Vitesse blijft via de nacompetitie in de Eredivisie.

Er was opluchting, eerder dan ontlading. “Dit was een verschrikkelijk jaar. Een verloren seizoen, net geen rampjaar. Want daar had je van kunnen spreken als we waren gedegradeerd”, verklaarde routinier Bert Konterman in De Telegraaf. Gezien de ontberingen liet de oud-international alle ruimte voor twijfel over een vervolg van zijn loopbaan in het Gelredome. “Ik moet de komende weken alles eens goed op een rijtje zetten”, zei de ex-speler van Glasgow Rangers. “Nu we veilig zijn, wil ik eerst wel eens weten wat de club volgend seizoen wil doen.”

Financiële hulp van buitenaf zal er nauwelijks meer komen, tenzij er een onverwachte mecenas, zoals Karel Aalbers in het verleden, naar voor treedt. “Je kan niet verwachten dat altijd dezelfde mensen in de bres springen”, vertelde technisch manager Jan Streuer. “We hebben nu zestien man in de selectie. Daar moeten er zeker vier of vijf bij. We zullen het vooral in de transfervrije spelers moeten zoeken : we worden nu vooral geregeerd door de centen. Het is nu eenmaal niet anders”, kent ook hij zijn beperkingen.

De vertrekkers zijn intussen bekend : Tim Cornelisse (FC Utrecht), Jim van Fessem, Kalle Sone, Ricky Bochem (Helmond Sport) en Raymond Fafiani (FC Twente). Doelman DragoslavJevric wil en mag zijn biezen pakken. Paulo Rink heeft een doorlopend contract. Maar de Braziliaans-Duitse spits, die schermt met vier aanbiedingen, moet zijn gedrag verbeteren om bij de club uit Arnhem te kunnen blijven. De situatie rond voetbalveteraan Peter van Vossen, die in ieder geval nog een seizoen wil doorgaan op het hoogste niveau, is nog niet echt duidelijk. Tot nu toe werd alleen doelman Gino Coutinho (NAC) aangeworven.

“We willen ook wat doen,” gaf trainer Edward Sturing aan. “Met dit elftal zijn we twee jaar lang laag geëindigd. Maar in drie seizoenen tijd hebben we ook 24 spelers moeten verkopen. Begin dit seizoen : zeven man weg, slechts één terug. En dan moet je nog met Jan en alleman in discussie over het aantrekken van Bert Konterman. Zelfs de directeur van Gelredome bemoeide zich ermee.”

Vitesse heeft volgens zijn coach nood aan mentaliteit, vechtlust en fysieke strijd. “Als ik voetballer was, zou ik ook willen weten waar ik aan toe was. Dan had ik ook geen zin in nog een seizoen als dit.” Jan Streuer weet dus wat hem te doen staat. (FV)

DE GRAAFSCHAP keerde na een jaar, via de nacompetitie, terug in de Eredivisie. FC Volendam degradeert. RINUS MICHELS werd door de Nederlandse voetbalbond uitgenodigd om Oranje te vergezellen op trainingskamp in het Zwitserse Lausanne. PAUL BOSVELT werd opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Mark van Bommel (achillespees). OLAF LINDENBERGH (30) verlengde zijn overeenkomst bij AZ met drie jaar. FEYENOORD contracteerde de Tunesische international Karim Saidi (21), een centrale verdediger van Club Africaine de Tunis, voor vier jaar. AJAX haalde doelman Hans Vonk (34) transfervrij weg bij Heerenveen. Hij is de opvolger van Sander Boschker (33), die terugkeert naar FC Twente. FC UTRECHT versterkte zich voor drie seizoenen met de Franse centrale verdediger David di Tommaso (24) van Sedan. PSV legde de Australische doelman Nathan Coe (20) van Inter voor drie jaar vast. FC GRONINGEN kreeg van de arbitragecommissie de toestemming om Regilio Vrede per 15 juni te ontslaan. (FV)

FV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier