Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Portsmouth: na Hart, nu Grant.

Toen Avram Grant in september 2007 Chelsea ging coachen, was Manchester United zijn eerste tegenstander. Toen Grant in mei 2008 afscheid nam in Londen was Man. United zijn laatste tegenstander: de CL-finale verloor hij met strafschoppen. En wie was zaterdag de eerste tegenstander van de 54-jarige Israëliër? Juist: Man. United. Portsmouth had geen schijn van een kans, Wayne Rooney scoorde drie keer.

De werkgever van Anthony Vanden Borre is bezig aan een rotjaar. Portsmouth staat al sinds augustus onderin, wegens financiële moeilijkheden. Het ging op een paar weken tijd al twee keer over in andere handen. En het mag nog altijd geen transfers doen. Zelfs niet van vrije spelers, omdat het openstaande schulden heeft aan andere ploegen. Een situatie die men met het oog op januari zo snel mogelijk wil regelen, want Portsmouth verliest dan een reeks spelers aan de Afrika Cup: de Ivoriaan Aruna Dindane, de Nigerianen Kanu en Utaka en de Algerijnen Belhadj en Yebda zijn er dan haast een maand niet bij.

Grant werd er in september aangesteld tot directeur voetbal. Hij wordt nu de opvolger van Paul Hart, de eerste manager die dit seizoen werd ontslagen. Hij was de persoon die vorig seizoen de ploeg weer in rustig vaarwater leidde, toen de opvolging van Harry Redknapp (naar Tottenham) in eerste instantie werd verzekerd door ex-international Tony Adams, maar dat faliekant dreigde af te lopen.

Voor hij naar Chelsea vertrok, was Grant al directeur voetbal bij de club die toen in handen was van de Israëliër Alexandre Gaydamak. Nu komen de geldschieters uit de Golfregio, maar op de achtergrond blijft dezelfde figuur aan de macht: spelersmakelaar Pini Zahavi. Hij bracht de investeerders aan en was de man die Grant bij Chelsea introduceerde.

Portsmouth won dit seizoen nog maar twee keer. Het speelde maar één keer gelijk, maar volgens Grant, de vierde sportieve baas in dertien maanden, zijn de spirit en de sfeer in de kern uitstekend en is er voldoende kwaliteit om uit de degradatiezone te raken.

De Kameroense verdedigende middenvelder Alexandre Song (22) verlengde bij Arsenal tot 2014. Kieran Gibbs liep tegen Standard een breuk in een voetbeentje op. De verdediger is acht weken out. Robinvan Persie zal na een enkeloperatie vijf maanden out zijn.

Wayne Rooney (24, Manchester United) onderhandelt over een nieuwe monsterverbintenis. De spits ligt nog twee jaar onder contract. Ritchie De Laet haalde twee weken na elkaar de invallersbank. Ryan Giggs scoorde zaterdag zijn 100e in de Premier League.

Blackburnmanager Sam Allardyce (55) moest onder het mes na hartproblemen.

Liverpool liet na de uitschakeling voor de CL weten dat Benítez niet wordt ontslagen. De Spaanse manager verlengde vier maanden geleden nog zijn contract met vijf jaar, maar is bezig aan een moeilijk seizoen. Om aan cash (100 miljoen euro) te komen, wil de ploeg de komende maanden een kwart van de aandelen op de markt brengen. De Nederlandse international Ryan Babel vindt dat hij te weinig speelkansen krijgt en wil in januari weg. Bayern München is een mogelijkheid.

Sir Dave Richards, de voorzitter van de Premier League, stapte op bij het organisatiecomité dat het WK 2018 naar Engeland wil halen. Het rommelt daar al een tijdje. In Zuid-Afrika zal deze week David Beckham het uithangbord zijn van de Engelse kandidatuur. Portsmouth trok zich vorige week terug uit de lijst met kandidaat-steden voor de organisatie. Omdat er per stad maar twee stadions mogen zijn, komen in Londen alleen Wembley en Arsenal in aanmerking. In totaal willen 15 steden wedstrijden: naast Londen ook Manchester, Liverpool, Birmingham, Leeds, Derby, Hull, Newcastle-Gateshead,

Nottingham, Plymouth, Leicester, Milton Keynes, Sheffield, Sunderland en Bristol. Op 16 december maakt men een keuze voor tien steden.

PETER T’KINT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier