Pierre Bilic

Standard lijkt te hervallen in de fouten van vroeger. Bizar, want vorig seizoen konden de Rouches aan den lijve ondervinden hoe je wél weer aanknoopt met de successen van vroeger. In de zomer voor het kampioenschap had de spelersgroep weinig wijzigingen ondergaan. Wat een dergelijke continuïteit aan resultaten oplevert, werd in de maanden daarop voor iedereen duidelijk. Standard bleef tot op het einde strijden voor de landstitel en moest pas in de slotfase de duimen leggen voor Anderlecht. En de Luikenaars zagen hun schitterend seizoen bekroond met een ticket voor de derde kwalificatieronde van de Champions League.

Eindelijk leek Standard geleerd te hebben hoe het moet. Maar kennelijk toch niet : in het vooruitzicht van het nieuwe seizoen werd de spelerskern weer zoals van oudsher ondersteboven gegooid. Alweer is Sclessin in een bouwwerf herschapen. Bij de evaluatie van de troepen voelde het bestuur blijkbaar de behoefte om over te schakelen van een ploeg met het vermogen op scherpe tegenaanvallen waarbij het middenveld vaak werd overgeslagen, naar een team met een meer gebonden samenspel. Hoe dan ook staat de nieuwe coach, Johan Boskamp, voor een zware opdracht.

VERDEDIGING

Met slechts 28 tegendoelpunten lag vooral de verdediging aan de basis van de sterke campagne 2005/06. Die defensie straalde stabiliteit en atletische kracht uit en kon bogen op de ervaring van routiniers als Vedran Runje (uitverkozen tot Doelman van het Jaar), Eric Deflandre, Oguchi Onyewu, Jorge Costa en Philippe Léonard, zonder de veelbelovende bijdrage te vergeten van Mohammed Sarr, of van Ivica Dragutinovic en Mathieu Beda, die Luik verlieten in de loop van het seizoen. Keeperstrainer Claudy Dardenne toonde zich vorig seizoen een waardige opvolger van vader en zoon Jean Nicolay en Christian Piot. Hij werkte goed samen met Runje en nu die naar Besiktas is vertrokken, neemt hij met dezelfde gedrevenheid Olivier Renard en de andere doelmannen onder zijn hoede. Een goede doelman zou Standard wel eens goed kunnen gebruiken, want de verdediging is gevoelig van aanschijn veranderd, al kan Sarr door te bevestigen de club tevredenstellen.

MIDDENVELD

In zijn driftig streven de bal zo vlug mogelijk in de diepte richting aanvallers te sturen, verwaarloosde Standard vorig seizoen geregeld het middenveld. De technische staf vroeg de spelers om het middenveld niet over te slaan, maar kreeg daarin weinig gehoor : een gevolg van het collectieve temperament van het team maar ook van het individuele potentieel in die sector van de ploeg. Boskamp zweert traditioneel bij een systeem met veel activiteit op het middenveld. In dat opzicht is de komst van een jonge god als Steven Defour uitermate belangrijk. Bij Genk demonstreerde hij zijn kwaliteiten als spelverdeler die voor de hele ploeg dacht. De spectaculaire transfer van Defour levert alvast het voordeel op dat deze diamant in de Belgische eerste klasse blijft. Bovendien wordt de Limburger bij Standard omringd door veel routine, vertegenwoordigd door Sérgio Conceição (eindelijk bedaard), Milan Rapaic, Milan Jovanovic en noem maar op. Of de Rouches straks uitpakken met een 4-4-3, een 4-3-3 of een 3-4-3, de kwaliteit van het samenspel zal in hoge mate door één naam worden bepaald : Steven Defour.

AANVAL

Ook al bewees Mémé Tchité Standard met zijn zestien doelpunten (twee minder dan de doelschutterskoning, Tosin Dosumnu van Germinal Beerschot) veel diensten, de Luikenaars scoorden vorig seizoen een pak minder dan Anderlecht (51 doelpunten tegenover 72 voor de Brusselaars). Dat verschil in besluitvaardigheid was mee beslissend in de titelstrijd. Op de koop toe vertrok Tchité naar uitgerekend het Constant Vanden Stockstadion, waar hij enkele jaren geleden nochtans na een test werd afgewezen. Tchité wou zijn contract bij Standard onder geen beding verlengen en de Luiks club verkocht hem liever dan hem later te zien vertrekken zonder er een cent voor te vangen. Al rijst de vraag of Standard Tchité niet beter tot aan de winterstop had gehouden. Want voorin baadt het team niet in weelde ; Boskamp mikt op de beweeglijkheid van zijn aanvallers en op hun fysiek vermogen in de thuiswedstrijden. Waarbij er zeer veel wordt verwacht van Igor De Camargo. Als de Braziliaan erin slaagt Tchité te doen vergeten, zal hij zijn seizoen als geslaagd kunnen bestempelen.

BESLUIT

Boskamp gelooft erin en hij wil er zijn schouders onder zetten : bij zijn komst op Sclessin stak hij niet onder stoelen of banken dat de uitdaging hem bijzonder beviel. Met het karakter van de Nederlander zal er bij de spelers niet veel stijfkoppigheid worden geduld. Boskamp heeft lak aan namen en staat te boek als een trainer die jongeren voluit hun kans geeft. Iemand die een hekel heeft aan zelfverklaarde vedetten in de kleedkamer, kan Standard in de wederopbouw van de ploeg best gebruiken.

PIERRE BILIC