Gary Lineker hekelt de rol van makelaars in het Engelse voetbal.

Hij is anchorman van Match of the Day en heeft als ex-international ook heel wat aanzien. Als Gary Lineker wat zegt, klinkt dat dan ook als een klok, zeker als hij zijn eigen wereldje hekelt. En dat deed de oud-spits in één van zijn columns in de Sunday Telegraph, één van de Britse kwaliteitskranten. Toen Harry Kewell in 2003 verhuisde van Leeds naar Liverpool, nam Lineker in een column scherp de rol van makelaars op de korrel. Lineker hekelde met name de betrokkenheid van personen die niet over een Fifalicentie beschikken, maar wel grof geld verdienden aan de transfer. Netjes deed hij alles uit de doeken, waarop Kewell naar de rechtbank stapte.

De Australiër kostte de Reds ongeveer 7,5 miljoen euro. Van dat bedrag stortte het noodlijdende Leeds, dat spelers moest verkopen om te overleven, meteen drie miljoen euro door aan Max Sports, de maatschappij voor wie Kewells persoonlijke makelaar Bernie Mandic werkte. Liverpool moest zelf ook nog eens 1,6 miljoen euro commissieloon betalen aan CSI : een maatschappij die wordt gerund door Nicola, de broer van Bernie, die wel een licentie heeft en als tussenpersoon fungeerde. Kortom, hekelde Lineker, bij deze overgang ging de helft van het transferbedrag naar tussenpersonen. Een schande voor het wereldje.

Kewell, die werd afgeschilderd als de zot in het kaartspel, nam de kritiek niet en stapte naar de rechtbank. Hij voelde zich in zijn eer gepakt. Donderdag kon de jury evenwel geen eensgezindheid bereiken en kwam het niet tot een veroordeling. Maar daarmee is de zaak niet van de baan. De affaire kwam weer in de media en bij de Sunday Telegraph vroeg de FA de stukken van Lineker op. Die komen met getuigenissen en al in een dossier dat de FA aan de Fifa wil overmaken. Die moet zich dan maar eens buigen over de rol van makelaars, al dan niet erkend.

In principe kunnen clubs die zaken doen met niet-erkende makelaars worden gestraft, al beweerde Bernie Mandic dat het geld dat Leeds doorstortte niks had te maken met de transfer van Kewell, maar met eerdere prestaties voor het team in Australië. Vraag is of de FA tegen topclubs optreedt. Ja, zegt de Engelse bond desgevraagd. In januari handelde Arsenal de transfer van de Nederlandse sensationele belofte Quincy OwusuAbeyie af met een Nederlandse makelaar zonder licentie. Die was wel medewerker van 4 sports management, een erkend bureau, maar Arsenal kreeg van de FA toch 16.000 euro boete. Bovendien kreeg de club een voorwaardelijke schorsing van twee jaar op transfers. (PTK)Van alle Engelse ploegen hield Liverpool als winnaar van de Champions League het meeste over aan de voorbije Europese campagne, zijnde 30,6 miljoen euro. Chelsea kreeg als halvefinalist 28 miljoen euro. Opmerkelijk : omdat de Engelse tv meer betaalt dan de Italiaanse, verdiende Chelsea meer dan verliezend finalist AC Milan (26,2 miljoen euro). Arsenal werd 23,4 miljoen euro rijker, Manchester United, dat in hetzelfde stadium werd uitgeschakeld maar minder won, slechts 16,3 miljoen euro. In deze cijfers zijn uiteraard geen inkomsten uit ticketing inbegrepen. Transfersnieuws : Scott Parker trekt van Chelsea naar Newcastle, El-Hadji Djouf van Liverpool naar Bolton, Roy Caroll van Manchester United naar West Ham, Laurent Robert van Newcastle naar Portsmouth, Vladimir Smicer van Liverpool naar Bordeaux, Jon Stead van Blackburn Rovers naar Sunderland. Dean Routledge verhuist van Crystal Palace naar Tottenham, dat ook achter topschutter Andy Johnson (22 goals) vist. (PTK)

PTK

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content