Fred Rutten keert terug naar zijn PSV.

Afgelopen vrijdag maakte de werkgever van Timmy Simons bekend dat Fred Rutten (46) de komende drie seizoenen coach wordt van PSV. Met het vastleggen van de oud-trainer van Schalke 04, die een ontslagpremie van 650.000 euro incasseerde, kreeg de clubleiding de opleider waarnaar de uittredend kampioen al een tijdje op zoek was. Rutten, die door zowel spelers, collega-trainers als bestuurders wordt geroemd omwille van zijn vakkennis en zijn vermogen optimaal rendement te halen uit talentvolle jonge voetballers, moet PSV weer naar de top van het klassement loodsen.

Alhoewel Adrie van Kraaij zijn bevoegdheden behoudt als manager transferzaken en scouting, wordt Rutten straks de belangrijkste man op technisch gebied. Algemeen directeur Jan Reker, de laatste maanden fel gecontesteerd, erkende dat hij wat meer naar de achtergrond zal verdwijnen bij de lampenclub uit Eindhoven.

Met het aanstellen van Rutten, die eind maart werd doorgestuurd bij Schalke 04, willigde de clubleiding dan toch een oude wens van Guus Hiddink in, die zijn toenmalige assistent drie jaar geleden naar voren schoof als zijn opvolger. Maar toen werd er geopteerd voor Ronald Koeman, waarna Rutten succesvol aan de slag ging bij FC Twente.

“Ik ben een gelukkig mens”, opperde Rutten. “Misschien is Guus dat nu ook wel.” Frits Schuitema, de voorzitter van de raad van commissarissen, verklaarde dat Rutten de ervaring miste om als hoofdcoach te fungeren. “Maar nu keken we puur naar de kwaliteit, niet naar charisma. Wij zijn er sterk van overtuigd dat Fred leerde van de tegenslag in Duitsland en alle shit die hij daar over zich heen kreeg. Hij is de man die de continuïteit kan brengen die we zochten.”

Rutten blikte op de persconferentie, waar hij overigens een glas champagne in de hand hield voor de fotografen maar niet klinkte met Reker en ook niet dronk, nog even terug op zijn korte avontuur in Gelsenkirchen. “Je stopt het in je rugzak, neemt het mee en probeert ervan te leren.”

Halve finales KNVB-beker: FC Twente – NAC 4-1; FC Volendam – Heerenveen 0-2. Finale op 17 mei in Rotterdam (De Kuip).

Op verzoek van AZ zal de KNVB de kampioenenschaal pas uitreiken na het thuisduel tegen Heerenveen op 10 mei. Nadat de overeenkomst met de Mexicaanse verdediger Héctor Moreno (21) werd opengebroken tot 2014, gebeurde dat ook met de Finse defensieve sterkhouder Niklas Moisander. De komende weken staan gesprekken gepland met aanvoerder Stijn Schaars en Sébastien Pocognoli. Demy de Zeeuw (interesse HSV) en Moussa Dembélé lieten al weten geen interesse te hebben in een nieuwe verbintenis.

VVV-Venlo keert na één jaar afwezigheidterug in de eredivisie. De ploeg van steunpilaar Ken Leemans won van Haarlem en zag concurrent RKC onderuitgaan bij Fortuna Sittard.

Vitesse en Heerenveen bereikten een akkoord over de definitieve transfer van centrale verdediger Jeroen Drost, die afgelopen seizoen al was gehuurd.

Na vier maanden inactiviteit als gevolg van een rugletsel keerde doelman Kenny Steppe (ex-Germinal Beerschot) terug op het veld bij Heerenveen. Hij speelde al met de invallers.

Anouar Hadouir is voorlopig niet langer welkom bij Roda JC. De aanvaller werd verbannen na een incident op training met doelman Bram Castro. Hij deelde een klap uit aan onze landgenoot, die er een hoofdwonde aan overhield. Ook eind februari had Hadouir al eens slaande ruzie met een ploegmaat.

Fred Rutten maakte al bekend dat onze landgenoot Dries Wuytens, een middenvelder die wordt verhuurd aan De Graafschap, zeker moet terugkeren.

RBC neemt na dit seizoen, om financiële redenen, afscheid van middenvelder Sven Delanoy (25, ex-Willem II). Melvin Fleur (ex-Anderlecht) schakelt over op studies fysiotherapie.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier