Hij keek ons glimlachend aan. “Jullie hebben niet veel om over te schrijven, hé.” Trouw staat hoog in het vaandel van bondscoach Aimé Anthuenis en dus bleef zijn nationale selectie ongewijzigd. Mét FrédéricHerpoel dus, ook al had die de coach verwittigd in een privé-gesprek dat hij ermee ophield als international. Door hem toch te selecteren dwong Anthuenis de Gentse doelman zijn standpunt openbaar te maken. Wat Herpoel prompt deed. Na de disputen met Sven Vermant, Emile Mpenza en Daniel VanBuyten is Herpoel de vierde Rode Duivel die botst met de bondscoach.

Een gebrek aan respect, voelt Herpoel bij de bondscoach. In principe spreekt elke selectie dat tegen. Herpoel telt in totaal 39 selecties en werd vrijdag door Anthuenis voor de 20e keer opgeroepen. Als je als bondscoach niet gelooft in de kwaliteiten van iemand doe je dat niet. Maar spelen deed hij weinig, tot zijn grote ergernis sprong elke keer wel iemand anders over zijn hoofd. En dat stelde Herpoel, die al een jaar speelt met de gedachte om ermee te kappen, wél teleur.

De interland in Duitsland van 31 maart 2004 was een breekpunt. Anthuenis vraagt van een doelman présence in zijn doelgebied en werd op dat vlak door Herpoel teleurgesteld in deze met een noodploeg afgewerkte vriendschappelijke interland (3-0-verlies). Na de match pakte de bondscoach de nog voor het uur gewisselde keeper daarover in de kleedkamer keihard aan. Dat raakte Herpoel zwaar. Zes keer werd hij nadien nog opgeroepen, maar een seconde speeltijd zat er niet meer in. Het gebrek aan perspectief beu hekelde Herpoel al in december 2004 in Le Soir. Hij zei toen onder meer dat de hele staf tijdens een interlandvoorbereiding zelden of nooit tot hem het woord richtte. Al bij al is het dus verwonderlijk dat het gedoe nog zo lang aansleepte. (PTK)

De selectie

Doelmannen : Silvio Proto (Anderlecht) en Jan Moons (Genk).

Verdedigers : Vincent Kompany, Anthony Vanden Borre en Olivier Deschacht (Anderlecht), Olivier Doll (Lokeren), Philippe Léonard (Standard), Daniel Van Buyten (Hamburg) en Jelle Van Damme (Werder Bremen).

Middenvelders : Roberto Bisconti (Nice), Philippe Clement (Club Brugge), Koen Daerden (Genk), Karel Geraerts (Standard), Yves Vanderhaeghe (Anderlecht) en Timmy Simons (PSV Eindhoven). Bart Goor (Anderlecht) komt na de wedstrijd tegen Bosnië bij de kern voor de match tegen San Marino op woensdag 7 september.

Aanvallers : Thomas Buffel (Glasgow Rangers), Mbo Mpenza (Anderlecht), Emile Mpenza (Hamburg), Luigi Pieroni (Auxerre) en Kevin Vandenbergh (Genk). Emile Mpenza was zondag nog onzeker, hij is geblesseerd aan het onderbeen.

Raoul De Groote

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier