Schalke 04 droomt van de eerste titel sinds 1958.

Op de laatste speeldag van de heenronde verkeerde Ralf Rangnick (46) nog in een licht depressieve stemming, nadat Schalke 04 door een 1-1-gelijkspel tegen Freiburg de eerste plaats had afgestaan aan titelconcurrent Bayern München. “Maar ook als we tweede eindigen en op die manier een ticket voor de Champions League veiligstellen, ben ik tevreden”, troostte de Schalketrainer zichzelf toen in Kicker.

Drie maanden later mag hij echter weer dromen van het kampioenschap, nadat zijn ploeg Bayern München in het onderlinge duel versloeg met 1-0 en op papier over een gemakkelijker programma beschikt dan het sterrenteam van Felix Magath. Zondag kreeg het optimisme een domper nadat de ploeg met 2-1 verloor op Mainz 05. Niettemin : voor Schalke 04 zou het de eerste titel kunnen worden sinds 1958. Toeval of niet, maar dat is ook het geboortejaar van Rangnick. Bij de Königsblauen komen onrechtstreeks de herinneringen aan het seizoen 2000/01 weer naar boven, toen onder Huub Stevens de titel in extremis verloren ging na 0-1-verlies tegen VfB Stuttgart. Ook nu belooft de titelstrijd tot de slotspeeldag bijzonder spannend te blijven.

Tegenwoordig is het echter optimisme troef bij de werkgever van Sven Vermant, die sinds kort ook weer kan rekenen op een basisplaats. Ook Rangnick laat zich niet onbetuigd. “Thuis kan Bayern van iedereen winnen, behalve van ons”, zo liet hij optekenen in die Welt. “Het is voor ons een groot voordeel dat zij nog op drie fronten meestrijden. Sowieso brengt dat puntenverlies met zich mee. Zeker op verplaatsing is Bayern München kwetsbaar. Daar moeten wij voluit van kunnen profiteren.” Die instelling wordt gedeeld door Ebbe Sand, een van de laatste overlevenden van de afgang in mei 2001. “We zijn gewoon sterker dan Bayern München”, zo vertelde de Deense spits.

Borussia Dortmund wendde een dreigend faillissement voorlopig af. Molsiris, de hoofdeigenaar van het Westfalenstadion, stemde in met een saneringsplan. Er werd een noodzakelijke injectie van negen miljoen euro gedaan. – Ex-prof Steffen Karl gaf toe dat hij de doelman van Energie Cottbus een omkoopsom tussen 15.000 en 20.000 euro aanbood. Maar die weigerde het bod. Karl – die prompt werd ontslagen door derdeklasser Chemnitz – handelde in opdracht van Ante S., een Kroaat die als hoofdverdachte wordt beschouwd in de zaak met de corrupte scheidsrechter Robert Hoyzer. – Oliver Neuville (Gladbach) werd als enige nieuwkomer door bondscoach Jürgen Klinsmann geselecteerd voor het WK-kwalificatieduel tegen Slovenië. (FV)

TOPSCHUTTERS : 1. Mintal (Nürnberg) 21 goals ; 2. Buckley (Bielefeld) 15 goals ; 3. Berbatov (Leverkusen), Klose (Bremen), Makaay (Bayern München) 12 goals.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier