Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Onlangs verscheen in het Algemeen Dagblad een artikel over de behandeling van de hamstringblessure van Ryan Babel op het pre-WK-oefenkamp van het Nederlands elftal in Oostenrijk met een revalidatietoestel dat de KNVB in België aankocht. In het stuk is ook sprake van een snellere genezing dan voorzien van een spierblessure van Feyenoordverdediger Ron Vlaar dankzij datzelfde B-E-St-by-JeeCee-concept. Het apparaat is gemaakt door de Belgische totaaltherapeut Jacques Caluwé in samenwerking met een Duitse ingenieur.

‘B-E-St’ staat voor ‘Bio Energie Stimulatie’, lezen we op www.Best-By-JeeCee.com, de website van JeeCee International in Bassevelde. Het toestel werkt met microampère, miljoensten van een ampère, en sluit daarmee aan bij de sterkte van de electrische stromen die menselijke lichaamscellen voortbrengen. De microstroom verhoogt onder andere de aanmaak van ATP, de belangrijkste energiebron van elke levende cel, met 500 tot 800 procent en versnelt zo pijnvermindering en herstel van letsels. Aan de basis van microstroomtherapie ligt wetenschappelijk onderzoek van onder meer Nobelprijswinnaars Peter Mitchel, Erwin Neher, Bert Sackmann, Paul D. Boyer en John E. Walker.

“Mijn vader leerde de therapie kennen in Amerika in de jaren negentig”, vertelt Jacques Caluwé jr., managing director van JeeCee. “Het gebeurde nadat hij tijdens een triatlon ten val was gekomen en een zware schouderblessure had opgelopen. In een gezondheidscentrum waar onder meer Michael Chang en Ben Johnson kwamen, werd hij toen verzorgd met microcurrent. Het verraste en fascineerde hem dat hij meteen weer push-ups kon doen. Onderzoek leidde daarna tot het toestel dat nu al aan zijn zesde generatie toe is en gebruiksvriendelijker dan ooit is geworden. Het bevat zestig standaardprogramma’s die eventueel thuis toegepast kunnen worden. Op de display kan je zien waar op je lichaam je de elektroden moet vastkleven en krijg je constant feedback over de evolutie van de blessure. Behalve voor de behandeling van pees- en spierletsels helpt B-E-St onder andere ook om te ontstressen, om sneller te recupereren van een inspanning en om de slaapkwaliteit te verbeteren.”

In België maakt de medische dienst van Racing Genk op initiatief van clubarts Stijn Indeherberghe en inspanningsfysioloog Bert Op ’t Eynde sinds vorig seizoen gebruik van het toestel. “We combineren het met andere therapieën”, zegt Indeherberghe, “en zijn er heel tevreden over. Spelers werken er ook graag mee omdat ze het kunnen meenemen naar huis.”

Onder anderen ook Peter Van der Heyden, Steven Defour, Wouter Vrancken, Stijn De Smet, Jaime Ruiz, Tom Soetaers, Glenn Verbauwhede, wielrenner Ben Hermans en turnster Aagje Vanwalleghem gebruikten het toestel al. “Momenteel zijn enkele wereldtoppers er in stilte mee bezig”, zegt Sam Ysebaert, gewezen spits van onder meer MVV en momenteel vertegenwoordiger van JeeCee.

“In Nederland zijn we in bespreking met een paar topclubs. Vaak revalideren spelers met B-E-St van bijvoorbeeld een spierscheur een paar weken sneller, is onze ervaring, maar voor wie Champions League speelt, maakt het al een ontzettend groot verschil als je iemand op woensdag in plaats van op zaterdag wedstrijdfit krijgt.”

CHRISTIAN VANDENABEELE

‘Momenteel zijn enkele wereldtoppers er in stilte mee bezig.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier