Het Nederlandse aandeel in het succes van Barcelona blijft groot.

De ogen van de hele Europese voetbalwereld waren vorige zondag gericht op het duel tussen Real Madrid en FC Barcelona, temeer omdat het voor Real zowat de laatste kans was om de Catalaanse aartsvijand de weg naar de titel te versperren. Toch had Barcelona weinig te verliezen omdat het hoe dan ook aan de leiding blijft staan.

De vernieuwing die de blaugrana doorvoerden, lijkt zijn vruchten af te werpen. Op het eerste gezicht is de periode met heel sterke Nederlandse invloeden achter de rug, maar toch spelen drie Nederlanders er nog steeds een zeer belangrijke rol. De eerste opereert achter de schermen en gaat door het leven als ‘de onzichtbare vriend’, maar het is niemand minder dan JohanCruijff, een intimus van voorzitter JoanLaporta. Hoewel hij geen enkele officiële functie bekleedt bij de club, is zijn uitstraling nog altijd dermate groot dat elk kuchje van hem de socios kan beïnvloeden en druk kan zetten op het bestuur.

Daarnaast is er natuurlijk ook de altijd rustige coach FrankRijkaard, die het ongetwijfeld aan Cruijff te danken heeft dat hij nog in de dug-out zit, want vorig seizoen wilde vice-voorzitter SandroRosell hem vervangen door de gewezen Braziliaanse bondscoach LuizFelipeScolari. De derde Nederlander is de enige overgebleven speler van het destijds indrukwekkende Oranjelegioen : linksback GiovannivanBronckhorst, die voor het gemak wordt aangesproken als Gio. Tien dagen geleden scoorde hij in de 95e (!) minuut de gelijkmaker in de wedstrijd tegen Betis Sevilla, nadat de competitieleider op een 1-3-achter-stand was geraakt. “Het doet raar de laatste der Mohikanen te zijn”, aldus Van Bronckhorst. “Maar de nationaliteit van de spelers is eigenlijk van geen enkel belang. Wat telt, is dat de groep goed aan elkaar hangt. En dat is momenteel zeker het geval. We hebben nog steeds alle kansen om weer de titel te veroveren.” (DDV)

Villarreal, de laatste vertegenwoordiger van het Spaanse voetbal op het Europese toneel, moest in de heenwedstrijd van de kwartfinales van de Uefacup op eigen veld met 1-2 de duimen leggen tegen AZ ’67. De prestatie van de ploeg uit Alkmaar is des te merkwaardiger omdat Villarreal in Europese thuiswedstrijden tot nu toe geen enkele tegengoal had moeten slikken. Savio verlengde zijn contract bij Zaragoza met twee jaar. De Braziliaanse middenvelder blijft dus tot juni 2007 bij de club uit Aragon. JuanArango, de speler van Mallorca die een schedelbreuk opliep nadat hij een slag kreeg van Sevillaverdediger Javi Navarro sluit op het einde van de maand weer aan bij de groep. Navarro kreeg uiteindelijk een schorsing van vijf speeldagen opgelegd. (DDV)

TOPSCHUTTERS : 1. Eto’o (Barcelona) 21 goals ; 2. Forlán (Villarreal) 18 goals ; 3. Oliveira (Betis) 17 goals ; 4. Torres (Atl. Madrid) 16 goals ; 5. Baptista (Sevilla) 15 goals.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier