Cercle Brugge staat voor een belangrijk seizoen. Vorig seizoen kroop het door het oog van de naald: het eindigde in de reguliere competitie als laatste met slechts 14 punten (op 90), maar redde zich na een tweede trainerswissel alsnog via play-off 3 en de eindronde. Vetokele was verkocht, Rudy rendeerde niet meer, ervaren spelers met veel verdiensten als Jasjtsjoek, Portier, Evens en Vidarsson haakten een voor een af en slechts weinigen van de inkomende transfers konden voor een meerwaarde zorgen. Er moet een nieuwe ploeg gebouwd worden, maar klaar is de vereniging daar nog niet mee. De technische staf werd alvast grondig vernieuwd, er wordt gewerkt aan een nieuwe vennootschap (met een aandelenstructuur) om de financiële mogelijkheden gevoelig te kunnen vergroten, in bevordering werd met Vandamme (19) een jonge derde keeper gehaald, met Etock (20) en Kabananga (24) werden twee talentrijke spitsen zonder eersteklasse-ervaring aangetrokken en van Club Brugge komen met Van Acker (21) en Buysse (26) een nieuwe verdedigende middenvelder en een nieuwe linksachter. In de A-kern verder ook opvallend veel eigen jeugdspelers, zoals AlessioStaelens (18), De Coninck (18), Dewaele (17), Buyl (20), Ameye (19), Goddeeris (21) en Naudts (19).

VERDEDIGING

De doelmannen Verbist en Coppens gaan hun laatste contractjaar in. Over beiden rezen er de voorbije jaren af en toe twijfels, ook vorig seizoen. Een vertrek van een van de twee en de komst van een nieuwe doelman behoren nog tot de mogelijkheden.

In de verdediging tot nu toe één nieuwkomer: Buysse, een offensieve linksachter met ook al internationale ervaring, die daar zekerheid moet kunnen bieden. Wisselmogelijkheden op die positie bieden linksbuiten/linkermiddenvelder D’Haene en Boi, die ook de doublure is voor rechtsback Cornelis. Wils en Mertens vormen het centrum van de verdediging. Over een volwaardig alternatief voor hen beschikt Cercle momenteel nog niet. Dat is een groot risico in een ploeg die vorig seizoen in 30 competitiewedstrijden 65 doelpunten slikte.

MIDDENVELD

Uit de middenste linie zijn twee basisspelers van vorig seizoen verdwenen: Vidarsson is assistent-trainer geworden (en in nood wisselspeler) en Carvalho maakt de voorbereiding mee met de A-kern van Sporting CP. De kans bestaat dat hij alsnog een jaar ter beschikking wordt gesteld. Versterking is ook in die lijn aangewezen. Een middenveld met Van Acker, Van Eenoo en Smolders bevat veel voetballend vermogen, maar zou wel eens kracht te kort kunnen komen. Boi is behalve op de flank ook centraal inzetbaar. Voor Van Roose, 23 intussen, wordt het tijd om te spelen, bij Cercle of elders.

AANVAL

Veel aanvallers misten grotendeels de voorbereiding door blessures: Uchebo, Godee en Etock. Kabananga was tot nu toe de vaste diepe man: een linksvoetige balvaste targetspits. Ook vorig seizoen deed Lorenzo Staelens het na zijn overname van Booy met een targetspits. Dat was toen Uchebo. De vraag is: wat dan met Etock zodra die helemaal in orde is? Hij werd ingehaald als een type Vetokele, nog heel jong, maar met grote intrinsieke kwaliteiten: explosiviteit, werkkracht én techniek. Ook hij is een centrale spits, maar Cercle speelt maar met één centrumspits. Kan Etock ook vanaf de flank renderen? Het is een van de vele vragen die nog beantwoord moeten worden.

CONCLUSIE

De verwachtingen zijn dat Cercle zich nog in elke linie zal versterken. Het voorbije seizoen zorgde voor een verhoogde alertheid. Maar ook voor het besef dat er tijd is en dat er zelfs voor wie in de Jupiler Pro League als allerlaatste eindigt nog een tweede zit is met een reële kans op succes.

DOOR CHRISTIAN VANDENABEELE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier