A lbert Cartier (42) is de nieuwe trainer van La Louvière. Ex-speler van Nancy en FC Metz, waar hij ook zijn trainersloopbaan begon, werkte hij de voorbije twee jaar bij Gueugnon dat hem in februari ontsloeg. Bij Gueugnon dat vier Algerijnse internationals in dienst had, leerde Stéphane Pauwels hem kennen. Pauwels, die twee jaar geleden als assistent met Georges Leekens naar Algerije trok en een paar maanden geleden Robert Waseige als nieuwe bondscoach introduceerde, is sinds twee weken de nieuwe algemene manager van La Louvière. Maar hij blijft als contactpersoon voor de Fifa verbonden aan de Algerijnse federatie, waarvoor hij afgelopen weekend nog de interland tegen Angola volgde.

Opvallend toch dat de ambitieuze manager, die ooit debuteerde als commercieel verantwoordelijke bij Moeskroen en vervolgens met de toenmalige Franse tweedeklasser LOSC Lille als manager de opgang naar de Champions League beleefde, kiest voor de club met misschien wel het kleinste budget in de eerste klasse. Maar geld is niet wat Pauwels drijft. “Ik verdien flink minder dan bij de Algerijnse bond, maar ik ga voor de uitdaging. La Louvière is een braakliggend terrein waar heel veel te doen is. Dat trekt mij.” Een terugkeer naar Moeskroen was vorig jaar niet aan de orde. “Ik weet dat Leekens me graag mee wilde nemen, maar ik hoorde nooit iets van de club. Waarschijnlijk had die daar geen budget voor.”

Bij La Louvière werd hij meteen betrokken in de zoektocht naar een nieuwe trainer. “Ik zag een goed georganiseerde manier van werken, iemand die goeie commentaren kreeg in de Franse pers en raadde de voorzitter aan eens met hem te praten. Cartier zelf maakte ik duidelijk dat hier geen geld is maar wel een mooie uitdaging.” De bedoeling is dat de nieuwe trainer participeert in de uitbouw van een jeugdschool, waar La Louvière tot vandaag weinig aandacht aan besteedde. Verder zoekt Pauwels bij de werkloze profs in Frankrijk en België “spelers die honger hebben, geen huurlingen of gepensioneerden die nog wat makkelijk geld willen verdienen.”

Naast het sportieve management gaat Pauwels ook het commerciële aspect grondig herbekijken. Ook op dat vlak scoorde La Louvière niet goed. “De accommodatie is niet echt goed om sponsors in de watten te leggen, maar dat mag geen excuus zijn om niet op zoek te gaan naar nieuwe commerciële ideeën.” Makkelijk wordt dat niet, beseft de manager, “maar commercieel kan hier beter gewerkt worden.” Hij wil dat de sociaal achtergestelde streek zich meer identificeert met de club, zoals bijvoorbeeld in Noord-Frankrijk rond Lens. Daarom is een verhuis niet aan de orde. “De investeerders willen niet dat deze club vertrekt. Dat zijn mensen die zich identificeren met deze regio. De supporters idem. Financieel hebben ze het al niet breed, de club biedt hen nog iets waar ze fier op kunnen zijn. Een verhuis garandeert geen opwaardering. Integendeel.”

Hij haalt het voorbeeld aan van de kleine basketclub Estampuis. “Daar kwamen voor elke thuismatch tweeduizend kijkers opdagen. Toen de sporthal te klein werd, verhuisde men naar Doornik. Daar kwamen na een tijdje nog honderd kijkers en de ploeg ging failliet.” (GF)

door Geert Foutré

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier