Real Madrid walste over de tegenstand heen.

Terwijl vorig seizoen nog tot de laatste minuut van de slotwedstrijd moest worden gewacht om de kampioen te kennen, liet Real Madrid dit keer al voor het einde van de competitie zijn traditionele rivalen achter zich.

De 31ste titel uit de clubgeschiedenis is een mooi succes voor coach BerndSchuster, die vorige zomer FabioCapello opvolgde en zo voor het eerst aan de slag was bij een grote club. De Duitser, die van Getafe overkwam, bracht weer teamgeest bij de Koninklijke en stelde het collectief voorop. De periode van de Galácticos lijkt in de Spaanse hoofdstad definitief voorbij. Real speelde wel niet altijd even offensief als vroeger, want Schuster bouwde in eerste instantie aan een stevige verdediging. De aanwerving van de Braziliaan Pepe, die zonder dat daar veel heisa mee gepaard ging overkwam van FC Porto, was een schot in de roos. Hetzelfde geldt voor de Argentijn GabrielHeinze. Een andere Braziliaan, de linksachter Marcelo die in de loop van het seizoen overkwam van Fluminense, was eveneens nuttig om voor de opvolging te zorgen van RobertoCarlos. FabioCannavaro, die in 2006 de Gouden Bal kreeg nadat hij met Italië ook wereldkampioen was geworden, was al meer vertrouwd met de Liga. SergioRamos, die eigenlijk een centrale verdediger is, speelde vaak als rechtsachter waar hij indruk maakte met zijn offensieve rushes. En als het een beetje vierkant draaide, kon Real altijd rekenen op de huzarenstukjes van doelman IkerCasillas, die een werkelijk uitzonderlijk seizoen speelde.

Op het middenveld recupereerde MahamoudouDiarra enorm veel ballen en Guti ontpopte zich tot de beste assistgever van de Spaanse competitie. De Nederlanders WesleySneijder en ArjenRobben kwam omwille van veelvuldige blessures helaas niet zo veel aan de bak.

Vooraan bleef RuudvanNistelrooy vaak scoren. Tot aan zijn enkeloperatie midden maart scoorde de Nederlander twaalf keer. Aanvoerder en boegbeeld Raúl nam nadien, ondanks zijn verwijdering uit de Spaanse nationale ploeg, de rol van topscorer over. En tot slot was Robinho, die vorig seizoen weinig speelgelegenheid had gekregen, een ontdekking. De Braziliaanse international liet met zijn snelheid en creativiteit een frisse wind waaien op de linkerflank.

Santiago Cañizares, David Albelda en

Miguel Angel Angulo,

die door Ronald

Koeman uit de A-kern van Valencia waren gezet,

werden er door de nieuwe coach Voro weer in opgenomen!

Voor volgend seizoen bestaat er belangstelling voor Gregorio Manzano,

de oud-trainer van Mallorca.

Ivan Ramis (22), een centrale

verdediger van Mallorca, verlengde zijn

contract voor drie bijkomende seizoenen.

Raúl Tamudo (30), de spits van

Espanyol, is als gevolg van een

adductorenblessure voor minstens twee weken niet inzetbaar.

Nadat in Betis-Athletic Bilbao de

bezoekende doelman een projectiel op het hoofd kreeg, is de straf die erin bestond dat Betis niet in het eigen Ruiz de Loperastadion mag spelen, teruggebracht

tot een speeldag.

Real Madrid zou belangstelling hebben voor Michaël Essien van Chelsea en

David Villa, de spits van Valencia. Voor die laatste wil de kampioen 35 miljoen euro neertellen of 25 miljoen euro en

Julio Baptista. De 25 spelers van de

A-kern ontvingen voor de titel een premie van 360.000 euro.

Michael Laudrup is nadrukkelijk in beeld als nieuwe coach van Barcelona.

Dat verklaarde althans Getafevoorzitter Angel Torres: “Na Bernd Schuster naar Real Madrid, is het de beurt aan Barça

om onze trainer weg te halen.”

Barcelonamiddenvelder Andrés Iniesta, die sukkelt met een ontsteking aan de meniscus van de linkerknie,

weigerde een nieuwe infiltratie om te kunnen spelen. Hij wil graag naar het EK en schuwt verdere risico’s.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier