Gladbach keert terug naar de Bundesliga.

Het verblijf van Borussia Mönchengladbach in het vagevuur van de Duitse tweede klasse beperkte zich tot een seizoen. Vorige week, na de 3-0-zege tegen SV Wehen, werd de promotie door Filip Daems (29, ex-Geel en -Lierse) – die een vaste stek had als linkerverdediger en in december zijn overeenkomst met drie jaar verlengde – en zijn ploeggenoten uitbundig gevierd met het nodige bier en de bijhorende douches. Het was de Nederlandse trainer Jos Luhukay (44), nog altijd niet bepaald de beste vriend van Bernd Thijs en Wesley Sonck, die de traditieclub aan dit succes hielp.

De titel van de Fohlen is verdiend, want de ploeg prijkt sinds de negende speeldag op kop van het klassement en kan de mooiste cijfers voorleggen. Daems en co boekten niet alleen de meeste overwinningen, door hun aanvallende spelstijl maakten ze ook de meeste doelpunten. Gladbach blijft een populaire club, die op verplaatsing meestal 5000 fans meebrengt en thuis voor gemiddeld 40.000 toeschouwers (op een maximale capaciteit van 54.000) kan aantreden. Dat de club populair is, werd afgelopen zondag nogmaals bewezen, want op de oude markt stonden 100.000 uitzinnige mensen.

Sportief directeur Christian Ziege, die een jaar geleden de doorgestuurde Peter Pander opvolgde, hoedde zich voor een uitgesproken euforiestemming. De Duitse oud-international verrichte met Luhukay enkele geslaagde transfers. Gladbach kreeg een nieuw gezicht. Onbekende voetballers groeiden uit tot sterkhouders: de Canadese aanvaller Rob Friend maakte al zeventien doelpunten, Marcel Njdeng bleek belangrijk bij stilstaande fasen en de Nederlander Roel Brouwers leidde de verdediging. Het aankoopbeleid vertoonde geen enkele fout. Bovendien ontbolsterde talent Marko Marin (19) en ontpopte international Oliver Neuville (35) zich tot de leidersfiguur. “Ik voel me zo fit als een achttienjarige”, verklaarde de pocketspits, die nog een jaartje doorgaat. “Onze teamgeest maakte het verschil”, beweert Ziege. “Daarom zullen we slechts vijf nieuwe spelers aanwerven.”

Het budget van Gladbach wordt straks opgetrokken van 17 naar 27 miljoen euro. “We zijn niet rijk, maar wel gezond”, reageerde bedrijfsleider Stephan Schippers. “Ronkende namen, zoals in het verleden met Elber, moet je hier niet meer verwachten. We leerden uit onze fouten.”

Christian Lell (23) zag zijn jonge status van vaste waarde bij Bayern München beloond worden in een nieuwe verbintenis voor twee jaar. Lucio onderging een operatie aan zijn rechteronderbeen om een einde te maken aan de spierklachten bij de Braziliaanse centrale verdediger. Martin Demichelis (27) kreeg geen toestemming om voor Argentinië uit te komen op de OS in Peking.

Hamburger SV mist door het 0-1-verlies tegen Werder Bremen de voorrondes van de Champions League. De Nederlander Martin Jol (52) zal meer dan waarschijnlijk Huub Stevens opvolgen, Zeljko Petrovic wordt zijn assistent-trainer.

Oud-doelman Thomas Ernst (40) wordt de nieuwe manager van VfL Bochum.

Het aflopende contract van de Bosnische middenvelder Zlatan Bajramovic wordt door Schalke 04 niet verlengd. Door blessureleed kwam de international afgelopen seizoen niet veel aan spelen toe. De jonge talenten Carlos Zambrano (18), een Peruviaanse linkerverdediger, en Levan Kenia (17), een Georgische centrale middenvelder, blijven tot 2012.

Oud-international Jörg Böhme (34, Arminia Bielefeld) moet door een slepende knieblessure zijn actieve loopbaan per direct beëindigen. De temperamentvolle middenvelder gaat aan de slag als assistent-trainer van het amateurteam.

De Marokkaanse middenvelder Mimoun Azaouagh (25), die door Schalke 04 sinds de winterstop was uitgeleend aan VfL Bochum, kreeg daar een contract tot 2012.

Andreas Görlitz (26), een verdediger die door Bayern München was verhuurd aan Karlsruhe, blijft nog een seizoen langer.

FRéDéRIC VANHEULE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier