Catania kruipt uit een diep dal.

Bij de laatste vier overlevers in de Coppa Italia zit een club die niemand daar bij het begin van het seizoen verwacht had: Catania. De bescheiden Siciliaanse ploeg zette in de kwartfinales Udinese opzij en mag zich nu opmaken voor een prestigeduel tegen AS Roma. Een onverhoopt succes, want toen het team na het seizoen 2005/2006 voor de eerste keer in 22 jaar promoveerde naar de Serie A waren bijna alle kenners ervan overtuigd dat Catania het jaar erop bij de laatste drie zou eindigen. Onder leiding van Pasquale Marino, ironisch genoeg nu coach bij Udinese, eindigde Catania op een mooie dertiende plaats en verlengde zo zijn verblijf in de Serie A. Ook dit seizoen doet de ploeg het goed: halfweg het seizoen staat het team van Silvio Baldini twaalfde, op amper zeven punten van een Europese plaats.

Ook de fans van de Etnei zullen opgelucht ademhalen nu hun ploeg eindelijk in wat kalmere wateren terechtgekomen is, want de laatste twintig jaar stond Catania bijna synoniem met problemen en onrust. Nadat het team 30 jaar lang schipperde tussen Serie A, B en C1 raakte Catania in 1993 in financiële problemen. De ploeg werd door de Italiaanse voetbalbond teruggezet naar de Eccellenza, te vergelijken met onze tweede provinciale. Zes seizoenen later stond het team terug in de Serie C1 en leek het alsof er niks gebeurd was. Tot Catania, met Luis Oliveira in de kern, zich in 2003 weer in het oog van de storm bevond. De club protesteerde tegen een 1-1-gelijkspel tegen Siena, omdat die laatste club een speler had opgesteld die niet speelgerechtigd was. Met dat resultaat degradeerde Catania uit de Serie B. Na veel juridisch getouwtrek werd de Serie B uitgebreid van twintig naar 24 teams, en bleven de Etnei in de tweede klasse. Vorig seizoen was het weer raak, toen een agent om het leven kwam bij rellen tussen Cataniahooligans en de politie na de derby in de Serie A tegen Palermo.

Nu draait de ploeg uit de Siciliaanse havenstad weer goed mee in de hoogste afdeling. Dat hebben ze in grote mate te danken aan spits Gionatha Spinesi. Sinds zijn komst in 2005 scoorde de ex-speler van Bari en Arezzo al 39 keer in 68 wedstrijden, waarvan zeventien keer vorig seizoen. Met Spinesi wil Catania toenadering zoeken tot de subtop, om zo op termijn mee te doen voor de Europese plaatsen.

Naast Catania plaatsten ook Lazio (met Gaby Mudingayi in de basiself tegen Fiorentina), AS Roma (tegen Sampdoria) en Inter zich voor de halve finales van de Coppa Italia. Uitblinker bij Inter was Mario Balotelli, een zeventienjarige spits van Ghanese afkomst die twee keer scoorde. De heenwedstrijden van de halve finales (AS Roma-Catania en Lazio-Inter) worden op zestien april gespeeld, de terugmatchen op zeven mei.

AS Roma haalde als enige eersteklasser geen nieuwe speler tijdens de afgelopen transferperiode. De andere negentien ploegen haalden samen 69 nieuwe spelers.

AC Milan speelde vorige woensdag nog een uitgestelde competitiewedstrijd. Milan won bij Reggina met 0-1, een doelpunt van Alberto Gilardino.

Op het Gala ter verkiezing van de Profvoetballer van het jaar won Kaká (AC Milan) de trofee van beste speler en beste buitenlander. Francesco Totti (AS Roma) is de beste Italiaan, Luciano Spalletti (AS Roma) coach van het jaar.

Diego Armando Junior, de 21-jarige zoon van Diego Maradona voetbalt in de Serie D, bij de bescheiden vierdeklasser Venafro, in de buurt van Napels. Maradona Junior kreeg zijn jeugdopleiding bij Napoli en Genoa.

Lazio kocht op de laatste dag nog stevig in. Bij Newcastle haalde het de Tsjechische verdediger David Rozehnal (27, ex-Club Brugge), van Manchester City keert de Franse verdedigende middenvelder Ousmane Dabo (30) na twee jaar terug. Juventus huurde bij Lazio verdediger Guglielmo Stendardo (26) en kocht bij Liverpool voor elf miljoen de 23-jarige Malinese middenvelder Momo Sissoko. In juni komt de Zweedse verdediger Olof Mellberg, wiens contract bij Aston Villa straks afloopt.

STEVEN VAN DUYSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier