Bologna kan via de Intertotobeker opnieuw de Uefacup in.

Niemand die op de autoweg van het Tsjechische Teplice naar Bologna aanvoerder Beppe Signori te voet tegenkwam. Opgelucht zag de spits hoe zijn team ook zonder hem moeiteloos afstand nam, nadat Bologna thuis al met 5-1 had gewonnen. “Als we er nu nog uitgaan, stap ik te voet terug van Teplice naar Bologna”, liet de topschutter vooraf optekenen. Het zal voor een volgende keer zijn.

Gisteravond ontmoette Bologna in de finaleronde van de Intertotobeker al Fulham, dat vorige week nog middenvelder Pierre Wome overnam In de zomer van 1998 leidde een geslaagd Intertoto-avontuur Bologna bijna tot de finale van de Uefacup, maar in extremis sneuvelde het in de halve finale tegen Marseille. Eén seizoen later werkte het zijn laatste Europese campagne af. Daarbij schakelde het wél Anderlecht uit, maar verloor vervolgens van Galatasaray.

De vroege campagne lokt opvallend veel volk : vijftienduizend kijkers per thuismatch in volle zomer is een verrassend aantal voor de rood-blauwen. Francesco Guidolin is ern nog altijd trainer, hij begint straks al aan zijn vierde seizopen. Sterkhouder blijft nog altijd oud-international Signori, die dit seizoen de kaap van tweehonderd doelpunten in de Serie A wil overschrijden. Andere opvallende spelers zijn ex-internationaal en doelman Gianluca Pagliuca en de Argentijnse spits Julio Ricardo Cruz, die twee jaar geleden werd overgenomen van Feyenoord.

Vorig jaar eindigde Bologna zevende, nadat het lang onverwacht uitzicht had op een rechtstreeks Uefacupticket. Ontdekking van het jaar was middenvelder Matteo Brighi, die door Juventus uitgeleend was en intussen naar Turijn terugkeerde. Brighi wordt verwacht in de preselectie van de nationale ploeg voor de komende EK-kwalificatiecampagne. Grote namen werden niet ingekocht. Ook Bologna moet eerst verkopen voor het gaat shoppen. Verdediger Michele Paramatti keerde na twee jaar terug van Juventus, middenvelder Leonardo Colucci van Verona is met 1,8 miljoen euro de duurste aankoop.

De club geldt als goed geleid en liet zich nooit vangen om mee te doen in het opbod van tranfersommen en salarissen, een fout die Lazio, Parma en Fiorentina wel begingen. Vorig jaar had het ter waarde van 25 miljoen euro samen met Torino de achtste loonmassa in de Serie A. Alle spelers samen verdienden er minder dan een kwart van hun collega’s van Milan of Lazio. (GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier