Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Raf Willems, Social Projects Manager van Beltomundial 2018 en drijvende kracht achter het project ‘Met de bal van de straat naar de school’, een samenwerking tussen de Pro League en SOS Kinderdorpen, roept op om het door een aardbeving getroffen Haïti te helpen in de vorm van een ‘Belgisch voetbalsteunfonds Manu Sanon‘.

“Sanon werd wereldberoemd door zijn doelpunt tegen Italië op het WK van 1974”, schrijft hij op zijn weblog www.redhetvoetbal.net. “Hij versloeg, na een mooie ren en knappe schijnbewegingen, Dino Zoff en verbrak diens record van 1142 minuten zonder tegendoelpunt. Sanon dompelde Haïti onder in een langdurige carnavalssfeer. Een collectieve hap naar adem, als reactie op de dictatuur van Duvalier, de wrede Baby Doc. Voetbal kreeg in Haïti een ondergrondse allure. De Haïtiaanse diaspora beschouwde de matchen van het nationale team als een oncontroleerbare, creatieve kracht. Met Sanon als uitblinker: 47 doelpunten in 106 interlands.

“Zijn WK-goal openbaarde als het ware het bestaan van Haïti aan de wereld. Sanon verdiende er een transfer mee naar Beerschot. Hij speelde er van 1974 tot 1980 en won in 1979 de beker van België. Met een ongrijpbare actie leidde hij het winnende doelpunt in. Vooral het samenspel met Juan Lozano zorgde voor spektakel. In de 35-jarige geschiedenis van het Belgische profvoetbal verdient Sanon meer dan een bijzondere vermelding. Pelé nam hem zelfs op in zijn persoonlijke top 100 van het WK. Sanon voetbalde ook nog in de Verenigde Staten en verdiende in 1999 de trofee ‘Haïtiaanse atleet van de eeuw’. Zijn populariteit kende geen grenzen.

“In 1998 stichtte hij de Fondesa: Fondation Emmanuel Sanon. Fondesa wilde jongeren van de straat houden, hen preventief behoeden voor criminaliteit en drugsgebruik, hen een veilige omgeving aanbieden. Met het voetbal als hulpmiddel. Boegbeeld Sanon steunde ook Fútbol para la Vida, een campagne rond het vermijden van hiv en aids.

“In 2008 overleed hij aan kanker. Bij zijn begrafenis werd hij herdacht als ‘ un objet d’art du football haitien‘. Ik weet niet of Fondesa vandaag nog bestaat. Het lijkt me wel het moment om een Belgisch Steunfonds Manu Sanon op te richten en zijn geest nieuw leven in te blazen. Komaan Pro League, komaan SOS Kinderdorpen, komoan Beirschot! Met de bal van de straat naar de school. In de spirit van Sanon.” S

JAN HAUSPIE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier