Carlos Kameni amuseert zich bij Espanyol.

De Kameroense doelman van Espan-yol, CarlosKameni, kwam iets te laat uit vakantie terug. Maar dat is geen ernstig vergrijp voor iemand die van zichzelf zegt dat “hij weliswaar niet de aanvoerdersband draagt, maar zich toch de kapitein van het team voelt.”

Ook coach MauricioPochettino tilde er niet zwaar aan. Hij verplichtte Kameni alleen om aan zijn teamgenoten en de technische staf het aperitief te betalen, kwestie van het jaar in een toffe sfeer in te zetten. Sportief begon het jaar minder goed: tegen Valencia moest hij zich in de 92e minuut gewonnen geven bij een kopstoot van de boomlange NikolaZigic. Dat temperde zijn optimisme echter niet. “Ik ben er bijna zeker van dat een Afrikaans land dit jaar wereldkampioen zal worden”, stelt hij. “Ik hoop dat het Kameroen zal zijn. Natuurlijk willen we na de verloren finale in de vorige editie van de Afrika Cup nu die prijs pakken.”

De doelman stond ook nog even stil bij het drama dat Espanyol in 2009 trof: het overlijden van de pas tot aanvoerder bevorderde DaniJarque. “Hij was niet alleen een zeer goede speler, maar ook een echte vriend. Het was des te pijnlijker omdat ik met het overlijden van MarcVivienFoé al eens eerder zo’n drama had meegemaakt. Ik was trouwens een van de laatsten die met Jarque sprak. We zouden een partijtje poker spelen als ik terug was na een bezoek aan de stad. Het kwam er nooit van. Ons leven is onvoorspelbaar. Ook de beste vriendin van mijn echtgenote is onlangs overleden toen ze bij een zakenreis naar China aankwam op het vliegveld. Nochtans mankeerde ze niets.”

Kameni, die volgende maand 26 wordt, tekende onlangs voor vier jaar bij. “Je moet de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen”, stelt hij. “Ik speel al zes seizoenen in Spanje, vond hier mijn draai en mijn familie blijkt gelukkig in Barcelona. Geld is niet alles. Ik kreeg aanbiedingen uit Rusland, de Arabische landen, maar ook van bescheiden Engelse en Duitse clubs. Als ik vertrek, zal het naar een echte grote club zijn die de Cham-pions League speelt.”

Cristiano Ronaldo (24) zou volgens nieuwe berekeningen de meest rendabele voetballer ter wereld zijn. Terwijl Real Madrid 94 miljoen euro voor de Portugees betaalde, zou hij alleen al via reclame en afgeleide producten in één jaar 80 miljoen euro terug naar de kassa doen vloeien.

Barcelona begon 2010 met een halve misstap, want het kwam tegen Villarreal niet verder dan 1-1. Real Madrid verzuimde, zonder Kaká (27, pubalgie), het gat te dichten. Het 0-0-gelijkspel bij Osasuna zorgde voor teleurstelling.

Franck Ribéry (26) stapt misschien volgende zomer toch over naar Real Madrid. Volgens de Duitse site www.ran.de zou er zes maanden geleden al een voorakkoord gesloten zijn met Bayern München voor een bedrag van 55 miljoen euro.

Nemanja Vidic (28), de Servische verdediger van Manchester United, is een nieuwe naam die voor 2010 op het verlanglijstje zou staan van de Koninklijke.

Real Zaragozavoorzitter Eduardo Brandés nam samen met de volledige staf ontslag. De club was nog maar net bekomen van het vertrek van trainer Marcelino Garcia Toral of er brak al een nieuwe crisis uit. De nieuwe voorzitter van de club is Agapito Iglesias. Doelman Javier Lopez Vallejo (34) zoekt ondertussen een club in … België.

Javier Portillo (27), de spits die uitblonk bij de jeugd van Real Madrid maar een weinig succesvolle passage beleefde bij Club Brugge, verruilde Osasuna voor Hércules CF. Hij hoopt met die koploper uit de Segunda División, gedeeld eerste met Real Sociedad, de promotie te bewerkstelligen.

Sergio Sánchez (23), een verdediger van FC Sevilla, moet tijdelijk stoppen met voetballen omwille van hartproblemen. Twee jaar geleden moest de club het overlijden van Antonio Puerta omwille van hartproblemen verwerken. Daarom wilde het bestuur dit keer geen enkel risico meer nemen.

DANIEL DEVOS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier