Sebastian Deisler wil zijn eigen weg gaan.

Op 5 januari werd Sebastian Deisler dertig jaar. Hij gold als hét talent van het Duitse voetbal. Op amper zeventienjarige leeftijd werd Basti Fantasti het hof gemaakt door Real Madrid, dat hem een plaats tussen zijn sterren wilde geven. Maar de kleine baltovenaar, met het vermogen om het spel volledig naar zich toe te trekken, bleef in Duitsland. Deisler verhuisde eerst (in 1999) van Gladbach naar Hertha BSC en vertrok uiteindelijk (in 2001) naar Bayern München. Amper zes jaar later maakte de 36-voudige international aan de zijde van Uli Hoeness bekend zijn onvoltooide loopbaan onmiddellijk te beëindigen. Deisler was immers ten onder gegaan aan depressies, angsten en twijfels.

Er verscheen nu een boek ‘Terug in het leven’, het verhaal van een sporter die te midden van de opgeblazen ego’s geen ruimte vond voor zelfontplooiing. “Ik voerde een oorlog tegen mezelf, totdat ik echt niet meer verder kon”, verwees hij naar de dramatische zelfmoord van Robert Enke. “Ik was totaal op, kon niet meer en had ook dringend hulp nodig. Alles ben ik ondertussen kwijt: mijn gezondheid, mijn beroep, mijn sport en ook mijn familie. Want mijn vrouw en kind liet ik nooit deelgenoot worden van mijn lijden en strijd.” Openhartigheid ten top.

Maar liefst zeven zware blessures moest Deisler doorspartelen. De hoge verwachtingen dwongen hem ertoe om die achterstand steeds weer zo snel mogelijk op te halen. “Een ster zonder idealen wordt dan een marionet”, zo blikt hij nu daarop terug. “Het was de wereld tussen kunst en sensatie waarin ik probeerde mezelf te blijven. Men trachtte me te manipuleren, in het belang van de show. Maar ik wilde altijd mijn eigen weg kunnen gaan. Nu weet ik dat die ambitie kracht kost, ongelofelijk veel geestelijke. Omdat ik wilde dat men mij accepteerde zoals ik ben. Anderen nemen in zo’n situatie drugs, ik werd depressief. Nu wil ik graag terugkeren in het leven. Op mijn manier. En zonder mijn verleden te vergeten.”

Schalke 04 telde anderhalf miljoen euro neer voor Peer Kluge (29), een middenvelder die uitkwam voor FC Nürnberg. Hij kreeg een verbintenis voor drie jaar en is al de vijfde aanwinst deze winter. De Griekse verdediger Vasilis Pliatsikas (21) scheurde zijn linkerkruisband af. Hij staat zes tot negen maanden buitenspel en dreigt het WK te missen.

Oliver Neuville, die in mei 37 wordt, is de oudste (veld)speler in de Bundesliga en einde contract. De aanvaller van Gladbach wil echter nog doorgaan.

Daniel Van Buyten (32 op 7 februari) wil graag zijn overeenkomst verlengen bij Bayern München. Maar niet voor een jaar, zoals de clubleiding voorstelde. In 2006 kwam de Rode Duivel voor 10 miljoen euro over van de Hamburger SV. Hij speelt er nu zijn beste seizoen ooit. De centrale verdediger scoorde al zeven keer en is basisspeler bij Louis van Gaal. Sportief directeur Christian Nerlinger moet over kostenbesparingen (inzake salarissen) nadenken, ondanks de mooie jaarcijfers.

Oud-international Rudi Völler (49), tegenwoordig technisch directeur bij Bayer Leverkusen, kondigde aan dat zijn trainersloopbaan ten einde is. Alleen nog kortstondig zal de ex-spits terugkeren op de invallersbank.

1899 Hoffenheim zag de Nigeriaanse aanvaller Chinedu Obasi alsnog naar de Afrika Cup vertrekken.

VfB Stuttgart huurt voor een miljoen euro bij Juventus de Italiaanse linkerverdediger Cristian Molinaro (26). Een definitieve aankoop kost vier miljoen euro. Viervoudig Duits international Christian Gentner (24), een flankspeler, verlaat op het einde van het seizoen transfervrij VfL Wolfsburg voor de Schwaben, waar hij eerder al speelde.

Doelman Andreas Luthe (22) blijft tot 2013 bij VfL Bochum, dat ook de Servische middenvelder Milos Maric (27, AA Gent) voor dezelfde termijn contracteerde.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier