Luis Fernandez is kandidaat-bondscoach.

De niet bijster populaire Raymond Domenech zal na het WK van 2010 komende zomer in Zuid-Afrika niet langer bondscoach blijven. De stilte over wie hem mogelijk zal opvolgen, werd door de Franse bondsvoorzitter Jean-Pierre Escalettes doorbroken in een radioprogramma op Europe 1.

Hij citeerde daarbij de namen van de oud-internationals Laurent Blanc, Didier Deschamps, Alain Boghossian et Jean Tigana. “Blanc heeft een enorme uitstraling. Maar ook Deschamps bewees bij Monaco, Juventus en Marseille dat hij als coach een topper is. Tigana is gepokt en gemazeld in het voetbal. Ook Boghossian, de huidige assistent van Domenech, heeft heel wat kwaliteiten. In ieder geval zullen we vóór de start van het WK een beslissing nemen.”

Escalettes heeft mogelijk een en ander verklaard om betrokken clubs, zoals Bordeaux en Marseille, de kans te geven tijdig te reageren. Natuurlijk verzwakken zijn woorden wel de positie van de huidige bondscoach. “Het is alsof Nicolas Sarkozy nog voor de verkiezingen al zijn eerste minister zou aanduiden”, vertelde een Franse journalist.

Geen enkel land duidt vóór de start van een groot toernooi iemand aan die de in functie zijnde bondscoach zal opvolgen. Frankrijk laat zich daar weinig aan gelegen, want toenmalig bondscoach Jacques Santini kondigde vóór het EK 2004 ook al aan dat hij naar Tottenham zou vertrekken. Voor Frankrijk werd die passage in Portugal een sof van jewelste.

Los van het onzekere klimaat waarvoor de bondsvoorzitter nu zelf heeft gezorgd, is de jacht op de functie van bondscoach nu alleszins echt open. Luis Fernandez, die zelf 60 interlands speelde, stelde zich officieel kandidaat. “Door mijn ervaring kan ik met mijn ideeën, mijn tactisch inzicht en het feit dat ik in staat ben om voor een eendrachtige sfeer te zorgen toegevoegde waarde bieden. Maar iedereen heeft natuurlijk zijn eigen methode. Ik zou alleszins niet dezelfde keuzes maken als Domenech.” Fernandez, die goed beseft dat hij zowel voor- als tegenstanders heeft, draagt alvast het hart op de tong.

Jérémie Janot, de 32-jarige doelman van AS Saint-Etienne werd verkozen tot speler van de maand december. Hij liet Marouane Chamakh (Bordeaux) en Gervinho (ex-Beveren), de Ivoriaanse spits van Lille, achter zich.

De Nigerese aanvaller Ouwo Moussa Maâzou (21, ex-Lokeren OV) werd door het Russische CSKA Moskou tot het einde van het seizoen afgestaan aan AS Monaco.

Rennes zag na vier jaar middenvelder Bruno Cheyrou (31) vertrekken naar het Cypriotische Anorthosis Famagusta.

Ol. Marseille, dat eerst achter Alessandro Mancini (29) – de Braziliaanse middenvelder van Inter – leek te willen aangaan, liet die piste inmiddels varen.

OGC Nice keek voor versterking tijdens de wintertransferperiode duidelijk uit naar spelers met persoonlijkheid en karakter. Nadat ze eerst verdedigende middenvelder Didier Digard (23) binnenhaalden op huurbasis bij Middlesbrough, strikten ze nu ook Renato Civelli (26), de Argentijnse verdediger van Marseille.

Boulogne-sur-Mer verzekerde zich van de diensten van de 24-jarige Juan Lorca, een Chileense international die tot nu toe aan de slag was bij Colo Colo.

Ol. Lyon betaalde 10 miljoen euro aan Dinamo Zagreb om de Kroatische verdediger Dejan Lovren (20) weg te halen.

Bernard Caïazzo, een van de voorzitters van het belaagde AS Saint-Etienne, gaf in France Football tekst en uitleg. “Ik denk dat onze ex-coach Alain Perrin de situatie niet meer echt onder controle had. Misschien was hij niet meer even gemotiveerd als voorheen. De afgelopen jaren ontving hij zowat 10 miljoen euro aan ontslagvergoedingen. Ik vraag me dan af of je het in die omstandigheden nog echt kan opbrengen om er volop voor te gaan. Volgens mij heeft Alain meer zin om als analist de toestand in het voetbal te observeren.”

STéPHANE VANDE VELDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier