitieus zijn, met Preud’homme als locomotief. Hij kan zaken afdwingen en dat werkt motiverend. In de breedte zijn we sterker. Ik verwacht bijvoorbeeld veel van Zlatan Ljubijankic. Die gaat alles kapot spelen, hij oogt heel scherp. Iedereen is erop gebrand om met AA Gent dé seizoensrevelatie te worden.”

Grondin: “Aan motivatie ontbreekt het alleszins niet. De coach benadrukt constant onze intrinsieke kwaliteiten. Op die manier stimuleert hij elke speler individueel, omdat je een wedstrijd ook almaar meer met je hoofd kan winnen. Je kan dus zeggen dat de trainer ons inspireert. Een goede gids is altijd welkom!” S

door frédéric vanheule

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier