Lars Ricken bereikt akkoord met Bor. Dortmund.

Borussia Dortmund en oud-international Lars Ricken (31) – hij verzamelde in totaal zestien caps – vonden vorige week woensdag een oplossing voor hun gewijzigde arbeidsverhoudingen. De bruggen met de aanvallende middenvelder werden niet definitief opgeblazen, want beide partijen blijven samenwerken. Volgens de nieuwe afspraken eindigt de verbintenis van de profvoetballer op 31 december 2007 in plaats van 31 juni 2009.

Vanaf 1 januari verruilt Ricken dan zijn bestaan als topsporter voor een kantoorbaan. Hij moet immers op termijn de marketingpool voor zijn rekening nemen en daarom in eerste instantie een stageperiode van achttien maanden volgen. “Ik kijk ernaar uit dat ik ook na mijn actieve loopbaan bij de club van mijn hart aan de slag mag blijven.”

Borussia Dortmund zat al een tijdje in zijn maag met Ricken. Door problemen met hoofdtrainer Thomas Doll kwam de offensieve middenvelder niet meer in aanmerking voor de hoofdmacht. Voor zijn vorstelijke salaris speelde hij zijn wedstrijden met de amateurs van de Borussen in de Regionalliga. Dat mag hij straks blijven doen. Maar als er een andere sportieve uitdaging zich aandient, wil hij voor die kans gaan. “Daar maak ik geen geheim van.”

Iedereen zal zich Ricken blijven herinneren als de jonge invaller die op 28 mei 1997 tot de held van Borussia Dortmund uitgroeide. Tijdens de finale van de Champions League, tegen Juventus, leidde hij zijn ploeg na twee doelpunten van Karl-Heinz Riedle met een treffer in de 71ste minuut naar de 3-1-zege. Maar de ontwikkeling van de toen twintigjarige aanvallende middenvelder tot een echte vedette van de Bundesliga bleef als gevolg van veelvuldig blessureleed achterwege.

Dat hij nu een dergelijke baan krijgt aangeboden, heeft net als bij sportief manager Michael Zorc te maken met zijn achtergrond. Ricken speelt sinds 1990 onafgebroken voor Borussia Dortmund en kwam in totaal aan 301 Bundesligaduels, waarbij hij 49 doelpunten maakte. Hij blijft ongemeen populair bij de supporters sinds zijn loopbaan midden de jaren negentig als een komeet de lucht inschoot. Ricken lijkt dus de ideale verbindingspersoon met de fans en een geknipt uithangbord voor de volksclub, die sportief en financieel al een paar jaren moeilijke tijden beleeft.

Jens Lehmann (38) vierde tegen Cyprus zijn vijftigste cap voor de Mannschaft. De doelman sluit niet uit dat hij tijdens de winterstop vertrekt bij Arsenal. MSV Duisburg is geïnteresseerd. Onder impuls van een hypergemotiveerde Lukas Podolski, die links voorin speelde, werd het in een uitverkochte AWD-Arena van Hannover (44.500) 4-0, na treffers van Fritz, Klose, Podolski en Hitzlsperger.

De Braziliaanse centrale verdediger Lucio (Bayern München) kreeg voor zijn elleboogstoot tegen Ludovic Magnin (VfB Stuttgart) een schorsing voor vier speeldagen opgelegd. De jaarwinst bedroeg 18,9 miljoen euro. Met 225,8 miljoen euro werd een recordomzet genoteerd. De Beierse grootmacht telt ondertussen 135.752 geregistreerde leden. Marcell Jansen (linkeren- kel) komt voor de winterstop niet meer in actie.

Hamburger SV contracteerde de Nigeriaanse jeugdinternational Macauley Chrisantus (Abuja FC), een absoluut toptalent. Hij tekende een amateurovereenkomst, die in augustus 2008 – wanneer hij achttien wordt – wordt omgezet in een meerjarig profcontract. Afgelopen jaar werd hij met zeven goals topschutter van het in Zuid-Afrika afgewerkte WK onder zeventien jaar.

Tweedeklasser Kaiserslautern nam afscheid van manager Michael Schjönberg.

Schalke 04 is al bezig met volgend seizoen. Ze verzekerden zich al van de komst van middenvelder Albert Streit, die voor vier jaar tekende en wordt overgenomen van Eintracht Frankfurt.

Bernd Schneider (33) keerde na twee maanden terug op het trainingsveld van Leverkusen. Een knieblessure hield de middenvelder zolang aan de kant.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier