Ranieri vervangt Spalletti bij AS Roma.

Luciano Spalletti is dit seizoen de eerste coach in de Serie A die het voor bekeken houdt. De bookmakers hadden dat niet echt verwacht, want de kans dat de 50-jarige trainer vervroegd zou opstappen, hadden ze op 18 tegen 1 ingeschat. Ze hadden er dus meer op gerekend dan op een ontslag van Cesare Prandelli, Ciro Ferrara en JoséMourinho (30/1) maar minder dan op een van Gennaro Ruotolo (Livorno, 6/1), Giampiero Ventura (Bari, 7,5/1) en Walter Zenga (Palermo, 8/1).

Uiteindelijk bleek de goede verstandhouding tussen de coach, die al sinds 17 juni 2005 aan de slag was, en het clubbestuur minder goed dan gedacht. De 1-3-nederlaag tegen Juventus bleek fataal. In zestien duels tegen Juve kon Spalletti trouwens slechts één keer winnen. Vorig seizoen maakte de coach veel fouten – hij was de gevangene van zijn tactische systeem, bezweek onder de druk en kwam in conflict met een groot gedeelte van de spelerskern – maar had voordien wel meer dan degelijk gewerkt. Hij liet veel spelers vooruitgang boeken, speelde bijwijlen het mooiste voetbal van Italië en miste in 2008 slechts op een haartje na de titel.

Hem ineens met alles overladen, is dus wat kort door de bocht. Spalletti liet weten dat hij door ontslag te nemen veel kapitaal (maar liefst vier miljoen euro) liet liggen. “Ik bleef dus niet voor het geld, zoals velen zegden”, sneerde hij bij het verlaten van de villa van voorzitster Rosella Sensi. Vooral de houding van het bestuur op de transfermarkt stoorde hem. Er kwam geen versterking en het viel Spalletti zwaar dat de club hem spits Fabio Zamblera (19) opdrong, die wordt gehuurd van Newcastle, terwijl hij al twee jaar om een sterke aanvaller smeekt.

Zijn opvolger, Claudio Ranieri (57), was al aangeduid nog vóór Spalletti officieel zijn ontslag had ingediend. Ranieri, een Romein van geboorte, was eerder ook al in 1991, 1997 en 2004 benaderd om coach te worden. Hij zal dit seizoen 2,3 miljoen euro bruto verdienen en volgend seizoen 3,7 miljoen euro. Niet onaardig bij een club die in slechte financiële papieren zit.

International

Fabio Grosso (31)

tekende uiteindelijk een contract voor drie jaar bij Juventus, dat aan Lyon twee miljoen euro betaalde voor zijn overstap. Daar zal eventueel nog een

bonus van één miljoen euro bovenop komen als bepaalde resultaten worden gehaald. De linksback mag rekenen op een jaarsalaris van 1,2 miljoen euro. David Trezeguet (31) kondigde aan dat hij op het einde van het seizoen, als zijn contract afloopt, vertrekt.

Marco Marchionni (29), die niet betrokken wilde worden bij de deal tussen Juventus en Fiorentina rond de transfer van Felipe

Melo, klaagt niet langer over de chantage van het Turijnse clubbestuur. Door de hele affaire kon de rechterflankspeler de aandacht trekken van bondscoach Marcelo Lippi en de 80.000 euro opstrijken die in zijn contract voorzien waren in geval van een selectie voor de nationale ploeg.

De transferperiode bracht AC Milan 55 miljoen euro op. Uitgaande transfers waren goed voor 84,65 miljoen en inkomende voor 29,65 miljoen. Inter deed de tweede beste zaak met een overschot van 37,3 miljoen, vooral te danken aan de overgang van

Ibrahimovic. Daarna volgen Fiorentina (+27,8), Udinese (+27,62) en Roma (+17,7). Ook Atalanta, Siena, Livorno en

Parma boekten een positief transfersaldo. De clubs die een stuk meer uitgaven dan ze binnenkregen zijn Napoli (-48), Juventus (-37,3) en Genua (-34,8). Ondanks de ruime winst uit de transfers, was Milan het enige bedrijf uit de Fininvestgroep van Silvio

Berlusconi dat verlies boekte. Vandaar dat Berlusconi voor het eerst liet verstaan dat hij er niet weigerachtig tegenover zou staan zijn meerderheidsbelang te verkopen.

NICOLAS RIBAUDO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier