AA Gent opende zijn seizoen tegen Germinal Beerschot. Het verloor. ‘Deze wedstrijd toont dat we compleet moeten staan.’

Gent moet, Gent zal, Gent wil. O ja, Gent wíl. “Maar de wil was vandaag te groot”, luidde het besluit dat GeorgesLeekens na AA Gent-Germinal Beerschot trok. “Inzet wil ook zeggen : gecontroleerd blijven. We hebben nu het hart iets te veel laten spreken.”

Scheidsrechter Philippe Flament vond het ook en trok voor Gent zes gele kaarten, waarvan twee en dus rood (na 51 minuten) voor BjörnDeConinck, ook bij Westerlo altijd al een groot hart gehad. Bovendien betaalde Gent nóg een tol voor zijn gedrevenheid toen JackyPeeters zich na 20 minuten (geel) blesseerde bij een charge op Mohamed Camara en daardoor na een half uur al vervangen diende te worden. Tel uit je winst. Bijna een hele tweede helft moest het met tien verder, kreeg geen greep op Daniel Cruz, die voor een dribbel zowaar nog even zijn haar goed legde, en schakelde over naar een 4-2-3 en lange ballen. Op een kopbal van Nordin Jbari na zonder doelgevaar.

Kán Gent ? Leekens : “Je zag in deze wedstrijd dat wij compleet moeten staan om het voetbal te kunnen brengen dat ik wil. Nu gaven we iets te veel slechte passes en aan de creativiteit moeten we ook nog wat doen. Geschorste spelers als Mamouni en Martens zijn voor ons bovendien moeilijk te vervangen.”

Bedoeling was Germinal Beerschot in een 4-4-2 tegemoet te treden, maar dat MarcBrys zijn ploeg in tegenstelling tot wat Gent verwachtte niet met één maar twee spitsen liet aantreden, noopte Leekens ertoe naar een 3-5-2 over te gaan. Peeters (rechts) en De Coninck (links) bezetten de flanken, David Vanhoyweghen, Stephen Laybutt en Nicolas Lombaerts vormden het centrale trio achterin, terwijl centraal op het middenveld een driehoek met de punt naar achteren stond : Matthieu Verschuere en Steve Cooreman kregen een aanvallende rol vóór Wouter Vrancken om te infiltreren, acties en ‘lopende bewegingen’ te maken. Naast Jbari kreeg door het ontbreken van Ali Lukunku (zie kader) Ivica Jarakovic een kans.

Maar kansen creëren ging Gent moeilijk af. “Dat was”, zegt David Vanhoyweghen, “vorig jaar het probleem en dat bleek het nu in deze wedstrijd ook een beetje. De intenties waren er, maar de laatste pass kwam niet altijd aan en dat was, denk ik, het probleem. Bovendien hebben we veel energie verspeeld door met tien man achter de bal aan te moeten lopen. Dan mis je frisheid voor het doel, kom je altijd dat metertje tekort. Je rekende natuurlijk ook op Ali Lukunku, op wie je makkelijker de lange bal kan spelen en aansluiting krijgen. Dat is een tik die je krijgt. Gent is een ploeg met veel verdedigende middenvelders, dus dan moet je wat schuiven.

“Maar er is kwaliteit genoeg om beter te doen en normaal zal dat wel komen ook : Sandy heeft bovendien wat creativiteit en Mamouni vraagt veel de bal op. Maar we hebben nu iets te veel de lange bal gehanteerd en we vonden te moeilijk de vrije man op het middenveld. Want daar zijn ze bij Germinal Beerschot toch sterk in : ze kunnen kort op de man pressen. Het is niet normaal dat je als thuisploeg zoveel kaarten krijgt, dat zou andersom moeten. Daar moeten we toch nog wat slimmer in worden. Beerschot is bovendien een blok dat moeilijk is om open te breken en dat zag je ook : we kwamen weinig aan kansen. Ze wisten natuurlijk ook dat we met Steve Cooreman iemand hebben die goed van ver kan shotten, dus die werd constant afgeblokt en Cruz kwam goed tussen de lijnen lopen. Vorig jaar kwamen ploegen hier al zo spelen en dat zal dit seizoen nog meer het geval zijn als we naar voren geschoven worden als ploeg voor de topvijf. Dat speelt zeker niet in ons voordeel.”

De verwachtingen zijn AA Gent de afgelopen weken voorgegaan : het moet de verrassing van het seizoen worden, placht wie om een pronostiek werd gevraagd te antwoorden. Hoezo verrassing ? Zo vaak al is het inmiddels beweerd dat Gent op het eind van de competitie nauwelijks nog in positieve zin lijkt te kúnnen verrassen. Gent in de subtop is voor velen nu al een certitude en blijkt het dat straks toch niet, dan zal het andermaal dé verrassing van het seizoen heten. Alle eerder gemaakte inschattingen ten spijt.

door Raoul De Groote

‘Aan de creativiteit moeten we nog iets doen.’ (Georges Leekens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier