Vorige week startte een nieuwe NBA-editie.

Vorig seizoen kende de NBA een geweldige apotheose met in de finale een clash tussen de Boston Celtics en de LA Lakers, de twee meest legendarische teams uit de Amerikaanse basketgeschiedenis. Uitein-delijk won Boston de titel dankzij zijn supersterrentrio Kevin GarnettRay AllenPaul Pierce.

Het team werd grotendeels bijeengehouden. Dus wordt bij het begin van het seizoen 2008/09 weer in de richting van Garnett en co gekeken voor de hoofdprijs. Rik Samaey, Belgisch basketmonument en commentator bij de NBA-verslagen op Prime Sport, nuanceert: “Ik wil het allemaal nog eens zien, hoor. Ze haalden geen versterking in en lieten met James Posey een belangrijke pion vertrekken, waarmee ze de concurrentie eigenlijk de kans geven om terrein te winnen op hen.” De Lakers dan maar? Ook een team dat bijeenbleef en waar Kobe Bryant nu bovendien steun krijgt van de twee torens Pau Gasol en Andrew Bynum. Bynum begon vorig seizoen ijzersterk aan de competitie, maar viel in januari uit met een zware blessure. Het feit dat hij nu weer fit is, maakt voor veel NBA-volgers de Lakers tot dé titelfavoriet. “En terecht”, merkt Samaey op. “Eigenlijk had ik vorig seizoen al verwacht dat ze Boston dichter op de hielen zouden zitten. Met én Bynum én Gasol kunnen ze ook twee verschillende systemen hanteren. Maar ik wil ook de Phoenix Suns en de Houston Rockets tippen. Met Terry Porter als nieuwe coach van Phoenix waait er een frisse wind en ze haalden vorig seizoen Shaquille O’Neal. Ik vermoed dat dat niet is om uit te bollen. Wat Houston betreft: zij deden met het inhalen van Ron Artest misschien wel de beste transfer van afgelopen zomer. En ja, San Antonio mag je ook nooit afschrijven. Al is het heel moeilijk pronostikeren in het westen, dat sowieso de moeilijkste en strafste reeks blijft.”

Valt er in de Eastern Conference dan niets te beleven? Integendeel, zo vindt Samaey: “Ik hoop vurig dat New York weer terugkeert op het voorplan. Een stad en een stadium zoals de Madison Square Garden verdienen absoluut meer dan wat daar de laatste jaren te zien was. Met Mike D’Antoni als coach moet dat kunnen. Al zullen ze daar al heel blij zijn als ze dit jaar de helft van hun wedstrijden winnen.”

De NBA, dat is natuurlijk ook een circus dat leeft bij de gratie van zijn vedetten. LeBron James, Kobe Bryant (vorig seizoen MVP), Kevin Garnett, en voeg daar voortaan ook maar Chris Paul en Dwyane Wade bij. “Paul is jong en zeker dé topguard voor de toekomst”, beweert Samaey. “Hij kan New Orleans als titelkandidaat profileren, zeker nu ze daar ook Posey binnenhaalden. Verder verwacht ik dit seizoen de weder-opstanding van Dwyane Wade, voor wie ik een zwak heb. Ik zag hem in Londen en Parijs aan het werk in de pre-season en ik kan zeggen: hij oogde weer fris en atletisch. Ik ben benieuwd.” Wij ook …

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier